Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Egy csapat sem kér ilyen mentalitásból” – Ocon a saját jövőjét vágja el a baleseteivel?

„Egy csapat sem kér ilyen mentalitásból” – Ocon a saját jövőjét vágja el a baleseteivel?

Sky Sports
A saját jövőjét teszi tönkre Esteban Ocon a csapattársakkal való folytonos összeakaszkodásaival? Kritika és figyelmeztetés az Alpine versenyzőjének.

Egy kör alatt véget ért Esteban Ocon monacói versenye, a hétvégéjét viszont ezzel még nem zárhatja le. Egyfelől szembesülnie kell annak házon belüli következményeivel, hogy a vasárnapi nyitókörben összeütközött a saját csapattársával, másfelől Kanadára viszi magával a manőveréért kapott 5 rajthelyes büntetését, ami még ott is emlékeztetni fogja arra, mekkora hibát követett el.

Az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin első felindultságában komoly következményeket és „drasztikus” lépéseket ígért a történtek után. A francia még a verseny alatt nyilatkozott a Canal+ csatornának. Sajtóhírek szerint a csatázás tilalmának és a házon belüli büntetéseknek a lehetőségét is kilátásba helyezte, miközben a történtek után talán ahhoz is közelebb kerülhet egy lépéssel, hogy a versenyzőcsere mellett döntsön 2025-re.

Vannak, akik már arról találgatnak, az Alpine eltilthatja/leválthatja-e már idén Ocont. Tekintve, hogy összességében eddig ő szállította a jobb eredményeket a csapatnak, ez kissé túlzó lépésnek tűnne. Ha azonban megismétlődne valami hasonló, már semmi sem lenne kizárható.

Pierre Gasly és Esteban Ocon balesete (Fotó: Formula1/X)

Ocont lehet visszaesőnek nevezni, korábban a Force Indiánál/Racing Pointnál Sergio Pérezzel is több alkalommal összeütközött a pályán, de az Alpine-nál Fernando Alonsóval is voltak házon belüli balhéik. Pierre Gaslyval eleve nem országos cimborák, és a túlzó rivalizálásuknak már korábban is megmutatkoztak jelei. Tavaly többször előfordult, hogy egyenlőtlennek érezték a csapat bánásmódját, idén pedig Miamiban csak a szerencsén múlt, hogy nem ütköztek össze a verseny elején vívott küzdelmük során.

Ocon Monacóban most a Portier-kanyarban tolakodott be Gasly mellé a belső ívre, majd a kigyorsításnál úgy állt be csapattársa elé, hogy a kerekek összeértek, az autója pedig a levegőbe emelkedett. „Ha csak önmagában a manővert nézzük, mélyen mellé ment belül, és a kanyarcsúcsponton előzte meg. A gond az volt, hogy szélesre futott kicsit a kijáratnál, és nem hagyott elég helyett, ezért elkapták egymást. A gond az, ha a verseny előtt megmondták nektek, hogy nem versenyezhettek egymással. Ezért olyan mérges Famin” – állapította meg Jenson Button, 2009 világbajnoka.

Gasly utalt rá: a futam előtt megbeszélték, hogy bárki is lesz elöl, a másik elsősorban őt fogja segíteni – például a mögöttük lévők lassításával. Oconnak talán ezért is volt annyira sürgős: menekült volna a hátvédszerepből.

A korábbi F1-es versenyző és jelenlegi szakkommentátor Martin Brundle szerint Ocon nemcsak az Alpine vezetőit dühíti fel a magatartásával, de talán a saját jövőjét is elvágja. A francia az elmúlt hetekben jelét adta, hogy nyitott a csapatváltásra, nevét az Audival, a Williamsszel és a Haasszal is összefüggésbe hozták.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Ocon egy jó és gyors versenyző, de a múltja világosan megmutatja, hogy leszáll nála egy irracionális vörös köd, amikor csatázásról van szó, különösképpen ha a csapattársai elleniről.”

„Korábban erőteljesen kritizálta őt Sergio Pérez és Fernando Alonso a házon belüli agresszivitása és az ütközései miatt, és most Gasly is. Estebannak ez sokba fog kerülni, mivel egy élcsapat sem kér efféle mentalitásból. De talán egyetlen csapat sem.”

„Egy versenyző több száz dolgozót képvisel, százmilliókat fektetnek bele, és ott vannak a szponzorok is. Egyszerűen nem támadhatod folyamatosan az egyetlen csapattársadat” – kritizálta Brundle Ocont a Sky Sports oldalán vezetett rovatában.

Ocon a futamot követően a közösségi oldalán közzétett posztjában vállalta a felelősséget a hibájáért és kért bocsánatot a csapattól. Közvetlenül a kiesése után még semmit sem volt hajlandó mondani konkrétan a manőveréről. Érzelmi állapotáról ugyanakkor sokat elárult, hogy amikor a Viaplay riportere Bruno Famin futam alatt tett nyilatkozatáról akarta kérdezni, Ocon a csapatfőnök nevét meghallva csak a fejét rázta, majd egyszerűen faképnél hagyta a kérdezőt, és ment a következő csatorna mikrofonjához…

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak