Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Leclerc: Ezzel nemcsak a saját álmomat valósítottam meg, hanem apámét is

Leclerc: Ezzel nemcsak a saját álmomat valósítottam meg, hanem apámét is

F1
Sosem fordult még elő Charles Leclerc-rel, hogy személyes dolgokon agyalt versenyzés közben, de Monacóban ez tette nehézzé az utolsó köreit. Vasárnap sok áldozatot vállaló édesapja álmát is valóra váltotta.

Ritkán láthatjuk az amúgy kimért Charles Leclerc-t annyira érzelmesnek, mint a múlt vasárnapi Monacói Nagydíjon. Egy közel két éve tartó nyeretlenségi sorozatot zárt le a győzelmével, ám ami ennél is fontosabb: megtörte az őt sújtó hazai átkot – még ha ő maga nem is hitt ennek létezésében.

A korábbi két pole pozíció után Leclerc a harmadikat már nem hagyta veszni Monacóban, és ezúttal Fortuna sem pártolt el tőle. A versenyen a kerékcserék „kiiktatásával” még a taktikai bakik miatt sem kellett aggódnia, csak haza kellett hoznia ezt a győzelmet. Utána pedig jött az önfeledt, felszabadult ünneplés.

„Ez csak egy győzelem, a szezon még nagyon-nagyon hosszú. Huszonöt pont jár érte, mint minden győzelemért. Érzelmi szempontból viszont ez nagyon sokat jelent nekem” – állapította meg a verseny után Leclerc.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Azt is kifejtette, mi minden tette különlegessé. „Sok minden összeadódik a mostani hétvégén. Egyfelől ez a hazai versenyem. Másodszor volt a múltban két lehetőségem, amit elvesztegettem, miközben nem igazán rajtam múltak. Rendkívül nehéz volt feldolgozni azokat a hihetetlenül nehéz pillanatokat. És nem igazán tudod, hogy mikor kapsz újabb lehetőséget ennek a versenynek a megnyerésére. Annyira nehéz megnyerni ezt a versenyt, hogy egyszerűen nem tudhatod. Tudtam, hogy ezen a hétvégén esély lesz rá.”

„Emellett ez a hazai versenyem, aminek a megnyeréséről mindig álmodoztam, és amit gyerekként apámmal néztem, Nagy szerepe volt abban, hogy ma idáig jutottam. Az volt az álmunk, hogy a Forma–1-ben versenyezzünk Monacóban. Fiatalon el sem tudtam képzelni, hogy a Ferrarival fogok Monacóban versenyezni, és meg is nyerem ezt a versenyt.”

„Ez volt a végső álom – persze közvetlenül a világbajnoki cím után. Azzal, hogy most sikerült megvalósítanom, úgy érzem, nemcsak a saját álmomat tudtam megvalósítani, hanem édesapámét is. Valamint édesanyámét, aki mindenben támogatott, és aki egy hihetetlenül erős nő volt azóta, hogy elvesztettük édesapámat.”

„A testvéreim is mindig nagyon támogattak, a barátnőm, az egész családom, minden barátom. És ebben a versenyben az a különleges, hogy annyira kis országról van szó, és mindenki itt van. Mindenki itt volt a pálya körül. Az első kanyar kijáratánál ott voltak a legjobb barátaim, a boxutcában a családom, és mindenütt a pályán vannak barátaim. Ez annyira hihetetlenül különlegessé teszi!”

Charles és Hervé Leclerc (Fotó: Charles Leclerc/Instagram)

Leclerc többször is kihangsúlyozta, a 2017-ben elhunyt édesapjának, Hervének milyen nagy szerepe van abban, hogy ilyen pályát futott be.  „Emlékszem, hogy nagyon fiatalon néztem a versenyt a barátaimmal és az édesapámmal, aki mindent megtett értem, hogy idáig juthassak. Most nemcsak az én álmomat váltottam valóra, hanem az övét is.”

„Gondoltam rá. Az eddig teljesített versenyeim közül egy sem volt, amin ilyen személyes dolgokra gondoltam volna az autóban, hiszen oda kell figyelned. Talán Bakuban 2017-ben, amikor még nyilván minden nagyon friss volt” – utalt apja halálára, mely után futamot nyert az F2-ben. „Azt nehéz volt kezelni mentálisan. Viszont talán most először fordult elő a pályafutásom során, hogy ilyesmi történt vezetés közben, és bevillantak ezek a pillanatok, amiket együtt töltöttünk, a sok áldozat, amiket értem vállalt, hogy eljuthassak ide.”

„Ahogy már mondtam: ez nemcsak az én álmom volt, hanem mindkettőnk álma. És persze az egész családom támogatott, és álmodozott erről a pillanatról.”

Leclerc magát is meglepte azzal, hogy ennyire érzelgőssé vált a futam hajrájában. És éppen ez tette nehézzé a versenyét a végén. „Nagyon-nagyon különleges pillanat ez. Nem számítottam rá, hogy érzelmi és mentális szempontból ennyire nehéz lesz kezelni. Annyi gondolat kavargott a fejemben az említett emberekről az utolsó tíz körben! Nehéz volt kezelni ezt, mert bár tudtam, hogy a tempó megvan, de ezen a pályán muszáj egyben maradnod. És nagyon-nagyon nehéz volt.”

A hazai győzelem tehát megvan, a bajnoki cím utáni legnagyobb álom megvalósult végre. Leclerc elismerte, ez felszabadító érzés. „Igen, mindenképpen. Nagyon-nagyon különleges pillanat volt, amit sosem fogok elfelejteni. Örökre megmarad bennem.”

Borítókép: Fotó: Ferrari/Charles Leclerc/Instagram

További tartalmak