Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Már az FIA elnöke is a csapatvásárlást tanácsolja Andrettinek

Már az FIA elnöke is a csapatvásárlást tanácsolja Andrettinek

Reuters
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm az egyik meglévő csapat felvásárlását javasolta Michael Andrettinek, miután a Forma–1 visszautasította az amerikaiak nevezését.

A szövetség 2023 februárjában nyitotta meg a nevezést a királykategória iránt érdeklődő alakulatok számára, nyolc hónappal később pedig jelezte, az Andretti-Global projektjét megfelelőnek tartja. Az amerikaiak azonban a kereskedelmi jogok birtokosától nem kapták meg a zöld utat, ahhoz pedig, hogy nevezésük véglegessé váljon, erre is szükségük lett volna.

Noha a csapat azóta is gőzerővel készül a debütálásra, akárcsak a partneréül szegődő General Motors, hivatalosan nem történt előrelépés az ügyben. Igaz, az F1 vezetői azt nem vetették el, hogy 2028-ra vonatkozóan újranyitják a nevezési időszakot.

Andrettiéknek eközben többen azt javasolták, vásároljanak fel egy meglévő alakulatot. Most az FIA elnöke is erre biztatta az amerikait, jelezve, hogy ő maga mindettől függetlenül továbbra is támogatja a csapatok számának növelését. „Nem kétlem, hogy a FOM és a Liberty Media is örömmel látna új alakulatokat, abban az esetben, ha azok gyáriak” – kezdte Mohammed bin Szulajm.

„Azt tanácsolnám nekik, hogy vásároljanak fel egy meglévő csapatot és ne tizenegyedikként jöjjenek. Pár csapatot fel kéne frissíteni. Mi a jobb? Ha van tizenegy csapat, vagy tíz erős? Továbbra is úgy gondolom, több alakultra lenne szükség, de jó minőségű istállók kellenek” – folytatta.

Kép: Andretti

„Nem a csapatszám a legfontosabb, hanem a minőség” – húzta alá a szakember, aki azt ugyan nem akarta elárulni, melyik istállóra gondol, de jelezte, lehet jelölt, ami mostanság több szempontból is küszködik. „Gondjaik vannak a teljesítménnyel és az irányítással is. Megfelelő csapatok kellenek, és nem veszíthetjük el azt a lehetőséget, hogy valaki egy gyártóval érkezne.”

„Képzeljük el a hatását (annak, ha beszállnak). Három futamunk is van Amerikában és óriási a rajongótáborunk. De nincs igazi csapatuk. Nagyon örülök, hogy a Ford beszáll, de képzeljük csak el, hogy a GM is és lesznek amerikai versenyzőik” – magyarázta.

Nemrég híre ment, hogy az F1 és az FIA már dolgozik azon, hogy javítsa a két szervezet kapcsolatát (ebbe éket vert a mezőnybővítéssel kapcsolatos nézeteltérés is). Az elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, örül a lépésnek. „A béke mindig jó. Nem lehetnek folyamatosan felesleges problémáink. Mindkét fél érti, hogy előre kell haladnia.”

„Az egyetlen módja pedig a továbblépésnek az, hogy a felek között nagyobb az átláthatóság. Ugyanabban a hajóban evezünk, és mindketten azt akarjuk, hogy az üzlet fenntartható legyen. El kell felejtenünk az apróságokat, és a problémák megoldására kell figyelnünk” – zárta gondolatát.

Fotó: XPB
Borítókép: Mohammed bin Szulajm és Michael Andretti (Fotó: XPB)

További tartalmak