Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Verstappen hullámzó bajnokságra számít: „Nem először vagyok ilyen helyzetben”

Verstappen hullámzó bajnokságra számít: „Nem először vagyok ilyen helyzetben”

Motorsport-Total, Racing News 365
Az utóbbi években talán szokatlan, mégsem új helyzet Max Verstappen számára, hogy nehézségeik vannak a Red Bull-lal. Hullámzó és szorosabb bajnoki folytatást vár.

Ki gondolta volna Max Verstappen 30 másodperces előnnyel aratott év eleji győzelmei után, hogy nyolc nagydíjat követően felmerülhet egy esetleges F1-es bajnoki küzdelem kérdése 2024-ben? A címvédő könnyed kínai győzelme óta látott három versenyhétvége alapján egyre indokoltabb pedzegetni ezt a kérdést.

A Ferrari és a McLaren a közelmúltban bevetett fejlesztéseivel egyértelmű előrelépést tett, a Red Bull pedig mintha vesztett volna a korábbi lendületéből. Ennek köszönhető, hogy Miamiban Lando Norristól, Monacóban Charles Leclerc-től szenvedtek vereséget, Imolában pedig 0,7 másodperc választotta csak el őket egy továbbitól.

A Red Bull problémáját a múlt hétvégi Monacói Nagydíjon a kerékvetőkön és a pályaegyenetlenségeken nyújtott teljesítmény jelentette: az RB20-asnak gondok vannak az útfekvésével, és ez Verstappen szerint kódolva van a versenygépeikbe a 2022-es szabályváltozások óta. A vasárnapi hatodik helye ennek ismeretében nem érte váratlanul a háromszoros világbajnokot.

„Ez egyszerűen reális volt, nem ért minket meglepetés a hétvégi problémáink tükrében. Az autó nyers tempóján múlt, amin dolgoznunk kell. Természetesen jobb lett volna előrébb végezni, de ezen a hétvégén nem érdemeltük ezt meg.”

„Összességében egy gyenge hétvége volt ez számunkra. Az egyetlen pozitívuma, hogy már tudjuk, mi a gyenge pontunk, és most javulnunk kell benne, mert igazán sok köridőt nyerhetünk vele” – fogalmazott Verstappen.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

A Red Bull autójának az előző két évben a sokoldalúsága volt az, amit a leginkább irigyeltek az ellenfelek. Ennek volt köszönhető, hogy bárhol, bármilyen körülmények között képesek voltak nyerni, akár a pole-ból, akár a 9. helyről vagy a top 10-en kívül, szárazon, esőben, sprinthétvégén. Verstappen azért emlékeztetett rá, van már tapasztalata efféle nehézségekről.

„Nem ez az első alkalom, hogy ilyen helyzetben vagyok, ugyanakkor természetesen tavaly ritkán adódott ilyen helyzet” – mondta, hozzátéve:

„Négy-öt évvel ezelőtt még frusztráltabb lettem volna egy ilyen verseny után, de négy-öt évvel ezelőtt nem is volt bajnoki győzelemre esélyes autónk.”

Miután világos, hogy mostanra a Red Bullnak is lett igazi gyenge pontja, a holland arra számít, hogy pályánként változni fog, kik lesznek a favoritok. A folytatásban hullámzó bajnokságra számít.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

„Igen, ez biztos. Az autók sokkal közelebb vannak egymáshoz. Egyes autók jobban mennek az utcai pályákon, mások a gyors kanyarokban jók, a lassú kanyarokban. Folyamatos lesz a hullámzás.”

„Tudtam, hogy nem lehet olyan, mint a tavalyi év, az olyasmi nagyon ritka. Szóval mindig tudtam, hogy ez az év egy kicsit más lesz. De nem gondolok még igazán a bajnoki pozíciókra és hasonlókra. Annyi verseny van még hátra. Egyes versenyeken jobbak leszünk egy kicsivel, másokon talán kicsit rosszabbak. Aztán a végén majd kiderül”

– tekintett előre Verstappen.

A bajnoki tabellák érdekesebb folytatást ígérnek, mint pár versennyel ezelőtt. Verstappen előnye az egyéni küzdelemben 31 pontra csökkent Charles Leclerc-rel szemben, a Red Bull pedig csupán 24 ponttal előzi meg a Ferrarit.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak