Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Átalakult a Hungaroring az idei Magyar Nagydíjra: lezárult a felújítás első üteme

Átalakult a Hungaroring az idei Magyar Nagydíjra: lezárult a felújítás első üteme

Hungaroring, Motorsport
Elkészült az új paddocktér és szurkolói terület, így megújult formában készül az idei Forma–1-es Magyar Nagydíjra a Hungaroring.

Tavaly kezdte meg a több ütemben történő megújulását a magyar Forma–1-es versenypálya. A Hungaroringet az elmúlt bő öt hónapban munkagépek vették birtokba, hogy az építkezés első ütemében a július 19-e és 21-e között rendezendő idei Magyar Nagydíjra elkészüljön a csapatokat váró kibővített, felújított paddocktér, valamint a szurkolók számára fenntartott főlelátó mögötti rendezvénytér.

A Hungaroring arról számolt be, hogy a rekonstrukció első üteme május 22-ével lezárult. Kiemelték, a projekt ezen szakaszában végül több mindent valósítottak meg, mint előzetesen tervezték: eredetileg a rendezvénytér támfalait akarták csak felépíteni, ám a kivitelező a paddockot is elkészítette, továbbá szerkezetkészre szerelte a célegyenes alatt átfutó alagutat, ami felgyorsítja majd az idei nagydíj utáni folytatást.

Az összesen 1500 embert megmozgató munkálatok során volt, hogy a nap 24 órájában dolgoztak. A főlelátó mögötti rendezvénytér 450 méter hosszú lett, és új lépcső épült hozzá, ami a nézőtérhez vezet. A túloldalon, az alsó depóterületen eközben épületeket bontottak el, és megépült a 8000 négyzetméteresre növelt paddock.

Ezek mellett szinte a teljes végleges közműhálózatot is kiépítették, továbbá kertépítési munkálatok is zajlottak.

Fotó: Hungaroring

„Elképesztő volt végig követni, hogy hétről hétre mennyit változik a Hungaroring, s hogy milyen ütemben zajlanak a munkálatok” – idézte a Hungaroring Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatóját. „A Magyar Nagydíjra érkezők látni fogják, hogy a 2026-ig tartó megújulási folyamat elkezdődött, és látványos változásokat hozott.”

„Évek óta mondom, hogy az új érában megváltoztak az igények, megváltozott az F1 körüli üzleti világ, manapság, a Forma–1-es futamok már négynapos fesztiválnak tekintendők, amely igényekhez a pályáknak s alkalmazkodniuk kell. Öröm számomra, hogy megtettük az első lépést: a világbajnoki sorozat legkisebb depójának kiszélesítése megtörtént, szerkezetkész az két alagút, visszaaszfaltoztuk a célegyenest, és a lelátó mögötti területen is látványos a változás.”

„Nincs félbehagyott épület vagy építkezés a területen, ami a televízióközvetítés miatt volt nagyon fontos. A napokban itt jártak a FOM szakemberei, és a visszajelzések alapján elégedettek voltak a látottakkal” – fogalmazott Gyulay Zsolt.

A Hungaroring a múlt évben állapodott meg a Forma–1-gyel a Magyar Nagydíj jövőjének 2032-ig történő bebiztosításáról. Az új egyezség feltétele volt a létesítmény teljes rekonstrukciója.

Fotó: Hungaroring

Stefano Domenicali, az F1 elnöke nemrég egy interjúban példaként állította a magyar pályát a többi régi helyszín elé, mondván, csak annak lehet hosszú távú jövője, aki kész tenni a változó követelményekhez való alkalmazkodásért.

„Láthatják, milyen munka zajlik a Hungaroring pályáján, ami jelzi, hogy a Forma–1 emeli a színvonalat azon struktúrák előtt, amelyek az évek során hanyatlani kezdtek. Ez egy nagyon konstruktív út: ahol nincs meg az akarat a beruházásra, a munkára és a közös tervezésre, akár hosszú távon is, ott fennáll a veszélye, hogy elveszítik a Forma–1-et” – utalt a bizonytalan jövőjű pályákra.

A Hungaroringnek emiatt már nem kell aggódnia. A létesítmény 2026-ra teljesen megújul. A projekt az idei verseny után folytatódik.

Borítókép: Fotó: Hungaroring

További tartalmak