Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Komoly a kár, aggódik a Red Bull: még fájni fog a Pérez-baleset a bajnokságban?

Komoly a kár, aggódik a Red Bull: még fájni fog a Pérez-baleset a bajnokságban?

Speedweek, Motorsport-Magazin
Hátráltathatja a Red Bullt hosszabb távon Sergio Pérez monacói balesete. Helmut Marko attól tart, a magas kárköltség miatt meg lesz kötve a kezük a zárkózó riválisok elleni fejlesztési versenyben.

Max Verstappennel csak a 6. helyen ért célba a Red Bull Monacóban, Sergio Pérezzel pedig nullázott. A mexikói vasárnapi versenye csak egyetlen kanyarig tartott: a rajt után ütközött Kevin Magnussennel. Miközben Pérez sérülés nélkül megúszta a nagy tempó mellett történt becsapódás(oka)t, az autóról ugyanez nem mondható el: a Red Bullnál egyelőre a károkat mérlegelik.

Helmut Marko tanácsadó szerint nem fest jól a helyzet.

„Sergio Péreznek az első körben volt egy költséges balesete, ami két és hárommillió euró közötti összegbe kerül. Ez a költségvetési plafon mellett természetesen jelentős hátrányt jelent, mivel egy ilyen kárnak van hatása a fejlesztési költségvetésre is”

– mutatott rá az osztrák a Speedweeken vezetett rovatában.

Hozzátette, más negatív következményekkel is számolhatnak. „Még azt sem tudjuk, hogy mi van a váltóval és a motorral, lehetséges, hogy a baleset további büntetéseket von majd maga után, ha át kell lépnünk az engedélyezett motorszámot.”

Fotó: XPB

A Motorsport-Magazinnak Marko kiemelte, ez a kár épp a legrosszabbkor jön, hiszen a Ferrari és a McLaren a fejlesztései révén közel került hozzájuk az utóbbi hétvégéken, így reagálniuk kéne, ám ha csökken a fejlesztési keret, ez nehezebb lesz.

„Ha a Ferrari és a McLaren erősödése miatt valami extrát kell tennünk, most természetesen hendikeppel megyünk.”

„Ez mindenképpen kihatással van ránk, hiszen terveznünk kell, hogy mit csináljunk az autóval, és most a terveinkből hiányzik hárommillió. Legrosszabb esetben ez azt jelentheti, hogy kevesebb fejlesztésünk lehet.”

Emellett a tartalékalkatrészekkel is a határra kerülhetnek. „Ha lesz még egy baleset, akkor nem áll majd rendelkezésre minden mindkét autónknál” – bocsátotta előre.

Marko a futam után csodálkozott, hogy az FIA nagyon gyorsan letudta a vizsgálódást a baleset kapcsán, és nem lett semmilyen következménye a történteknek. Most a Speedweek hasábjain csak annyit írt: „Pérez a versenyíven volt, Magnussen pedig optimistán bebújt. El kell fogadnunk, hogy az efféle balesetek kockázata benne van, és most nekünk kell viselnünk ennek költségeit.”

Borítókép: Sergio Pérez összetört autója (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak