Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sainz: Verstappen időmérős hibája megmutatta, érzik a nyomást

Sainz: Verstappen időmérős hibája megmutatta, érzik a nyomást

F1
Már nem engedhet meg magának hibákat a Red Bull. Carlos Sainz szerint jelzésértékű volt az ellenfelük számára Max Verstappen monacói hibája.

A Kínai Nagydíj óta futott versenyek azt mutatják, a Red Bull korábbi dominanciájának leáldozott az F1-ben. Háromból két vereséget szenvedett el a címvédő csapat az utóbbi hetekben, Monaco pedig azt is megmutatta, hogy bizonyos pályákon és körülmények között nagyon is sebezhetőek.

A múlt vasárnap harmadikként célba érő Carlos Sainz szerint korai még kijelenteni, hogy a Ferrari és a McLaren végérvényesen utolérte a Red Bullt.

„A józan ész azt mondatja velem, hogy egy normál pályán még mindig a Red Bull lehet a favorit. Remélhetőleg már nem dominálnak, mint korábban, de ettől még favoritok. Mögöttük szoros a csata köztünk és a McLaren között. Szerintem hárman nagyon hasonló szinten vagyunk.”

„A legutóbbi viszonyítási pontunkat egy normál pályáról Imola és Miami jelentette, és ha ezt a kettőt nézzük, úgy fél tizedre vagyunk a McLarentől, és talán egy-két tizedre a Red Bulltól. Ez azt jelenti, hogy egy kicsi előrelépés, egy kis fejlesztés, bármilyen apróság győzelemre esélyessé vagy nyerővé tehet egy autót” – vélekedett a spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Hozzátette, a képet talán most torzította Monaco rendhagyó pályája. „Monacóban mindig erősek voltunk. Az utcai pályák, mint a szingapúri tavaly vagy a mostani monacói a Ferrari erősségét hangsúlyozzák ki.”

Sainz szerint az mindenesetre bebizonyosodott, hogy ha nincs kényelmes helyzetben, Max Verstappen és a Red Bull is megingatható. Kiemelte, a háromszoros világbajnok maga szúrta el a Q3-as utolsó körét az időmérőn. E hiba nélkül Verstappen talán az első két sor valamelyikében kötött volna ki, és másnap talán a dobogón.

„Huszonnégy pontra vagyunk a Red Bulltól a konstruktőröknél, és látható, hogy amikor nyomást gyakoroltunk rájuk, Max hibázott a Q3-as második körén, Checo pedig kiesett a Q1-ben. Csak ott kell lennünk, hogy megmutassuk, az ilyesmi a Red Bull-lal is megesik. A szombati volt a legjobb példa erre.”

Sainz úgy érzi, a helyzet újdonságát az jelenti, hogy ők és a McLaren most már ott vannak, és ha úgy adódik, meg is szerzik a lepattanókat. „A Ferrarinak meglesznek a lehetőségei ezeken a pályákon. Kanada eléggé rendhagyó, de Barcelona vagy bármely más európai pálya szerintem normál pálya, és ott még mindig a Red Bull lesz a favorit. De nem gondolnám, hogy úgy dominálni fog, mint szokott.”

Sergio Pérez és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Ez jó hír a bajnokság szempontjából. Elég egy-két tizeden belül lenni az időmérőn, és még ha ők is a favoritok, nem engedhetnek meg maguknak hibákat, mert a Ferrari és a McLaren is profitálhat belőlük. Bahreinben az első versenyen még senki sem gondolta volna, hogy ilyen helyzetben leszünk” – mutatott rá.

További tartalmak