Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Váratlan visszatérés: Briatore az Alpine-nál?

Váratlan visszatérés: Briatore az Alpine-nál?

Corriere della Sera
Olasz sajtóértesülés szerint új szerepkörben ismét a volt csaptánál dolgozhat Enstone korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore.

Az elmúlt hetekben a javulás jelei mutatkoztak az Alpine F1-es csapatánál, ám a kitűzött céloktól továbbra is nagyon messze vannak. Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a csapatnál, a korábbi vezetőséget leváltották, idén a technikai részleg első sorát is elmozdították, a jövő azonban így sem fest rózsásan, és a hírek és jelek szerint egyik versenyzőjük sem feltétlenül ragaszkodna a maradáshoz, ha adódna kecsegtető lehetőség máshol.

Az istálló egyenesbe hozásával a múlt nyáron Bruno Famint bízta meg az anyacég. A francia egyszerre alelnöke az Alpine Motorsportnak és csapatfőnöke az F1-es gárdának. Sajtóhírek szerint Famin most segítséget is kaphat.

Az olasz Corriere della Sera arról számolt be, hogy a Renault-konszernt irányító Luca de Meo Enstone korábbi csapatfőnökét, Flavio Briatorét kérte fel, segítsen egyenesbe hozni az Alpine-t, és ő már szakemberek toborzása formájában aktivizálta is magát.

Alan Permane és a régi benettonos csapattársak: Flavio Briatore és a Red Bull sportigazgatója, Jonathan Wheatley (Fotó: XPB)

A lap szerint Briatore amolyan különleges felügyelő-tanácsadó lehet, akinek nem kell belefolynia a pályán zajló munkába, sem elkísérnie a csapatot a versenyhelyszínekre. Ez mindkét fél számára kényelmesnek tűnő megoldás. Az Alpine-nak többek között azért is, mert így nem arról van szó, hogy egyszerűen visszavették a sportágból a 2009-ben az egy évvel korábbi ütközésbotrány miatt egyszer már elűzött szakemberüket.

Az olaszok úgy tudják, hogy Briatore elsődleges feladatát a csapat erősítésének elősegítése jelenti, melynek részeként többek között a Red Bulltól 2025 elején távozó Adrian Neweyval is felvette a kapcsolatot.

Az Alpine-nak jelen helyzetében nehezére esik megnyerni a szakma legjobbjait. Legutóbbi nagy fogásukat David Sanchez jelentette, más nagy neveket egyelőre azonban nemigen vonz a hosszú évek óta stagnáló gyári csapat.

A Corriere szerint Briatore megbízása átmeneti jellegű lehet, és ha képtelen lesz ütőképes csapatot összehozni 2026-ra, akár ki is hátrálhat a mostani szerepköréből.

Briatore az 1990-es években a Benetton csapatfőnökeként szerzett hírnevet magának az F1-ben. Michael Schumacherrel két világbajnokságot nyertek (1994, 1995), aztán Renault néven Fernando Alonsóval további kettőt (2005, 2006). Habár a 2008-as szingapúri csalás ügyében kirobbant botrány után elsőre örökre eltiltották az F1-től, később az FIA enyhítette a büntetését, és azóta sem tűnt el az F1-ből, hiszen egyfelől jó kapcsolatban áll olyan személyekkel, mint Christian Horner vagy Stefano Domenicali, másfelől amolyan nagyköveti szerepet is vállalt az F1-nél, miközben továbbra is ő menedzseli Fernando Alonsót.

Borítókép: Flavio Briatore és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak