Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Verstappen tanácsa a Mercedes „Verstappenjének”: „Kövess el hibákat!”

Verstappen tanácsa a Mercedes „Verstappenjének”: „Kövess el hibákat!”

F1
Fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes már jövőre az autójába ülteti a saját „Max Verstappenjét”. Az igazi elmondta, milyen buktatói vannak a korai F1-es debütálásnak, és mire kell odafigyelnie.

Tíz éve fordult elő legutóbb, hogy egy mindössze 17 éves versenyzőt lehetséges Forma–1-esként emlegettek. A Red Bull 2014-ben döntötte el, hogy Max Verstappen lesz a Toro Rosso egyik versenyzője a következő szezonban, melyben a holland aztán minden idők legfiatalabbjaként mutatkozott be a királykategóriában.

Most Andrea Kimi Antonelli az a 17 esztendős tehetség, akinek esélye nyílhat a korai debütálásra. Nem ennyire koraira, hiszen Verstappen miatt az FIA bevezette a 18 éves alsó korhatárt az F1-ben, ám 2025-ben így is hasonlóan fiatalon léphet be a sorozat kapuján – és akár egyből az egyik nagy csapatnál, a gyári Mercedesnél teheti mindezt.

Toto Wolff csapatfőnök még korainak és túlzónak tartja az ő „Verstappenük” körüli felhajtást, ám ettől még tény: bátor lenne a Mercedestől, ha meg merné ezt lépni, a kockázata ugyanis megvan egy fiatal tehetség F1-be hozásának.

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: Mercedes)

Verstappent Monacóban arról kérdezték, mi jelenti a legfélelmetesebb dolgot abban, ha valaki 17 évesen az F1-be kerül. „Remélhetőleg semmi sem megfélemlítő, de az ember annyira új, hogy nagyon sok dolgot kell megtanulnia” – jelentette ki.

„Ami engem illet, a legnagyobb kihívást egy teljes versenytáv teljesítése jelentette. A Forma–3-ban előtte harmincöt perces versenyek voltak. Sokkal több minden történik. A gumikra való odafigyelés is meghatározó. A mostani gumik rendkívül érzékenyek, ha más kategóriákhoz viszonyítunk. Persze az F2-ben és F3-ban már Pirellikkel versenyeznek, de az én időmben nem így volt” – magyarázta az immáron háromszoros világbajnok.

„Egyszerűen keresztül kell menni a jó és a rossz pillanatokon is, hogy lásd, hogy jössz ki ezekből, a nehéz hétvégékből, amikor nem minden úgy alakul. Nagyon sokat kell tanulnod, de közben nem szabad túl sokat agyalni ezen, csak hagyni kell megtörténni. Ha tehetséges vagy – és Kiminél látható, hogy tehetséges –, nem kell túlzottan aggódni. Kövess el hibákat! El kell követned hibákat. Ideális esetben akkor, amikor nem vagy harcban a bajnoki címért.”

„Én ebből a szempontból szerencsés voltam, hogy a Toro Rossónál kezdtem. Nem sokan figyeltek mindig, így követhetsz el buta hibákat itt-ott. De fontos elkövetni ezeket, mert ilyenkor azt mondod: ezt nem csinálhatom, azt nem csinálhatom. Csak akkor fogsz alkalmazkodni, ha elköveted őket és továbblépsz.”

„Emberként is érned kell, az autón kívül is. Tudnod kell, mit akarsz a magánéletben. Emellett egyre jobban megtanulod, hogyan kell beállítanod egy versenyautót. Az autók természetesen változnak, de ha egy adott csapatnál vagy már egy ideje, tudni fogják, mi működik és mi nem. Ha ugyanazzal a versenymérnökkel és más szakemberekkel maradsz, akkor már tudni fogják, hogyan hangolják neked az autót. Minél több időt töltesz velük, annál jobban összeáll.”

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: XPB)

Verstappen szerint a legfontosabb azonban, hogy ne gondolja túl a dolgokat.

„Még egyszer mondom: nem szabad túl sokat gondolkodni ezen, csak hagynod kell, hogy megtörténjen. Ha ennyire fiatal vagy, csak arra kell figyelned, hogy a lehető leggyorsabban menj a pályán, kövesd el a hibákat, és érj el jó eredményeket.”

„Ma már könnyű elmagyaráznom mindezt, de akkor ezt még nem tudhatod. És fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül a csapatnál, akik képeznek” – fogalmazott a Red Bull versenyzője.

Borítókép: Andrea Kimi Antonelli és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak