Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A másolás és némi Red Bull-segítség is áll az ellenfelek javulása mögött Marko szerint

A másolás és némi Red Bull-segítség is áll az ellenfelek javulása mögött Marko szerint

Formel1.de, Oe24
Természetes folyamat a Forma–1-ben a mezőny összerázódása több évnyi stabilitás után, ám Helmut Marko szerint a riválisaik némi Red Bull-segítséget is kaptak a Red Bullra való felzárkózáshoz...

A Ferrari és a McLaren kezdi szorongatni a 2022 második fele óta ellenfél nélkül menetelő Red Bullt. Az elmúlt háromból két verseny is Max Verstapenék vereségével zárult. Miközben a bikásoknak nyilvánvaló nehézségei voltak ezeken a hétvégéken, a két rivális komoly fejlesztési csomagokat vitt pályára, melyek hatásosnak bizonyultak.

Helmut Marko tanácsadó szerint várható volt, hogy a 2022-ben bevezetett F1-es szabályok harmadik évében már szorossá válik a küzdelem.

„A szabályok már a harmadik évükben járnak, és ilyenkor másol az ember. Egyesek jobban másolnak, mások még jobbá teszik a másolatot, és a McLarennél ez történt. A Ferrari is folyamatosan fejlődött” – állapította meg egy grazi sajtótájékoztatón.

Pierre Waché, Christian Horner, Helmut Marko, Jonathan Wheatley (Fotó: XPB)

Marko a Formel1.de-nek még Imolában adott interjúban már a monacói vereségük előtt megállapította, hogy elolvadt az előnyük. Kiemelte azonban, hogy nemcsak az autómásolás és a jó megoldások Red Bulltól való átvétele állhat ennek hátterében, hanem az is, hogy szakemberek is átszerződtek az ellenfelekhez. „A Forma–1-es politikának, filozófiának a velejárója, hogy amit nem találsz meg, azt lemásolod. Minél hosszabb ideig változatlanok a szabályok, annál közelebb kerülnek egymáshoz a csapatok.”

„Van személyi mozgás is. Nemcsak Neweyval, ez általában véve megvan. Az emberek több okból váltanak: jobb pozícióért, magasabb fizetésért, vagy csak új kihívásra vágynak. Minden egyes alkalmazottal tudás is távozik. Ami a fejedben van, azt viszed, az ilyesmit semmiféle szerződésekkel nem lehet korlátozni vagy megakadályozni.”

Innen nézve érdekesség, hogy a McLarennél éppen idén év elején állt munkába a Red Bullt bő egy évtizedig erősítő Rob Marshall, de a hírek szerint a Ferrari is szerzett meg embereket a címvédő gárdától 2023-ban.

Marko Marshall szerepe kapcsán megjegyezte: „Ennek első gyümölcseit már érezhetjük.”

A szakember emellett azt is elismerte, hogy a Red Bullnak is vannak problémái. Megerősítette, a mostani monacói hétvégéjüknél a szimulátor is félrevezette őket. „Mindkét versenyző lelkesen érkezett Monacóba, és azt gondolták, az autó jó lesz a kerékvetőkön, de alig mentek még az autóval, már azt mondták, hogy az vezethetetlen” – magyarázta a tanácsadó.

További tartalmak