Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sainzot a középmezőnybe taszítja, Ricciardót és Cunodát a reménytől fosztja meg Pérez maradása?

Sainzot a középmezőnybe taszítja, Ricciardót és Cunodát a reménytől fosztja meg Pérez maradása?

Boxutca
Sergio Pérez ünneplése legalább három versenyző számára jelent rossz hírt. A Red Bull döntésével Carlos Sainz aligha kerülheti el a középmezőnyt, az RB két versenyzőjének pedig hosszú távon megpecsételődhet a sorsa.

Döntött a Red Bull: a stabilitásra szavazott. A címvédő alakulat nem válik meg Sergio Péreztől, sőt, a jósolt egy helyett további két szezonra hosszabbított vele szerződést. Az erős első versenyei tükrében a maradása nem tűnik meglepőnek, az új megállapodás időtartama már inkább.

Pérez 34 esztendős, ami felveti a kérdést, mennyire lehet hosszú távra tervezni vele. Emellett a 2026-os F1-es szabályváltozások ideálisnak tűnő alkalmat kínáltak egy másfajta újrakezdésre is – ám a csapat a jelek szerint nem kért ebből.

A Red Bullnak több lehetősége is lett volna, korábban Alexander Albont, aztán Fernando Alonsót és Carlos Sainzot is hírbe hozták velük, ám nyilvánvalóan elégedettek a jelenlegi felállással. Választásuk több versenyző sorsát is alapvetően határozhatja meg.

 

Carlos Sainz: elkerülhetetlen a visszalépés?

Fernando Alonso Aston Martinnal való hosszabbítása után Carlos Sainz tűnt a Red Bull legerősebb alternatívájának 2025-re. A spanyollal év elején közölte a Ferrari, hogy Lewis Hamiltont választotta helyette. A csapat fejlődését látva ez már önmagában fájó csapás volt Sainz számára, ám még nem feltétlenül jelentette azt, hogy kikerül az F1 közvetlen élmezőnyéből.

Sainz reményét az ott maradásra a Red Bull és a Mercedes jelentette. Miután az Aston Martin ajtaját Alonso gondosan kulcsra zárta előtte a gyors megállapodásukkal, honfitársának ez a két nagy csapat kínált lehetőséget arra, hogy legalább a jelenlegi sikeresség szintjét fenntartsa a következő években.

A Mercedes a hírek szerint már nem is számol opcióként Sainzcal, és most kiderült, hogy Milton Keynes sem. Ez alapján két lehetősége maradt: a Sauber/Audi hosszabb távú vagy a Williams (talán) rövidebb távú ajánlata.

A versenyző korábban elismerte, mások döntéseitől is függ a saját helyzetének alakulása. Többek szerint mindaddig nem is akart választ adni a kérőinek, amíg a Red Bull-lehetőség nem zárult be előtte 100%-ig.

Bármit is lép most, Sainz aligha kerülheti már el, hogy a Ferraritól való kényszerű távozása visszalépést jelentsen. 2025-re nehezen válhat élcsapat a Williamsből vagy a Sauberből, és 2026 kapcsán is kérdéses, melyikük meddig juthat.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Pérez két évre szóló szerződése dupla csapásnak is tekinthető Sainz szempontjából, hiszen ezzel az is eldőlt, hogy az új szabálykorszak első évében sem nyílhat meg előtte a Red Bull ajtaja. Persze ha azt vesszük, hogy idén nemet mondtak rá a bikások, jogosan merül fel, miért mondanának rá igent egy évvel később. Hacsak nem Verstappen ülése üresedik meg Pérezé helyett…

Amennyiben a háromszoros világbajnok ragaszkodik a helyéhez, Sainz helyzete viszonylag egyszerűnek tűnik: a Red Bullnál, a Ferrarinál, a McLarennél már garantált a telt ház 2026 végéig, az Aston Martinnál szintén, amennyiben Lance Stroll elmozdíthatatlan. És jó eséllyel a Mercedesnél sem lesz hely középtávon, hiszen ha nem kérnek Sainzból, az azt jelenti, hogy Andrea Kimi Antonellivel terveznek, és vele aligha csak egy-két évre…

Sainznak legalább a következő két szezonra kell tehát új otthont találnia. Audi vagy Williams? Érvek és ellenérvek mindkettő csapat esetében felhozhatók. Előbbi gyári csapat, de jó eséllyel évekbe telhet a felemelkedésük, utóbbi gyors fejlődésére sincs kilátás az infrastrukturális hátrány miatt, ám a Mercedes-motorral talán nagyobb esély nyílhat a 2026-os jó szereplésre velük, mint a gyártóként a nulláról induló karikás riválissal.

A Williams mellett szóló érvként szokták még emlegetni a rugalmasságot is. Kérdés, ez mennyire játszik még annak tükrében, hogy a legnagyobb csapatok 2026-ig foglaltnak tűnnek…

 

Daniel Ricciardo: végállomás?

Pérez új szerződése nemcsak Sainz, hanem a Red Bull-család többi tagja számára is meghatározó üzenet. Amikor tavaly visszatért a féléves kihagyásából, Daniel Ricciardo nyíltan kimondta: Pérez ülése a távlati célja, vissza akar térni a Red Bull első csapatához.

Az idei teljesítménye nem volt elég meggyőző ahhoz, hogy akár csak esélyesként említhessük 2025-re, ám a Red Bull most nemcsak a következő évre, hanem 2026-ra is kosarat adott az ausztrálnak. Fiatalabb már a 34 esztendős Ricciardo sem lesz, és a motivációját aligha fogja erősíteni annak tudata, hogy még ha jelentősen javít is a mostani formáján idén és jövőre, akkor sem érheti el vele a kitűzött célját.

Amikor aláírt az Alpha Taurival, azt mondta, azért vállalja a középmezőnyt, mert hiszi, hogy lesz lehetősége kitörni belőle. Ez a lehetőség most 2026-ig bezárulni látszik, és hacsak nem érzi úgy, hogy a Red Bullon kívül is érvényesülhet még, a helyzete igencsak kilátástalannak tűnik…

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

 

Cunoda Juki: itt az idő kilépni a Red Bull-világból?

Miközben Ricciardo esetében túlzás lenne azt állítani, hogy ennél többet nem tehetett volna a Red Bull bizalmának elnyeréséért, Cunoda Jukinál másképp fest a helyzet. A japán Helmut Marko és az RB-főnökök szerint is élete formájában van 2024-ben. Stabil lett, gyors, megbízható, és árnyékba szorította a többszörös futamgyőztes csapattársát.

Ha valamikor, akkor most válhatna aktuálissá a házon belüli előléptetése. Helyette viszont azzal kell szembesülnie, hogy nemcsak 2025-ben, 2026-ban sem számíthat ennek megvalósulására.

Marko egy közelmúltban adott interjúban úgy fogalmazott, Cunodának még meg kell győznie őket arról, hogy hosszú távon képes tartani a mostani szintet. Ez alatt a 2025-ös évet értette, majd utalt rá, ebben az esetben két év múlva talán szóba jöhet a feljebb lépése.

A versenyzőkérdésben a hírek szerint azonban már nem Helmut Marko szava dönt, hanem Christian Horneré. A Sky Sports úgy tudja, a tárgyalásaik során Sainz tárgyalópartnerként menet közben Markóról Hornerre váltott, ami jelzi a házon belüli hatalmi átrendeződést. És ez nem jó hír Cunoda számára, mivel hiába kedveli őt Marko, Horner a hírek szerint nem bízik a képességeiben.

Ez és a Pérez-szerződés el kell, hogy gondolkodtassa a japánt, aki nem zárta ki, hogy a Red Bullon kívül néz új lehetőségek után. Miközben 2025 szempontjából az erősödő RB-nél maradás nem tűnik rossz ötletnek, ha a Red Bull-család hosszabb távon mindenképpen zsákutca számára, talán ez lehet a megfelelő pillanat a dobbantásra. Cunodát az Alpine-nal és a Sauberrel is hírbe hozták az elmúlt hetekben, és a remek formája jó tárgyalási pozíciót is jelent számára.

A másik reményét a Honda-kapcsolat jelentheti, az Aston Martinhoz viszont 2026 előtt aligha vezet út.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

 

Liam Lawson: profitál vagy veszít Pérez maradásával?

A Pérez-hír negyedik érintettje nem tagja az aktuális F1-es mezőnynek – és éppen emiatt nehéz eldönteni, jó vagy rossz fejlemény-e számára, hogy a Red Bull első csapata nem változtat. Liam Lawsonnak Helmut Marko szerint lehetősége van kilépni a Red Bull kötelékéből abban az esetben, ha nem biztosítanak számára ülést 2025-re.

Ha Ricciardót vagy Cunodát előléptette volna a Red Bull, Lawson helyzete egyértelmű lenne. Így viszont túl sokan vannak ahhoz, hogy mindenkinek jusson ülés.

Ricciardo eddigi teljesítménye alapján akár lehetne is esélye az ausztrál örökébe lépni, ám a nyolcszoros futamgyőztes jó viszonyban van Hornerrel, ami erősíti a pozícióját. Az RB Cunodát is örömmel megtartaná, esetében inkább az a kérdés, hogy nem akar-e önként távozni a mostani fejlemények után.

Lawson ennek függvényében válhat a Pérez-döntés vesztesévé vagy nyertesévé: ha minden marad a régiben, más megoldásokat kell keresnie; ám Pérez szerződése a két kollégáját is irányíthatja a Red Bull-birodalmon kívülre, aminek ő lehetne a haszonélvezője.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak