Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Pérez a csapaton belüli béke záloga – a Red Bull indokolta a kétéves hosszabbítást

Pérez a csapaton belüli béke záloga – a Red Bull indokolta a kétéves hosszabbítást

Sky Sport, Motorsport, Formu1a.uno
A házon belüli nyugalom és az élesedő bajnoki küzdelem volt a két fő oka annak, hogy a Red Bull máris szerződést hosszabbított Sergio Pérezzel. A csapat vezetői indokoltak.

További két évig még biztosan kitart Sergio Pérez mellett a Red Bull. A mexikói hosszabbítását a hét elején jelentették be. Váratlanul korán jött, de még váratlanabb, hogy mindjárt két szezont kapott a csapattól.

Christian Horner csapatfőnök szerint nem kérdés, hogy Pérez kiérdemelte a bizalmat.

„A Red Bull jelenlegi párosa a valaha volt egyik legsikeresebb a csapatunknál. Checo második lett tavaly a bajnokságban, nagyon jól kezdte a szezont, négy dobogóval, és nagyon fontos rendezni ezt a kérdést”

– magyarázta a brit.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Ironikus, hogy éppen akkor állapodtak meg, amikor Pérez formája hanyatlani kezdett. Imolában és Monacóban is képtelen volt a Q3-ba kerülni az időmérőn, legutóbb még pontot sem szerzett az első körös balesete miatt. Horner az élesedő bajnoki küzdelemmel magyarázta a gyors megállapodásukat. „A bajnokságban még szoros lehet” – mondta, hozzátéve, számítanak Pérez segítségére a Ferrari és a McLaren ellen.

„Checónak jól kell éreznie magát. Biztonságra van szüksége. Ha ez megvan, akkor képes a maximumot nyújtani. Ezért szerettünk volna mindent kiiktatni, ami csak elterelheti a figyelmet.”

Ez az érv egyből a másik fő szempont felé vezet. A Red Bull a nyugtalan évkezdés után mostanság próbál újra kizárólag a sportoldallal foglalkozni. Pérez Max Verstappen szempontjából is előnyös választásnak tűnik, hiszen a korábban a csapat elhagyásával is fenyegetőző címvédőre tartós veszélyt nem jelenthet, így a házon belül státuszok adottak. Ha jó formában van, akkor pedig képes közel kerülni a háromszoros világbajnokhoz.

„Pérez az utóbbi években – a kisebb csapatoknál is – nagyon jó munkát végzett. Második lett a bajnokságban, és szeretnénk békét a csapaton belül, harmóniát a két versenyző között. Ez adott. A technikai visszajelzéseik hasonlóak, ami azt jelenti, hogy könnyebb a mérnökök dolga. Egy ilyen időszakban fontos, hogy meglegyen a folytonosság”

– sorolta a hosszabbítás mögött álló okokat Helmut Marko tanácsadó.

Kiemelte továbbá, hogy Pérez tapasztalatának lehetnek előnyei az új, 2026-os szabályok bevezetésekor. „Ez természetesen segít. Sokat tud, tapasztalt. A legfontosabb viszont az, hogy mindkét versenyzőtől a lehető legjobb információkat kapjuk ahhoz, hogy továbbra is versenyképes csapat maradjunk.”

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Verstappen pozitívan fogadta Pérez maradásának hírét. Ő is a belső béke fontosságát emelte ki. „Ez jó. Örülök neki, miatta is. Boldog vagyok, hogy marad. Mindig nagyon jól együtt tudtunk dolgozni. Ez stabilitást hoz a csapathoz, és úgy vélem, ez most nagyon fontos a csapaton belül” – mondta a címvédő, aki keményen dolgozó versenyzőnek és jó csapatembernek tartja kollégáját.

Felmerül a kérdés, mennyire biztos, hogy Pérez 2026 végéig maradni fog. A kétéves hosszabbítás lehet tisztán két évre kötött megállapodás, de 1+1-es kontrauktus is, melynél a második évbe lépést feltételekhez köthetik. Marko ennek kapcsán nem fogalmazott egyértelműen. „Alapvetően ez egy kétéves szerződés” – mondta a német Sky Sportnak, majd a kérdésre, nincs-e benne kikötés, csak mosolyogva ismételte: „Kétéves szerződés…”

Kilépni belőle alighanem lehetséges, ám hogy milyen feltételekkel, azt aligha fogják a nyilvánosság orrára kötni.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak