Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Megbüntették Barcelonára a veszélyt okozó Pérezt

Megbüntették Barcelonára a veszélyt okozó Pérezt

FIA
Barcelonában is folytatódhat Sergio Pérez kálváriája: az FIA megbüntette a vasárnap Montrealban kieső mexikóit a Spanyol Nagydíjra.

Rájár a rúd mostanság Sergio Pérezre. Imola óta csak küszködik a versenyeken, Monaco után a vasárnapi Kanadai Nagydíjat is baleset miatt adta fel, és zsinórban kétszer nullázott. A Red Bull is nyomást gyakorol rá és figyelmeztette, sürgősen össze kell kapnia magát a konstruktőri bajnokság miatt – erre most még egy büntetést is a nyakába varrt az FIA…

Pérez ellen a futam után a sportszabályzat 26.10-es pontjának megsértése miatt indítottak vizsgálatot. Ez a szabálypont rendelkezik arról, hogy nem lehet potenciálisan veszélyt jelentő autóval körözni a pályán.

Pérez az 53. körben a 6-os kanyarnál csúszott ki és csapódott háttal a falnak. A hátsó szárnya félig letört, de az autón maradt, így evickélt vissza a boxba, ahol aztán a garázsba tolták és feladta a versenyt.

Az FIA a vizsgálat során megállapította, Pérez veszélyt jelentett, ezért a csapatát 25 ezer eurós pénzbírsággal, őt pedig egy 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta, amit a két hét múlva következő Spanyol Nagydíjon kell majd letöltenie.

Sergio Pérez (Fotó: Formula1/X)

„Miután nekiment a falnak a 6-os kanyarban, a versenyző visszatért a pályára és befejezte a körét egy jelentősen sérült autóval, ami számos szénszálas elemet elveszített a boxba vezető út során. A csapat megerősítette a meghallgatáson, hogy a versenyzőt arra kérték, hozza vissza az autót a boxba, mert próbálták elkerülni a biztonsági autós helyzetet” – írta az FIA az indoklásában, majd hozzátette, a csapat és a versenyző büntetését is szükségesnek érzi:

„A bíróság megállapítja, hogy a pénzbüntetésre és egy sportbüntetésre is szükség van, mivel az esetnek biztonsági vonatkozásai vannak. A kiszabott büntetés összhangban áll a precedensekkel.”

A futam ezen szakaszán már Max Verstappen vezetett, aki szép előnyt kezdett kiépíteni Lando Norrisszal szemben. Végül Pérez visszatérése ellenére is beküldték a biztonsági autót, mert egy körrel később Carlos Sainz és Alexander Albon ugyanabban a kanyarban egymásnak ütközött, és a Williams megállt a pályán. A holland ettől függetlenül meg tudta szerezni a győzelmet.

Pérez sorozatban három hétvégén szorult ki a legjobb tízből a rajtrácson, és ez alapjaiban határozta meg a sikertelenségét a versenyeken. Hogy Barcelonában jobban sikerül-e az időmérője, az majd kiderül, a hátrasorolással viszont garantált, hogy a 4. helynél előrébbről ott sem fog rajtolni.

Borítókép: Sergio Pérez veszélyes autója (Fotó: Formula1/X)

További tartalmak