Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A McLaren szerint riasztó erő rejlik a Mercedesben – ki tudják-e használni?

A McLaren szerint riasztó erő rejlik a Mercedesben – ki tudják-e használni?

Autosport, The Race
Kezd összeállni a Mercedes autója, és a Kanadai Nagydíjon olyan villanásaik voltak, amik kissé megriasztották az ellenfeleket. Lesz-e stabil siker az ígéretekből?

Sokat elmond az F1-es élmezőnyben látott küzdelem jelenlegi kiélezettségéről, hogy Max Verstappen Kanadai Nagydíjon aratott győzelme után mind a mclarenes Lando Norris, mind a mercedeses George Russell azon kesergett, hogy tulajdonképpen neki kellett volna megnyernie a versenyt. Míg előbbi versenyző az elhibázott taktikai döntéseikre vezette vissza a vereségét, honfitársa úgy érezte, ha ő maga kevesebbet hibázott volna, legalább másodikként ért volna célba. De a győzelem is benne volt a W15-ös Mercedesben – szerinte és a negyedikként célba érkező Lewis Hamilton szerint is.

A Mercedes javulása szembetűnő volt ezen a hétvégén. Monacóban bevetették az új filozófiát követő első szárnyukat, melynek elsődleges feladata, hogy helyre tegye az autó korábbi kiegyensúlyozatlanságát. Míg  ezt megelőzően az autójuk vagy a gyors kanyarokban volt jó, és a lassúakban borzalmasan alulkormányzottá vált, vagy a lassúakban viselkedett jól, és cserébe instabil volt a gyors részeken, az aerodinamikai egyensúlyt korrigáló új légterelő a jelek szerint stabilizálta a W15-öst. Legalábbis Kanadában, ahol nincs túl nagy kanyarvariáció.

Hogy milyen potenciál rejlik a stabil, maximumot nyújtó W15-ösben, azt a mostani pole pozíciójuk és győzelemért folytatott küzdelmük bizonyította. Hogy lehet bennük még ennél is több, azt pedig pár olyan kör, ami még az ellenfeleket is megijesztette kicsit.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

 

Azok a Verstappen és a McLaren számára elérhetetlen idők

Max Verstappen az időmérő edzés után felhívta rá a figyelmet: hiába futott Russell pole-körével azonos időt, a Mercedes egyértelműen gyorsabb volt a Red Bullnál egy körön. „Miután láttam a Q2-ben futott idejét, úgy voltam vele: esély sincs rá, hogy én ehhez hasonlót menjek!” – mesélte a címvédő.

A McLaren csapatfőnöke a harmadik szabadedzésen érzett hasonlót. Azt a tréninget Lewis Hamilton nagy fölénnyel nyerte meg, úgy, hogy senki a közelébe sem tudott férkőzni az 1:12,549 másodperces körének. A hétszeres világbajnok jóval korábban futotta e körét a többieknél, Verstappennek pedig még az edzés végén is csak 0,374 másodpercre sikerült megközelítenie.

A Red Bullnál ezt látva azt gyanították, hogy Hamilton autójában alig lehetett üzemanyag, illetve maximumon pörgött a motor, ám Andrea Stella, a wokingiak vezetője szerint egyszerűen csak egy elképesztő kör volt. „Már csütörtökön mondtam pár kollégának, hogy szerintem a Mercedes már a leggyorsabb csapatok között van. Volt pár időeredményük Monacóban, és pár a korábbi eseményeken is, amik számunkra a hétvége azon szakaszán elérhetetlenek voltak.”

„Nem voltunk képesek olyan köridőkre a hétvége azon időpontján, még kevés üzemanyaggal és feltekert motorral sem. Világos, hogy van bennük potenciál, és úgy vélem, kezdik megtanulni, hogyan használhatják”

– figyelmeztetett a mclarenes.

Hamilton körét Toto Wolff amolyan csodakörként jellemezte. „Lewis harmadik szabadedzésen futott azon köre nem evilági volt. Annyira gyors volt! Aztán a hosszú etapjai sztratoszférikus, galaktikus magasságokban voltak. Szóval nagyon gyorsak voltunk” – állapította meg.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Még ha van is némi túlzás a szavaiban, az Hamilton körén, de Russell Q2-es idején (ami 0,258 másodperccel volt gyorsabb a pole-körénél) is érezhető volt, hogy a Mercedesben valóban ott a potenciál. A gond csak az, hogy ez már korábban is többször volt így, stabilan mégsem tudtak ilyen szinten teljesíteni. Most Kanadában sem. Hamilton például az utolsó szabadedzés után még favoritnak tűnt az időmérőn, aztán csak 7. lett, miközben maga sem értette, mi történt az autójával, és hová lett a tapadása. De említhetnénk Russell versenyen látott teljesítményingadozásait is.

Ezek azt mutatják, hogy a Mercedes még mindig nehezen képes a szűk működési tartományában maradni. Ez a tartomány viszont az érkező fejlesztéseknek köszönhetően egyre szélesebbnek mutatkozik. Stella szerint ez teszi veszélyessé őket a folytatás szempontjából.

„Nem lepett meg, hogy a Mercedes képes több potenciált kiaknázni az első szárnyával. És talán meg is oldottak pár problémát, ami a korábbi első szárnyuknál még fennállt. Talán csak túl messzire mentek a kísérletezéssel, vagy nem azt hozta, amit vártak, de úgy fest, az első szárny továbbfejlesztésével az autójuk eleje már stabil.”

„Ha megnézzük a fedélzeti kamerás felvételeiket – és én megnéztem a Mercedes-versenyzőkét –, alig fordítják el a kormányt ahhoz, hogy az orruk máris a kanyarcsúcspontra forduljon. És ez időnként jó tulajdonság” – dicsérte a McLaren-főnök az ellenfelet.

A Mercedes még nyilvánvalóan nem ért célt. Barcelona pontosabb képet festhet a helyzetükről a változatos kanyarjaival (van gyors és lassú is) és arról, sokoldalúbbá és kiegyensúlyozottabbá tették-e az autót. Emellett további javulást is elérhetnek. „Imola óta szép lépéseket tettünk előre, az autóra szerelt elemek működnek, és ez a múltban nehézséget okozott. Most minden hétvégével javítunk a teljesítményen, és érkezni fog pár újítás Barcelonában is, amik segíthetnek. Nagyon remélem, hogy továbbra is ezen az emelkedő pályán maradunk” – mondta bizakodva Wolff, akinek csapata a hírek szerint a padlólemezén módosít a következő versenyre.

Borítókép: George Russell (Fotó: Mercedes)

További tartalmak