Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Horner: Még a visszafejlesztéseinkkel is legyőztük a Mercedes fejlesztéseit…

Horner: Még a visszafejlesztéseinkkel is legyőztük a Mercedes fejlesztéseit…

Autosport, F1
Miközben Christian Horner a győzelmük után odaszúrt a helyzetüket túldramatizáló Mercedesnek, Max Verstappen jelezte, látja a lehetőséget a Red Bull nagy javulására.

A monacói gyengélkedés után a Kanadai Nagydíjtól is tartott a Red Bull. A hétvége alakulása azt mutatta, félelmük megalapozott volt, ám vasárnap így is egy győzelemmel jöttek ki a hétvégéből.

A csapat nem csinál titkot abból, hogy az autójuknak gondjai vannak a kerékvetőkkel és a pálya egyenetlenségeivel, és több pályán is ezért bizonyultak verhetőnek. Fölényben Kanadában sem voltak, vasárnapi sikerük után Christian Horner csapatfőnök azonban visszaszúrt a Mercedes technikai igazgatójának, James Allisonnak, aki a hétvége elején még azon élcelődött, hogy a címvédő gárda a jelek szerint a fejlesztései bevetésével inkább visszafejlődött…

„Még a visszafejlesztéseinkkel is sikerült legyőznünk az ő fejlesztéseiket! Ezt a versenyt kielégítő volt megnyeri”

– mondta Horner.

A brit szerint jó hír, hogy a szoros versenyt a maguk javára tudták fordítani egy nekik kevésbé kedvező pályán. „Az előző két verseny egy kicsit nyögvenyelős volt számunkra, de még így is két versenyt meg tudtunk nyerni a legutóbbi háromból. Imolában a miénk volt a pole, és most is elértük a pole-időt egy olyan autóval, amelynek hiányosságait mindkét versenyzőnk érezte. Most nagyon rákoncentrálunk erre, hogy lássuk, tudunk-e rajta javítani.”

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

„Tudjuk, hogy lesznek még olyan pályák a jövőben, mint a szingapúri, ahol a problémánk szerepet játszhat. De arra számítunk, hogy a Ferrari, a McLaren és a Mercedes – akik ezen a hétvégén kerültek a képbe – mindegyik pályán versenyképes lesz. Tehát noha hat versenyt nyertünk eddig a kilencből, muszáj lesz csúcsformát hoznunk, hogy megtoldjuk az előnyünket” – ismerte el Horner.

Ami a Mercedes kanadai formáját illeti, kiemelte, ellenfelük mindig jól teljesített a „nyers” pályákon, és a mostani körülmények talán nekik kedveztek. „Meglátjuk tehát, mit hoz a következő három pálya, hogy ez a valós formájuk-e, vagy csak egy kivétel volt” – intette óvatosságra a csillagosok feltámadását emlegetőket.

 

Ha megoldják, az nagy javulás lesz

Max Verstappen a kanadai hétvége kezdetén elismerte, hosszabb időbe telhet a kerékvetős problémájuk megoldása, és talán csak a 2025-ös új autón tudnak elvégezni olyan alapvető beavatkozásokat, ami végleg leszámol ezzel. A mostani futamgyőzelme után ugyanakkor arról beszélt, hogy szerinte idén is javíthatnak a helyzeten, és ebben komoly fejlődési potenciált is lát.

„Az utóbbi pár verseny nehéz volt, de nemcsak nehéz, túl sok volt a hiba is a hétvégék egészét tekintve. Muszáj tisztább hétvégéket futnunk. És igen, a versenyen sokat bajlódtunk a kerékvetőkön való áthajtással, ami mindenképpen olyan terület, amin dolgoznunk kell. És elég sokat javíthat az autónk, ha sikerül ezt kezelésbe vennünk” – jósolta.

Fotó: Red Bull/Getty Images

A kérdés csak az, sikerül-e anélkül, hogy a feje tetejére állítsák az autójukat és gyökeresen átalakítsanak valamit az RB20-ason.

„Igazán hiszem, hogy megoldhatjuk anékül, hogy annak hatása legyen az autó többi részére. A mostani versenyen valójában úgy éreztem, nem is volt kerékvetőzés…” – utalt arra, hogy kerülte a rázóköveket. „Tisztában vagyunk ezzel a gyengeséggel, és gőzerővel dolgozunk a megoldásán, mert tényleg úgy érzem, hogy elég komolyan korlátozza a teljesítményünket jelenleg.”

„Emellett pedig most várom azokat a pályákat, ahol nem igazán kell használni a kerékvetőket. Látható már, hogy egyes csapatok bizonyos pályákon jók, és szerintem ez így lesz. És ez persze izgalmasabbá is teszi” – mondta a holland.

Borítókép: Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak