Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Ocon úgy érzi, ő volt a „jó fiú” – főnöke szerint „nincs igazi súrlódás”

Ocon úgy érzi, ő volt a „jó fiú” – főnöke szerint „nincs igazi súrlódás”

Autosport
Monacóval ellentétben Kanadában teljes nyugalommal reagált az Alpine csapatfőnöke az Esteban Oconnal támadt újabb konfliktusukra. Szerinte észszerű volt a csapatutasításuk, és ezt a francia is be fogja látni…

Újra (továbbra is) feszültség van Esteban Ocon és az Alpine között. A monacói házi baleset után most Kanadában egy csapatutasítás a konfliktus oka. Esteban Oconnak három körrel a montreali verseny leintése előtt szóltak, hogy engedje el a nála gyorsabb Pierre Gaslyt, hátha még tudja támadni a 8. helyen haladó Daniel Ricciardót. Ocon az utolsó körben engedelmeskedett, de akkor már késő volt, Gasly támadni sem tudta az RB versenyzőjét. A pozícióját viszont nem kapta vissza, amit nehezményezett.

„Ez megmagyarázhatatlan” – mondta a csapatutasításról Ocon a futam után.

„Én mindig tiszteletben tartottam a kapott instrukciókat versenyzőként, és most újra megtettem. Én voltam a jó fiú. Elvégeztem a munka rám eső részét, a csapat viszont nem. Ez nem igazságos. Frusztrál, hogy így alakultak a dolgok. Biztosan sok oka van, és itt nyitva is hagyom a kétkedés lehetőségét”

– utalt arra, hogy csapatát talán már az befolyásolja, hogy év végén távozik, miközben Gasly talán marad.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Az egész csapatutasításos mizéria Cunoda Juki utolsó sikánban történt kicsúszásától indult. A japán hibája előtt Ocon még Ricciardo előtt volt, Gasly pedig nyílt csatát vívhatott az ausztrállal. Ricciardo az Ocont hátráltató Cunoda-esetnek köszönhetően lépett elő a 8. helyre.

A helyzetet bonyolította, hogy Oconnak gondjai voltak az erőforrásával, ami miatt teljesítményt vesztett és lassabb volt Gaslynál. Az Alpine ezért találta jó ötletnek a helycserét: úgy érezték, Gasly még támadhatja Ricciardót a jobb pozícióért.

Ocon elsőre határozott nemet mondott a helycserére: „Felejtsétek el!” Mérnöke csak annyit mondott neki indoklásként, hogy Gaslyval próbálják támadni Ricciardót. Ocon ezt hallva belement az elengedésbe, de kérte, hogy ha csapattársa nem jár sikerrel, engedjék vissza a 9. helyre. Erre viszont már nem került sor. Az utolsó sikánnál közölték vele, hogy nem lesz újabb helycsere. Ennek oka Nico Hülkenberg közelsége volt: ha Gasly lassított volna, a Haas mindkettejük pozíciójára veszélyt jelentett volna.

Ocont nem sok minden tudta vigasztalni a történtek után, szavaiból pedig kiderült, hogy kissé elnyomva érzi magát az Alpine-nál a kapcsolatuk végén. Kérdés, hogyan kezeli a csapat a nyilvánvaló feszültséget a szezon hátralévő részében.

Bruno Famin (Fotó: XPB)

A Monacóban még Ocon miatt dühöngő Bruno Famin csapatfőnök ezúttal maga volt a megtestesült nyugalom… „Nincs igazi súrlódás” – jelentette ki. „Ők versenyzők, és amikor arra kérsz egy versenyzőt, hogy adja át a pozícióját a csapattársának, az nyilvánvalóan nem könnyű. De megtettük. Megtettük a csapat érdekében. Esteban egy kicsit küszködött az energiagazdálkodással, elég sok energiát fogyasztott el, és ott volt mögötte a két Haas.”

„Esteban mindenkit lelassított, ez teljesen világos volt a tévén keresztül is. Fennállt a veszélye, hogy a két Haas megelőz minket. Ezért adtuk ki a csapatutasítást. Mondanak dolgokat a verseny után, de egy nappal később már változik is a véleményük”

– utalt arra, hogy Ocon dühe hamar el fog illanni.

Famin szerint így lenne racionális. Az már más kérdés, a monacói előzmények, a Gaslyval való mérges rivalizálás és a nyilvánvaló bizalomvesztés következményének számító év végi szakítás tudatában tényleg a józan észé e még a döntő szó…

Borítókép: Bruno Famin és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak