Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sainz: Egy pillanatig sem volt elég gyors a Ferrari Kanadában, de ez egyszeri eset

Sainz: Egy pillanatig sem volt elég gyors a Ferrari Kanadában, de ez egyszeri eset

Sky Sports, F1, Motorsport
Egy pillanatig sem volt elég gyors a Ferrari Kanadában Carlos Sainz szerint, ám ezt nem tartja aggasztónak a folytatásra nézve.

Miközben Charles Lclerc versenyét a motorproblémája határozta meg és tette kilátástalanná, a Ferrari másik versenyzőjének, Carlos Sainznak a Kanadai Nagydíja a balesetekről szólt. Daniel Ricciardóval már a rajt után összekoccant, aztán a még vizes pályán a hajtűkanyarban blokkoló Valtteri Bottas Sauberjébe is belecsúszott. Ekkor vesztette el az első szárnya jobb véglapját. A végzetes hibát viszont az 53. kör hozta el. Sainz a 6-os kanyarban (ahol egy körrel korábban Sergio Pérez a falnak csúszott) megpördült, és olyan szerencsétlenül csúszott, hogy kiütötte Alexander Albont.

Bár a ferraris még vissza tudott evickélni a boxba, a versenyt nem folytathatta az autó sérülése miatt. A Scuderia ezzel az idei első kettős kiesését könyvelte el.

„Vezetői hiba volt. Elkezdtem kockázatot vállalni, mert úgy éreztem, a száraz pályán egy kicsivel talán versenyképesebbek voltunk, és talán lehet esélyünk szerezni pár pontot, ha kockáztatok kicsit és megelőzök pár autót a DRS-vonatokban. De megfizettem érte, és ez a jele annak, ha nem voltam magabiztos, és az autó nem volt ott maximálisan”

– magyarázta a hibáját Sainz.

„Talán valahol rámehettem a vizes részre a második szektorban, nem tudom. Nagyon furcsa volt, a kanyar közepén vesztettem el az irányítást.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A Ferrari délutánjáról sokat elmond, hogy az eset idején a spanyol nem állt pontszerző helyen. „Nem voltunk valami gyorsak ezen a hétvégén. A köztes gumin talán többre számítottunk, de túl sokat csúszkáltunk, nem éreztem az autót. Aztán ahogy száradt a pálya, kicsit kezdtünk javulni, de muszáj volt kockázatot vállalnom, mert DRS-vonatban voltam, előznöm kellett.”

Sainz megállapította: a versenyen végig túl lassúak voltak ahhoz, hogy sokat javítsanak a pozíciójukon.

 „Sok volt a koccanás ma. Megnézzük, sérült-e az autó, és ennek volt-e hatása a tempóra, de világos, hogy a versenyen egy pillanatig sem voltunk gyorsak és versenyképesek. Csapatként ezt ki kell elemeznünk, mert eléggé csalódást keltő, hogy a legerősebb hétvégénket egyből a leggyengébb követte.”

„De ilyen manapság a Forma–1. Meg kell vizsgálnunk, mi okozta ezt a teljesítményingadozást, és jobbnak kell lennünk.”

Frédéric Vasseur csapatfőnök megerősítette, a korai sérülésekkel Sainz a számításaik szerint 20 pontnyi leszorítóerőt veszített, ami nem kevés. Sainz szerint azonban nem lehet önmagában ezzel magyarázni a montreali csalódást. Annak kapcsán, hogy mi hiányzott, elmondta: „Még nem tudjuk. Nem volt még időnk az elemzésre és a következtetések levonására. Lesz egy hetünk Barcelona előtt megérteni ezt.”

Daniel Ricciardo és Carlos Sainz csatája (Fotó: XPB)

Annyi már biztosnak tűnik, hogy a dupla Q2-es kiesést hozó időmérőjükön elrontották a guminyomás beállításait, és ennek fizették meg az árát. A csapat azonban ettől függetlenül is többet várt magától a kanadai pályán. „Világos, hogy ezen a hétvégén nem volt meg a tempó, és szenvedtünk csapatként. Minden körülmények között gond volt az egyensúllyal és a tempóval. De szerintem ez csak egy egyszeri eset, Barcelonában visszatérünk a normalitáshoz” – hangsúlyozta Sainz.

„Kanada szerintem egy különleges verseny volt, egy különálló eset. Csapatként meg kell értenünk, mi történt. Világos, hogy mások jobban készítették fel a gumikat az időmérőn, mint mi. A versenyen viszont beragadtunk a többiek mögé, ezért nem tudtunk előrekapaszkodni.”

A háromszoros futamgyőztes továbbra is hiszi, hogy a Ferrari megszorongathatja még a Red Bullt idén. „Szerintem a Ferrari és a McLaren fenyegetést jelenthet a Red Bullra, de világos, hogy nem engedhetünk meg még egy ilyet, mint most Kanadában. Több Monacóra lesz szükségünk.”

Borítókép: Carlos Sainz balesete az 54. körben (Fotó: Formula1/X)

További tartalmak