Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Fókuszálj, George!” – nem bízik eléggé a Mercedes a bizonyítani próbáló Russellben?

„Fókuszálj, George!” – nem bízik eléggé a Mercedes a bizonyítani próbáló Russellben?

Sky Sports, Motorsport-Magazin
Túlságosan gyerekként kezeli a Mercedes George Russellt? Toto Wolff kanadai rádiós figyelmeztetése Damon Hill szerint visszafelé sülhet el. A németek korábbi F1-es versenyzőjének eközben Max Verstappen korai éveit juttatják eszébe a brit hibái.

„Fókuszálj, George! Fókuszálj!” – szólt rá Toto Wolff George Russellre a Kanadai Nagydíj hajrájában. Versenyzője nem sokkal azelőtt előtt átvette a második helyet a nála később slick gumira váltó Lando Norristól, majd elkövetett egy hibát a 8-as kanyarban, és visszaesett a 3. helyre.

E hiba meghatározta a versenye végét. Russell ezt követően friss gumikért állt ki az utolsó biztonsági autós fázis alatt, Oscar Piastri mögé került, akit üldözve újabb hibát vétett, még egy helyet vesztett Lewis Hamilonnal szemben, és hiába verekedte át magát rajtuk, már nem volt ideje Lando Norris és Max Verstappen nyomába eredni.

A verseny után maga Russell sem volt elégedett a teljesítményével, és elismerte, túl sok hibája legalább a második helyébe került, de talán a győzelmi esélyébe is.

Az őt hűteni próbáló Wolff szerint utóbbi kissé elrugaszkodott kijelentés. „A győzelem egy kicsit távoli volt, vagy csak pillanatnyi álom. Amikor George kemény gumin volt, zárkózott fel, és igazán jó volt a tempója, egy pillanatig talán azt gondolhattuk, hogy lehet esély, de nem lehetsz túl mohó” – mondta az osztrák.

George Russell (Fotó: XPB)

Ami a rádiós figyelmeztetését illeti, Wolff kiemelte, Russell határfeszegetésében egyszerre vannak benne ezek a hibák és a bravúrok.

„Egyfelől briliáns volt a versenye, másfelől talán elkerülhette volna ezeket a hibákat. A Piastri elleni manőver sosem sikerülhetett volna abban a kanyarban. Versenyzőként viszont az teszi jóvá az előzéseit, hogy kockázatot vállal és keményen vezet. Ez most talán túl ambiciózus volt a részéről, egy pozíciójába került, amit viszont utána visszanyert”

– magyarázta Wolff, aki kiemelte, kimondottan szereti Russellben ezt a tüzet.

Wolff verseny alatti közbeszólása a múlt alapján még indokoltnak is tűnhet. Russell az elmúlt években nem egy nagy baklövést elkövetett, amikor rámenősen küzdött a jobb eredményért. Elég a tavalyi utolsó körös szingapúri balesetét és kiesését, vagy akár az idei melbourne-i utolsó előtti körös bukását említeni. A helyzet mindkét esetnél hasonlított a mostanihoz: üldözött valakit, akin nem sikerült olyan gyorsan túljutnia, mint szerette volna, aztán egy pillanatra kihagyott, és eldobta a lehetőséget.

 

Hill: Erősíteni, nem rombolni kéne Russell önbizalmát

Wolff beavatkozását nem mindenki tartja célravezetőnek. Az 1996-os világbajnok, Damon Hill úgy véli, az efféle főnöki figyelmeztetések egyfajta nyomást jelentenek, és felvetik a kérdést, megvan-e a kellő bizalom. „Kissé alááshatja az embert, amikor a főnöke instruálja a csapatrádión keresztül a verseny alatt, és azt mondja neki, hogy fókuszáljon” – hívta fel a figyelmet a Sky Sports F1-es podcastjában Hill.

George Russell (Fotó: XPB)

Elismeri, Russell valóban hajlamos a hibákra, és azért is erőlteti túl a dolgokat, mert próbál Lewis Hamilton nyomdokaiba lépni. Szerinte ezen éppen a bizalom határozottabb kifejezésével lehetne segíteni. „Úgy vélem, ez probléma George-nál. Már egy ideje a Mercedesnél van, és nem valami sikeresek, de egyértelműen elvégzi a feladatot nekik. Lewis jövőre a Ferrarihoz megy, és ő most próbálja megvetni a lábát vezető versenyzőként, és ezt még nem tudta elérni. Folyamatosan arról beszélnek, ki lesz a csapattársa jövőre, és nem dicsérik George-ot.”

„A Mercedesnek szerintem jobban mögé kéne állnia, egy kicsit több önbizalmat kéne neki adnia, és akkor talán nem kéne olyan keményen próbálkoznia, hogy bizonyítson a versenyen. Mert jelenleg úgy érzem, kicsit próbál kompenzálni emiatt.”

„Le kéne hűtenie magát. Megvan a gyorsasága, a képessége, intelligens, és biztosra veszem, hogy ha otthonosabban érzi magát náluk, szállítani fogja nekik az eredményeket” – mondta az 1996-os világbajnok.

 

Mint Verstappen a korai Red Bull-éveiben?

Egy másik korábbi versenyző, Christian Danner szintén problémának érzi Russell sok hibáját. Most is megfizette az árát. „George-ot az bosszantotta a legjobban Kanadában, hogy maga miatt kellett bosszankodnia. Látta, hogy nagy bakot lőtt. Lényegében eldobta, pedig több volt benne” – mondta a német Motorsport-Magazinnak.

Danner szerint nagyon nem kell félteni Russellt. Rámutatott: amikor a Red Bullhoz került, az első években Max Verstappen is követett el hasonló baklövéseket nyerő helyzetekben. Szerinte most a brit is egy efféle szakaszon megy keresztül. „A Verstappennel való összevetés szerintem helytálló. Az intelligens versenyzők, akik nyitottak önmaguk továbbfejlesztésére, mint Max Verstappen is, előnyben vannak. Én George Russellt is ilyennek látom” – mondta a német.

„Igen, egy kicsit türelmetlen volt. Túl sokat hibázik, de még van tér a fejlődésre, ami a tanulási szakaszt illeti. Russellnek most egy bizonyos fokú nyugodtságra van szüksége, és akkor ugyanaz következhet nála, amit Verstappennél már láthattunk: makulátlan, hibátlan nagydíjakat lesz képes teljesíteni. Most még nem tart itt, de van elég ember, aki beszélhet vele erről.”

George Russell és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Danner szerint Wolff beavatkozása csak annak következménye volt, hogy jól ismeri Russellt, és pontosan látja ezeket az összefüggéseket. „Toto megmondta: jól ismeri az ő George-át. Logikus is, hiszen egymás mellett laknak Monacóban, és nem csak a pályán látják egymást. Régóta ismeri őt, és azt mondta, mindig azért szól a rádión, mert észleli, hogy éppen ismét kissé idegeskedő lett, és ezért be kell avatkoznia.”

„Úgy vélem, ha erre építenek, akkor Russellben megvan a lehetőség a továbbfejlődésre, és már nem számít majd hibára hajlamos versenyzőnek” – jósolta.

Borítókép: George Russell és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak