Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Feloldották a Verstappen-szabályt: akár már most debütálhat az F1-ben a 17 éves Antonelli

Feloldották a Verstappen-szabályt: akár már most debütálhat az F1-ben a 17 éves Antonelli

FIA, Autosport, Racefans
Feloldotta a Max Verstappen miatt bevezetett szabályát az FIA: már 18 év alatti versenyzők is újra szerepet kaphatnak az F1-ben! Köztük a Mercedes ifjú reménysége, Andrea Kimi Antonelli, aki akár még idén tapasztalatot gyűjthet, mielőtt 2025-ben a Mercedesbe ül.

A Mercedes ugyan pár hete tagadta, hogy kérelmet nyújtott be az FIA-nál, hogy tehetsége, Andrea Kimi Antonelli már az augusztusi 18. születésnapja előtt megkaphassa az F1-es szuperlicencét, most mégis teljesült a nem-kérésük… Az FIA módosította a versenyzői licencekre vonatkozó szabályát az F1-es sportszabályzatban, és megnyitotta azt a kaput, amit még Max Verstappen 2015-ös, 17 évesen történt F1-es debütálása után reteszelt be.

Az FIA májusban megerősítette, hogy érkezett hozzájuk egy kérelem a 18 év alatti versenyzők licencengedélyével kapcsolatban, melynek hatására most újragondolták és egy engedménnyel módosították a követelményeiket. Az új sportszabályzat alapján mostantól újra versenyezhet az F1-ben 18 év alatti résztvevő is, amennyiben bizonyítja a rendkívüli képességeit.

„A versenyzőnek legalább 18 évesnek kell lennie, amikor először vesz részt egy Forma–1-es eseményen. Az FIA kizárólagos megítélése alapján amennyiben egy versenyzőről megállapítják, hogy a közelmúltban és folyamatosan bizonyította kiemelkedő képességeit és érettségét egy együléses versenysorozatban, már 17 évesen is kaphat szuperlicencet”

– rendelkezik az új szabályzat 13.1.2-es pontjának módosított L-függeléke. Ezzel lényegében a kivételezésre teremtettek lehetőséget.

Andrea Kimi Antonelli és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Emellett eltörölték azt a kitételt is, ami szerint versenyző csakis abban az esetben kaphat F1-es jogosítványt, ha már rendelkezik normál jogosítvánnyal. Ez is könnyítés Antonelli számára, aki hazájában, Olaszországban legkorábban a 18. születésnapja után szerezhet vezetési engedélyt.

Antonelli jó ideje a Mercedes 2025-ös megüresedő ülésének első számú várományosa (tulajdonképpen már Lewis Hamilton távozásában is volt szerepe az olasz közelgő előléptetésének), az utóbbi hetekben pedig Toto Wolff csapatfőnök is egyre nyíltabban beszélt arról, hogy őt tervezik az autójukba ültetni.

A 2025-ös debütálásának ugyanakkor már az eddigi szuperlicenc-szabály sem volt akadálya, hiszen Antonelli augusztus 25-én betölti a 18. életévét. Az FIA-hoz beérkező kérelem és az annak nyomán jött enyhítés sokkal inkább az idei bevetés lehetősége miatt lehet fontos: a jelenlegi feltételek mellett Antonelli akár már a nyári szünet előtti idei versenyeken is szerepet kaphat az F1-ben. Akár csak pénteki szabadedzéseken (amit eddig ugyancsak kötöttek a 18. életév betöltéséhez), akár éles versenyeken is.

Korábban felmerült, a Williams talán már év közben elküldheti Logan Sargeantet, hogy esélyt biztosítson Antonellinek a tapasztalatszerzésre. A felek határozottan cáfolták, hogy ilyesmit terveznének. Wolff pár hete nemcsak azt tagadta, hogy ők nyújtották be a kérvényt (a hírek szerint a Williams volt az), de azt is, hogy siettetnék Antonelli F1-es debütálását. Versenyzőjük nagydíjhétvégén történő kipróbálása, illetve egy-egy pénteki szabadedzés viszont kétségtelenül jó illeszkedne a felkészítő programjukba.

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: Mercedes)

Az olasz tehetség a szuperlicenc minden további feltételének eleget tesz: megvan neki a 40 szuperlicencpontja, ráadásul már F1-es rutint is szerzett a Mercedesszel teljesített eddigi tesztjein, 2021-es, illetve 2022-es versenyautókkal.

Akár sor kerül az idei bármilyen bevetésére, akár nem, Antonellinek Max Verstappen 2014-es, illetve 2015-ös rekordjait nincs esélye megdönteni. A holland 9 éve Ausztráliában 17 évesen és 166 naposan teljesítette élete első F1-es versenyét, míg az első nagydíjrészvételére 2016-ban három nappal a 17. születésnapja után került sor Japánban a pénteki edzésnapon.

Borítókép: Andrea Kimi Antonelli (Fotó: XPB)

További tartalmak