Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Norris: Végre megint szoros az F1, de a 2026-os szabályokkal évekre elfelejthetjük ezt

Norris: Végre megint szoros az F1, de a 2026-os szabályokkal évekre elfelejthetjük ezt

F1
Ezredre azonos időt ért el két versenyző a kanadai pole pozícióért folyó csatában – Lando Norris szerint a 2026-os új szabályokkal évekbe telhet, mire ismét ilyen szoros küzdelmet látunk…

Két év múlva ismét gyökeresen megújul a Forma–1. A 2026-os motorszabályokat már jó ideje ismerjük, a Kanadai Nagydíj előtt pedig az új autókoncepciót is bemutatta az FIA. A reformokra a sport fenntarthatóbbá válása miatt van szükség, ugyanakkor a szabályalkotók fő célját az új versenygépekkel a szorosabb, izgalmasabb csaták kialakulásának elősegítése jelentette.

Ez volt a vezérelv már a 2022-es megújulásnál is, ami az első két idényben azonban Red Bull-dominanciát hozott. A mezőny csak mostanra, a ciklus harmadik évére kezdett el igazán besűrűsödni, már az élen is. Hogy mennyire, azt az elmúlt hétvégéken láthattuk: a Red Bull mellett a Ferrari és a McLaren, Kanadában pedig már a Mercedes is bekapcsolódott a győzelmekért, pole pozíciókért zajló küzdelembe.

Montreal jó példa volt arra, mennyire közel kerültek egymáshoz a csapatok. George Russell és Max Verstappen az időmérő edzésen ezredre azonos kört futott az első két helyen, miközben Lando Norris is mindössze 0,021 másodperccel maradt le a pole-ról.

A McLaren versenyzője e csata után rámutatott: bár a 2026-os újabb szabályváltozások mögött talán a jó szándék áll, az újrakezdés azt jelentheti, hogy ismét évekbe telhet visszakapni azt, ami mostanság kezd kirajzolódni…

„Nem rajtam múlik, nem számít, mit mondok, de úgy vélem, ehhez hasonló napokat nem fogunk újra látni. Efféle napokat, mint amiket az utóbbi pár hétben láttunk, nem fogunk látni 2026-ban, 2027-ben és 2028-ban. Talán csak 2028-ban és 2029-ben. Ez mindig így ment. Valahányszor szabályváltozás van, nagyok lesznek a különbségek”

„Az előző korszak végén, 2021-ben kezdett újra szorosabbá válni, és még ha akkor is a Red Bull küzdött a Mercedesszel, de zárkózott fel mindenki. Aztán újra szétszóródtak. A Red Bull időszaka jött, és most mintha kezdenénk utolérni őket.”

„Kezdünk odaérni, és ha a következő évet nézzük, szerintem igazán érdekes lesz. De aztán mindez elvész 2026-ban. Szóval csak azon múlik, hogy mit akarsz” – fejtegette Norris.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az új szabályok kapcsán elmondta: „Szerintem jelenleg is izgalmas. Talán lesznek előnyei a szabályoknak, és talán lesznek dolgok, amik romlani fognak. A versenyzés módja talán egészen eltérő lesz majd. Szóval bonyolult ez.”

„Nem tudom, mi a válasz. Nem gondolnám, hogy bárki pontosan tudná, mi fog belőle kisülni. A szabályciklusok végén mindig vannak olyan napok, mint a mostani, amikor szoros a csata. És most már a Mercedes is megérkezett, szóval négy csapat harcol az élen, nyolc autó, és több győztest fogunk látni. Szerintem az emberek ezt izgatottan figyelik, de 2026-ban ez biztosan nem lesz meg.”

„Attól függ tehát, hogy meg akarod-e tartani ezt a fajta izgalmat, a jelenlegi kihívást, vagy megint változtatni akarsz valamin, és lesz pár év, amikor szétszakadunk” – állította ellentétbe a két helyzetet az egyszeres futamgyőztes.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: Price / XPB Images)

További tartalmak