Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Red Bull: Pérez lassan alkalmazkodik, de kemény fickó, talpra fog állni

Red Bull: Pérez lassan alkalmazkodik, de kemény fickó, talpra fog állni

Motorsport-Total, Speedweek
Sergio Pérez is tisztában van vele, hogy a Red Bullnak nagy szüksége lesz rá az egyre kiélezettebbé váló bajnoki csatában. Christian Horner szerint talpra fog állni.

Év elején még stabilan szállította a dobogós helyezéseket Max Verstappen győzelmei mellé, az utóbbi versenyeken azonban megakadt Sergio Pérez szezonja. Bár az új, két évre szóló szerződését megkapta a Red Bulltól, ennek felvillanyozó hatását eddig nem tapasztalhattuk. Imolában, Monacóban és Montrealban egymást követő három alkalommal volt képtelen a Q3-ba kerülni az időmérőn, az utóbbi két versenyen már a Q1-ben elbúcsúzott, és vasárnap is pont nélkül, kieséssel zárt.

A már-már tavalyit idéző hullámvölgy (akkor egy 5 versenyes Q3 nélküli sorozata volt) miatt adódik a kérdés, nem hamarkodta-e el a Red Bull, hogy bizalmat szavazott Péreznek. A német Sky Sport szakértője, Timo Glock szerint a jelenlegi helyzet nyilvánvalóan nem fenntartható a Red Bull számára hosszabb távon.

„Ez veszélyes lépés. A hétvégén láthattuk: Sergio Pérez kiesik a Q1-ben, Max Verstappen pedig magányos harcos elöl, és egy másodperccel gyorsabb a csapattársánál. Az élcsapatok körülöttük két versenyzővel képesek elöl lenni. Kockázatos a versenyzőválasztásnál Sergio Pérezre fogadni”

– jelentette ki a korábbi F1-es versenyző.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A Red Bullnak Pérez újabb nullázásánál az volt a szerencséje, hogy ezt most nem az első számú bajnoki üldözőjük, a Ferrari használta ki. Míg a McLaren három ponttal többet szerzett náluk, a vörösök most két autóval nulláztak, így a Red Bull előnye összességében 24-ről 49 pontra nőtt a konstruktőri bajnokságban.

A figyelmeztetést Christian Horner csapatfőnök is kiadta Péreznek.

„Sergio számára ez egy horrorhétvége volt. Szükségünk van mindkét versenyzőre a pontszerzésnél. Barcelonától Checónak újra olyan formában kell lennie, mint év elején”

– tette egyértelművé az elvárásaikat. „Barcelonában Checónak javulnia kell. Kanadát el kell felejtenie, és vissza kell vágnia.”

 

Túl lassan alkalmazkodik?

Horner szerint Péreznél a Red Bull utóbbi hétvégéken látott nehézségei duplán előjönnek. „Problémája van, amikor az autó nem viselkedik jól, és még nehezebb neki, amikor alkalmazkodnia kell. Több idő kell neki. És amikor pénteken nem körözhetsz, egyszerűen hátrányban vagy. Ezt együtt meg fogjuk vizsgálni. Csapatként gondoskodnunk kell vele arról, hogy Európában újra megfelelően működjön” – magyarázta Horner.

Helmut Marko tanácsadó ugyancsak az alkalmazkodás nehézségeit emelte ki Péreznél.

„Nehézségei vannak, amikor változnak a körülmények, mint most Montrealban. Ilyenkor több időre van szüksége a felgyorsuláshoz. Az első szabadedzésen egy másodpercre volt Maxtól. Ez a különbség túl nagy ahhoz, hogy behozd az időmérőig. Már a múltban is megfigyelhettük ezt.”

„Emellett Max a második szabadedzésen a műszaki hiba miatt nem körözhetett, és emiatt nem is tudott irányt mutatni” – magyarázta a Speedweeknek Marko.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

 

„Checo egy kemény fickó“

Pérez maga is tisztában van azzal, hogy ennél többet vár tőle a csapat. „Idén szorosabb. A többi csapat közelebb került hozzánk, ezért muszáj jól csinálnunk, mert Barcelonában és a szezon hátralévő részében szoros lesz” – mondta a hatszoros futamgyőztes.

Nincsenek kétségei afelől, hogy képes lesz fordítani a helyzetén. „Két versennyel ezelőtt még formában voltunk. És kétségtelen, hogy újra el tudom érni azt a szintet. Egyszerűen csak kell egy normál hétvége. A tempó és a magabiztossá megvan. Visszavághatunk, mert most jön pár jó pályánk, és remélhetőleg újra jó formában leszünk a pontszerzéshez.”

Horner próbálta buzdítani Pérezt, és jelezte, csapatuk minden támogatást megad neki ahhoz, hogy egyenesbe kerüljön.

„Checo egy kemény versenyző, egy kemény fickó. Neki fáj ez a legjobban. Eltökélten próbálja majd visszanyerni a formáját, és bizonyítani, ahogy az év első felében. Tudja, hogy mi a tét. Csúcsformában kell lennie, mert a konstruktőri bajnokságban három csapat is a nyomunkban van. Muszáj teljes tűzerővel működnünk, és tudjuk, hogy képesek is lehetünk rá.”

Fotó: Red Bull/Getty Images

Hogy elhamarkodott döntés volt-e a hosszabbítás, azt talán most még elhamarkodott lenne kijelenteni. Minden azon múlik, meddig tart Pérez hullámvölgye, és meddig jut a Red Bull a konstruktőri bajnokságban.

Glock a téma kapcsán rámutatott, azért más szempontok is szerepet játszhattak a Red Bull döntésében, és innen nézve logikus az új megállapodásuk. „Nem akarnak nyugtalanságot a csapaton belül. Tudják, mit kapnak Sergio Péreztől, és az elvégzett elemzések alapján talán nem volt senki házon belül, aki követhetné őt. Ha csak pusztán a számok alapján gondolkodunk, az megtévesztő tud lenni” – vélekedett a német.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak