Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Verstappen kapcsolatban pár csapattal a Le Mans-i 24 órás kapcsán

Verstappen kapcsolatban pár csapattal a Le Mans-i 24 órás kapcsán

F1, Autosport
Akár a Forma–1-gyel párhuzamosan sem tartaná elképzelhetetlennek Max Verstappen a Le Mans-i 24 órás versenyen való részvételt. Elismerte, már kapcsolatban is áll pár csapattal.

Sosem csinált titkot abból Max Verstappen, hogy egy nap szeretne Le Mans-ban versenyezni. Sőt, viszonylag konkrét tervekről is beszélt már, hiszen kijelentette, azért sem akar 40 éves koráig a Forma–1-ben szerepelni, mert akkor túljutna a képességei zenitjén, mire megérkezne a sportautózás világába, és ő még ereje teljében akarja megméretni magát ott.

A szimulátorozás világában rendszeresen rajthoz áll sportautós kategóriákban, hosszútávú versenyeken is. Imolában például egy ilyet nyert meg a Team Redline-nal az F1-es versenyhétvégéje árnyékában…

Verstappen a közelmúltban a hétvégi Le Mans-i 24 órás kapcsán elárulta, már több WEC-csapat is felvette vele a kapcsolatot, felajánlva neki egy jövőbeli együttműködés lehetőségét.

„Természetesen keresnek bizonyos emberek, de ennek a megfelelő időpontban kell jönnie, a megfelelő módon. Nem szeretnék siettetni semmilyen döntést.”

„Az új autókkal szerintem bele fog telni két-három évbe, mire jobban kiismerjük az egészet, mert végső soron itt van a teljesítmény-kiegyenlítéses sztori, ami nehézzé teszi” – utalt az eredményeken alapuló hendikeprendszerre, ami már sok vitának alapja volt az elmúlt években.

Fotó: XPB

Elméletben lenne lehetőség arra, hogy Verstappen még aktív F1-es versenyzőként tegye próbára magát Le Mans-ban. 2015-ben Nico Hülkenbergnek sikerült is nyernie így a Porschéval. Az F1-es program viszont azóta sűrűbbé vált, és Verstappen jelezte, csakis akkor lesz hajlandó belevágni, ha teljes erőbedobással csinálhatja.

„Minden a felkészülésen múlik, hogy csinálhatom-e jól vagy sem. Ugyanaz a helyzet, mint a szimulátornál. Nem vettem volna részt szimulátorversenyen az imolai hétvégén, ha nem készülhettem volna fel rá megfelelően, ezúttal viszont megtehettem, így lehetségessé vált.”

„Le Mans-t teljesíteni persze nem lehet egy Forma–1-es hétvégén, de ha megfelelően lehetne kombinálni őket, akkor szerintem egy Forma–1-es szezon alatt is meg lehet csinálni”

– jelentette ki a holland.

Hozzátette, jelenleg még nem tartja ideálisnak a WEC-helyzetet a teljesítménykiegyenlítés miatt. „Még korai lenne számomra, mert a szabályok is újak, és rendbe kéne tenniük a teljesítménykiegyenlítést, hogy jobb legyen egy kicsivel. Most sokszor orosz rulett. Emellett engem a versenyzők tömege is zavar: korlátozni kéne, mert talán felszereléssel együtt nyolcvan kilósan érkezek meg, miközben vannak versenyzők ötvenöt-hatvan kilósak is. Le Mans-ban így esélyed sincs, mivel ez már körönként pár tizedes veszteséget jelent, szóval egészen hihetetlen különbség.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Ezeket rendezniük kell, be kell vezetniük egy átlagot vagy egy minimumtömeget. Mindenesetre a jövőben szeretnék ott versenyezni, mert egy hihetetlen esemény” – fogalmazott a Red Bull versenyzője.

Az idei Le Mans-i 24 órás verseny szombat délután fog elrajtolni, a pole-ban a Porsche-Penske 6-os számú autójával.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak