Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Berger az Audiról: A Red Bullnak is évek kellettek, pedig ott volt Newey

Berger az Audiról: A Red Bullnak is évek kellettek, pedig ott volt Newey

PlanetF1
A korábbi világbajnoki bronzérmes, Gerhard Berger is örül, hogy az Audi érkezésével tovább nő a Forma–1-ben érdekelt gyártók száma, a csapatnak pedig elsősorban türelmet és kitartást kíván, hiszen biztosra veszi, évekre lesz szüksége ahhoz, hogy sikeressé váljon.

A karikások 2026-ban debütálnak a királykategóriában, miután átveszik a Saubert, amit az új korszak első évétől saját, gyári alakulatukként fognak futtatni. A készülődés már évek ót gőzerővel zajlik, igazán látványossá viszont az utóbbi hónapokban vált, amikor több szakember érkezését és első versenyzőjüket – Nico Hülkenberget – is bejelentették.

Ahogy felgyorsultak az események és egyre több szó esik az Audiról, egyre többet találgatnak arról is, hogyan teljesít majd az F1 legújabb gyári alakulata 2026-ban és az azt követő években. Ezzel kapcsolatban többen igencsak óvatosak.

Így van ezzel Gerhard Berger is, aki nemrég kijelentette örül az Audinak, hiszen a Forma–1-es mezőny értékesebbé, gazdagabbá válik a gyártó érkezésével, ugyanakkor ő már most azt üzeni az újoncoknak, hogy vérezzék fel magukat türelemmel és kitartással. Egy új csapatnak ugyanis, ahogyan azt a múltban számtalanszor láttuk, időre van szüksége a jó szerepléshez.

Türelemre lesz szükségük és nem hibázhatnak túl sokat” – fogalmazott az osztrák, majd példaként a Red Bullt hozta, melynek első lépéseit testközelből figyelhette. „Nekik hat évre volt szükségük ahhoz, hogy sikeres csapattá váljanak.”

„Annak ellenére kellett nekik hat év, hogy ott volt a csapatban egy olyan mérnök, mint Adrian Newey és hibáik is alig voltak” – emelte ki, utalva a Forma–1 történetének legsikeresebb tervezőjére, aki 2006 óta erősíti a bikások alakulatát, ahonnan viszont hamarosan távozik (hogy hová igazol, ha folytatja pályafutását, arról hivatalos bejelentés nem érkezett).

Az Audi az időintervallummal kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, három éven belül akarnak sikeressé válni. Berger szerint ez „optimista” becslés. „Szerintem legalább öt év kell nekik. Gondoljunk csak a Ferrarira. Akkor is öt év kellett nekik a bajnoki győzelemhez, amikor tökéletes csapatuk volt Michael Schumacherrel, Jean Todttal, Ross Brawnnal és Rory Byrne-nel” – mondta.

Borítókép: Audi F1 koncepció autó (Fotó: XPB)

További tartalmak