Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Költözik az F1-es évnyitó, mégsem költözik az előszezon?

Költözik az F1-es évnyitó, mégsem költözik az előszezon?

Auto Motor und Sport
Sajtóértesülések szerint vannak, akik visszahoznák Európába a Forma–1-es előszezont, ám a csapatok többsége nem támogatja a 2025-ös javaslatot.

Meglepően korán, már áprilisban közzétette a Forma–1 a 2025-ös idény versenynaptárját. Abból kiderült, hogy az elmúlt évek szokásával ellentétben nem a Közel-Keleten, Bahreinben fog elrajtolni az új bajnokság, hanem a régi hagyományos nyitóhelyszínen, Melbourne-ben. Az Ausztrál Nagydíjat március 16-án rendezik meg, és elsősorban azért került újra a naptár elejére a helyszín, mert az arabok vallási ünnepi időszaka, a ramadán lefedi március kérdéses heteit, így Bahreint és Szaúd-Arábiát is áprilisra ütemezték át.

Az idénynyitó költözése felvetette a kérdést, mi legyen a téli teszttel. Bahrein négy éve az első futam házigazdája, így eddig kézenfekvő volt, hogy a sivatagi pályán körözzön először együtt az F1-es mezőny az előszezonban: ha már mindenképpen beköltöznek Szahírba, így csak egy-két héttel korábban kellett megtenniük.

2025-ben más lesz a helyzet: Ausztrália nyilvánvalóan nem lesz teszthelyszín, így felmerült, talán a téli tesztet is vissza kéne vinni Európába, azon belül is a jól megszokott helyszínre, Barcelonába. Ez több szempontból is kézenfekvő lenne. Bár a téli időjárás vethet fel kérdéseket, a katalán pálya a vonalvezetés alapján jobb teszthelyszín, mint a sorból jobban kilógó Bahrein, közelebb is van a csapatok európai gyáraihoz, ami a fejlesztések és tartalékelemek szállítását teszi könnyebbé, ráadásul a kevesebb és könnyebb utazás miatt olcsóbb is lenne, ha oda ruccannának ki, mintsem a Közel-Keletre. Az Auto Motor und Sport szerint egy barcelonai teszttel minden csapat úgy 800 ezer eurót tudna megspórolni, amiből 500 ezer eurót a költségvetési plafonba is beleszámolnak.

A német lap szerint a 10 csapatból mindössze három támogatja a spanyolországi felkészülést: a Red Bull, az RB és a Sauber. A többi hét gárda inkább menne újra Bahreinbe, a nagyobb utazás és költségek ellenére is.

Bár a szaklap szerint még nem véglegesítették a téli tesztek terveit, az F1-bizottság következő ülésén erre sor kerülhet, és 7 szavazattal várhatóan Bahrein fog nyerni.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A téli teszt helyszíne még nem, az időpontja viszont már fixnek tűnik: február 26-a és 28-a között készülhet majd az mezőny az új szezonra.

Az Auto Motor und Sport szerint mindeközben egy döntés már a 2026-os tesztidényéről is született. Megállapodtak, hogy mivel átfogó szabályváltozások jönnek motorfronton és az autóknál is, a 2022-es korszakváltáshoz hasonlóan akkor is egy helyett két teszthetet fognak tartani. Két éve két háromnapos gyakorlást rendeztek, az egyiket Barcelonában, a másikat Bahreinben.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak