Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A McLaren menesztette a tavalyi F2-es bajnokot

A McLaren menesztette a tavalyi F2-es bajnokot

F1i
Újabb váratlan fordulatot vett a tavalyi Forma–2-es bajnok, Théo Pourchaire 2024-es szezonja: a McLaren IndyCar-csapata váratlanul menesztette a fiatal franciát, akit az év elején beugróként ültettek autóba, majd úgy tűnt, állandó tagjává válik az istállónak.

Miután tavaly az F2-ben felért a csúcsra, egyértelművé vált, hogy a Sauber akadémiáján edződő Pourchaire a legrangosabb nevelőszériában nem folytathatja szereplését. Mivel az F1-ben nem talált ülést, a Sauber a japán Super Formulába vitte, az ottani autók ugyanis közel állnak a királykategóriásakhoz, így a széria jó terep a fiatalok számára.

Pourchaire azonban egy meglepő fordulattal hamar az IndyCarban találta magát, ezzel felfüggesztve a Super Formulában való szereplést. Az amerikai szériába a McLaren vitte, a sérült David Malukas helyettesként. Majd meggyőző debütálása után jelezte, megtarthatja ülését.

Malukast pedig menesztették. Néhány héttel később újabb fordulat jött! A McLaren most azt jelentette be, hogy Pourchaire-t meneszti és a helyére a fiatal Nolan Siegelt ülteti. A csapat vezetőinek szavaiból kivehető, Pourchaire-rel a fő probléma az lehetett, hogy hosszabb távon nem tudott, vagy akart volna rendelkezésükre állni (többször jelezte, a fő cél neki még mindig az F1).

Théo Pourchaire (Kép: McLaren)

„A stabilitás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú a hosszú távú tervek szempontjából. Ez a lépés fontos ebben a küldetésben” – nyilatkozta Gavin Ward, a McLaren IndyCar-istállójának a csapatfőnöke.

„Először is szeretnék köszönetet mondani Théónak, amiért az előző hetekben vezette a 6-os autót. Egész évben egy kicsit úgy dolgozunk, mintha székfoglalóznánk, és most Nolanra teszünk, ahogy elérhetővé vált, mert lehetőségünk nyílik a jövő építésére. Ő egy fiatal, tehetséges pilóta, aki már tapasztalt is. Várjuk, hogy együtt dolgozzunk” – folytatta.

A tanácsadóként dolgozó Tony Kanaan – aki a hírek szerint néhány órával a bejelentés előtt közölte a döntést a francia versenyzővel – így fogalmazott: „Ezt a hírt senki sem fogadta jól. Elmagyaráztam neki (Pourchaire-nek) a dolgot és mondtam pár példát arról, min mentem keresztül.”

„Az első kérdés, amit ilyenkor az ember feltesz magának az, vajon rosszul csinált valamit? Nem, nem csinált semmi rosszat. Ez egy ilyen helyzet volt. Nem személyes döntés volt, nem a teljesítménye miatt született. Mindent megtett, amit lehetett. Nem örült, de megértette. Semmi köze nem volt ahhoz, ahogy vezetett és a csapattal dolgozott. Kedveljük Théót és a hozzáállását is. De fel kell készülnünk arra, hogy hosszabb távon is versenyképesek legyünk” – emelte ki.

Théo Pourchaire (Fotó: XPB)
Borítókép: Théo Pourchaire (Kép: McLaren)

További tartalmak