Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Alonso: Az F1 egymásnak ellentmondó célokat akar megvalósítani 2026-ban

Alonso: Az F1 egymásnak ellentmondó célokat akar megvalósítani 2026-ban

AS
Fernando Alonso szerint nincs meg az összhang a Forma–1 2026-os törekvései között, a csapatoknak pedig nagyobb szabadságot kéne adni.

A Kanadai Nagydíj előtt mutatta be az FIA a Forma–1 2026-os autókoncepcióját. A terveket az ugyanabban az évben életbe lépő motorszabályok köré alkották meg, így számos kompromisszumra rákényszerültek a szabályalkotók. Kaptak is miatta kritikákat a csapatoktól és a versenyzőktől.

Két év múlva aktív aerodinamikával működő versenygépekre áll át az F1, köszönhetően a zöld törekvéseknek. Az erőforrás elektromos oldalának teljesítményét jelentősen növelni akarták, és ezért cserébe muszáj jelentősen csökkenteni az autók légellenállását, hogy a motor ne fogyjon ki a szuflából már az egyenesek közepén.

Az F1-ben már sokféle szabályváltozást megélt Fernando Alonso szerint az új szabályokból egyszerűen hiányzik az összhang az egyes törekvések között, és egymásnak ellentmondó célokat próbálnak egyszerre megvalósítani.

„Meg kell lennie a következetlenségnek. Most negyven kilogrammal nehezebb motort fogunk az autókba tenni 2026-ban az extra akkumulátorok miatt és a motor elektromos részei miatt, de közben az autók tömegét akarjuk csökkenteni. Az elvárások között nincs meg az összhang”

– hívta fel a figyelmet az AS című spanyol lapnak nyilatkozó Alonso.

Fotó: FIA

Emellett úgy véli, jobb lenne, ha az FIA nem szigorítana, hanem lazítana a szabályokon, és nagyobb változatosságot engedne az autótervezés terén. „Én több szabadságot hagynék. Ma mindegyik autó ugyanúgy néz ki. Nincsenek innovatív megoldások. Ha rosszul kezdesz egy szabályrendszert, akkor azt végig görgeted magad előtt. Amikor gyerek voltam, az F1 még más volt. Az egyik autónak magas volt az orra, a másiknak alacsony, volt hatkerekű autó is. Mára elveszett a kreativitás, és én többet látnék ebből.”

Az már eldőlt, hogy Alonso aktív résztvevője lesz a megújuló F1-nek, hiszen a szerződését 2026 végéig meghosszabbította az Aston Martinnal. Bevallása szerint az új regulákat nem érzi olyan forradalminak, mint amilyennek beállítják, és nem is tartják őt annyira lázban.

„Nem túlzottan. Nem érzem ezt radikális változásnak. Úgy adják el, mert az F1 minden négy-öt évben újra feltalálja önmagát, de az F1 mindig nagyon hasonló marad. De ez olyan gyártókat vonz be, mint az Audi, és vannak más érdeklődő gyártók is, valamint kereskedelmi érdekek is vannak. Nem gondolnám, hogy a versenyzés, a hétvégék és az autók versenyképessége forradalmi változáson menne keresztül emiatt” – tekintett előre a spanyol.

 

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Bearne / XPB Images)

További tartalmak