Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Barcelonában is jöhet egy kis eső a hétvégén?

Barcelonában is jöhet egy kis eső a hétvégén?

RaceFans
Az időjárás szempontjából kaotikus Kanadai Nagydíj után az előrejelzések szerint „nyugalmasabb” hétvége vár a mezőnyre Barcelonában, igaz, vasárnap ismét megérkezhet az eső, de az elsősorban az F3-asok és az F2-esek életét nehezítheti meg.

Két héttel ezelőtt a kanadai hétvége ideje alatt sokszor az időjárásé volt a főszerep: az eső már az edzésnapot is megkavarta, hiszen a csapatoknak sokkal kevesebb idejük jutott az adatgyűjtésre, a futamot pedig változó körülmények között rendezték, ami nem egy fordulatot eredményezett. Ami a folytatást illeti, Barcelonában az időjárás tekintetében „nyugodtabb” hétvége várható.

Az előrejelzések szerint ugyanis a körülmények szinte végig állandóak lesznek: a csapatok meleg levegő és pályahőmérséklet várja, nagyjából olyan, amilyen a tavalyi hétvége alatt, de hűvösebb, mint a forró 2022-es megmérettetés alatt.

Akkor a legmagasabb hőmérséklet 37 Celsius fok volt, amit az előrejelzések szerint 2024-ben nem ismétlődik meg. Péntekre 25 fok körüli hőmérsékletet „jósolnak” valamint enyhébb, 15 kilométer/órás szelet. Az utóbbi jó hír a csapatok számára, Barcelonában ugyanis a sík pályán az erősebb szél meg tudja zavarni a versenyautókat.

Fotó: XPB

Szombaton a délelőtti emelkedik a hőmérséklet a pénteki naphoz képest, később pedig felhőssé válhat az idő, vagyis várhatóan a levegő is hűvösebb lesz. Esőre a jelenlegi előrejelzések alapján nem kell számítaniuk a csapatoknak.

Esőt egyedül vasárnapra „jósolnak” – mégpedig a délelőtti órákra, vagyis a vizes pálya elsősorban a Forma–3-asok és a Forma–2-es főfutamát befolyásolhatja. Mire a Forma–1-es mezőny feláll a rajtrácsára, várhatóan felszárad az aszfalt, közvetett hatást viszont gyakorolhat az eső a királykategóriás futamra is.

A délelőtti eső ugyanis várhatóan lemossa az addig az aszfaltra kerülő gumiréteget, miközben a levegő hőmérséklete is hűvösebb lesz, mint az előző napokban, vagyis némileg megváltoznak a körülmények, amire a csapatoknak reagálniuk kell.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak