Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Eljön az igazság pillanata: a Red Bull és az ellenfelek szerint is vízválasztó lehet Barcelona

Eljön az igazság pillanata: a Red Bull és az ellenfelek szerint is vízválasztó lehet Barcelona

F1, Oe24, Mercedes, Ferrari
Az ellenfelek a korábbi Red Bull visszatérését jósolják Barcelonára, de többen további újításokkal mennének elébe ennek. A címvédő csapat szerint a mostani hétvége meghatározhatja az év hátralévő részének alakulását.

A megszokotthoz képest nehezebb hétvégék vannak a címvédő Red Bull mögött. Max Verstappen Kínai Nagydíjon aratott győzelme még könnyednek tűnt, azóta viszont mintha köddé vált volna a csapat addigi fölénye. Előbb a McLaren, aztán a Ferrari is le tudta győzni őket, Kanadában pedig már a Mercedes is felzárkózott rájuk a továbbfejlesztett autójukkal.

A bikások nem csináltak titkot abból, hogy az RB20-as autójuknak nehézséget okoz a kerékvetők és a pályaegyenetlenségek kezelése. Mivel az elmúlt hétvégéken ezt a problémát kihangsúlyozó helyszíneken futották a versenyeket, felmerült a kérdés, mi várható az olyan simább aszfaltú, „normálisabb” versenypályákon, amik most következnek.

Az ellenfelek szerint Barcelona a Red Bull terepe lehet, újra megnőhet az előnyük. „Úgy érzem, a Red Bull erősségei jobban láthatóvá válnak egy olyan pályán, mint a barcelonai. De meglátjuk” – tekintett előre Montrealban Charles Leclerc.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

George Russellben is volt némi szkepticizmus. Még úgy is, hogy biztosra veszi, a Mercedes önmagához képest szép előrelépést tett a kanadai fejlesztésekkel. „Nem titok, a Red Bull szenvedett kicsit az autójával az utóbbi három versenyen, szóval meglátjuk, hogyan teljesítenek Barcelonában, ami egy kicsit szokványosabb pálya. Ugyanakkor a mostani hétvégén látott tempójavulásunk nem jött váratlanul, mert a gyárban minden szám azt mutatta, hogy jelentős mennyiségű teljesítményt fogunk találni a fejlesztésekkel. Barcelona tehát mindenki számára érdekes lesz, de hiszem, hogy harcban leszünk.”

„A Red Bull küszködött az utóbbi pár versenyen, de még így is háromból kétszer nyertek. Egy kis előrelépést várok tőlük az európai versenyeken, a normálisabb pályákon. De komolyan hiszem, hogy a most tett előrelépésünk valós és reális”

– fogalmazott a brit.

Oscar Piastri szerint a McLarennek sem kell feltett kézzel kivonulnia a katalán pályára. „Mindenképpen bizakodhatunk. Nem állítanám, hogy gyengék vagyunk a tempós kanyarokban, de a többiek kicsit talán felzárkóztak. Meglátjuk. Szerintem valahol az elejében leszünk. A Red Bull talán kicsivel erősebb lesz, mint most volt, de mi is harcban leszünk” – vélekedett.

 

Red Bull: Most minden kiderül az erőviszonyokról

Barcelona igazi aerodinamikai erőpróba az autók számára, ezért is közkedvelt teszthelyszín. Azt tartják, amelyik masina jól teljesít ott, igazán jó, és bármely pályán jó lehet. Innen nézve a mostani hétvége amolyan szembesítés lehet: leleplezheti, hogy a riválisok valóban felzárkóztak-e a Red Bullra, vagy az elmúlt versenyek szorossága inkább tényleg a címvédő gyengélkedésének eredménye volt.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azon felvetésre, miszerint ők az egyértelmű favoritok Spanyolországban, azt mondta: „A miénk a legjobb csomag, a legjobb versenyzővel. Hogy a miénk-e a legjobb karosszéria, az majd kiderül. Legyen úgy! Tavaly a Mercedes erős volt Barcelonában, de az csak egy fellángolás volt.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Az Oe24 portálnak nyilatkozó osztrák szerint kijelenthető, hogy a barcelonai hétvége mérvadó lehet annak kapcsán, mennyire várható szoros szezon a folytatásban.

„Ez az általános szabály az esetünkben is igaz lesz. Ha Barcelonában erősek leszünk, akkor remélhetőleg a következő héten Ausztriában és egy héttel később Silverstone-ban is azok leszünk. Ez a három verseny nagyon sokat fog elárulni az erőviszonyokról.”

„Ezért is dolgoznak ezekben a napokban a határokat feszegetve az embereink. Ehhez jött még az is, hogy Sergio Pérez autója Monacóban és Montrealban komolyan megsérült” – utalt a mexikói baleseteire, amik komoly kárköltségeket is eredményetek.

 

Előrehozott fejlesztések a Ferrarinál

A Ferrarinál eközben bíznak abban, hogy Kanada csak egyszeri kisiklásnak bizonyul, és Barcelonában visszanyerik a korábbi jó formájukat. „Spanyolországban visszatérünk, újra gyorsak leszünk” – bocsátotta előre Frédéric Vasseur csapatfőnök magabiztosan.

Akár a Red Bull kezére játszik a pálya, akár nem, a vörösök semmit sem bíznának a véletlenre.

Az olasz Formu1a.uno beszámolója szerint a csapatnak sikerült a triplahétvége első állomására elkészíteni az eredetileg csak Silverstone-ra szánt újabb fejlesztéseket, amik akár amolyan megelőző lépést is jelenthetnek a Red Bull-uralom ellen.

Az olasz lap szerint a Ferrari csomagja jelentős lesz, mivel elsősorban a gyenge pontnak számító lassú kanyaros tempó javítását célozza meg. Ez szerintük kevesebb mint két tizedmásodperces javulást eredményezhet, ami a szoros küzdelemben meghatározó lehet.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

 

Most kiderül, mekkora a Mercedes tényleges javulása

Újításokkal azonban a Mercedes is készül a hétvégére, igaz, az még nem derült ki, mennyivel és milyen mértékűekkel. A csapat az elmúlt hetekben fokozatosan pakolta fel az autó gyenge pontjai orvoslását célzó megoldásokat, és Kanadában úgy tűnt, sikerült is sokoldalúbbá tenni a W15-öst. Barcelonát a változatos kanyartempói miatt igazi erőfelmérőnek tartják.

„Tudjuk, hogy az ellenfeleink erősebbek lesznek a következő versenyeken, és továbbra is keményen kell dolgoznunk, hogy a dobogókért harcolhassunk, valamint végül a győzelemért. Barcelona remek teszt lesz a fejlődésünk felméréséhez. Gyors, közepesen gyors és lassú kanyarjai vannak, hosszú egyenese, szintkülönbségei. A változatos tempójú pályák eddig a gyengeségünket jelentették, ezért a mostani hétvégén végre felmérhetjük a fejlesztések révén tett előrelépésünket, és reméljük, hogy át tudjuk hozni a montreali lendületünket ide” – fogalmazott Toto Wolff csapatfőnök.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak