Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Verstappen: Már nem lesz olyan, mint év elején. Másolással ma könnyebb felzárkózni

Verstappen: Már nem lesz olyan, mint év elején. Másolással ma könnyebb felzárkózni

Motorsport, Crash, Speedweek
Az előzőeknél erősebb hétvégéje lehet a Red Bullnak a barcelonai pályán, ám Max Verstappen kétli, hogy újra úgy dominálhatnak, mint év elején. A mostani szabályok mellett szerinte könnyebb elérni a plafont.

Igencsak megizzasztották az ellenfelek a Red Bullt az elmúlt három-négy versenyen. Több pályán is kiütközött az autójuk gyenge pontja: az RB20-as rosszul kezeli a kerékvetőket. A csapat a montreali győzelem után bizakodva tekintett a hétvégi Spanyol Nagydíj elébe, mondván, végre átlagosabb, „normálisabb” pályák következnek, melyeken ismét jobban előjöhetnek az erősségeik.

Egyes ellenfeleik szerint a Red Bull a tempós spanyol pályán újra az év eleji formáját mutathatja, akár ismét fölénybe is kerülhet. Max Verstappen másképp látja. Szerinte az ellenfelek javultak annyit, hogy még a nekik kedvező pályán se legyen egyszerű a dolguk.

„Az előző pályák a kerékvetőkről és egyenetlenségekről szóltak. Tudjuk, hogy a mi autónk ezt nem szereti. Itt könnyebb lehet, de nem számítok könnyű hétvégére” – bocsátotta előre a címvédő. „A McLaren most már mindenütt gyorsnak tűnik, és szerintem itt is erősek lesznek. a Mercedes és a Ferrari is javult mostanság. Ha erős vagy Monacóban és Montrealban, és ha gyors kanyarokban is tudod tartani a lépést, akkor jól teljesíthetsz itt.”

„Nem gondolnám, hogy lesz még olyan, mint a szezon elején. A többi csapat nagyon felzárkózott, és úgy tűnik, eléggé magabiztosak ezen a hétvégén.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen kiemelte, még ha jobban is fekszik a pálya a Red Bullnak, nem engedhetnek meg maguknak a múltban többször látott kisiklásokat, például a beállítások terén. „A csapatok folyamatosan fejlődnek, még ha vannak is néha rossz hétvégéik. Bevethetsz fejlesztéseket, de ha nem találod meg a megfelelő beállításokat, akkor nincs sok hatásuk. Elég megnézni a Forma–2-t. Elméletben mind egyformák az autók, mégis nagyok a különbségek a csapatok között. Követhetsz el hibákat. Muszáj tehát jól csinálnunk. Igen, ez a pálya jobban fekszik az autónknak, de gondoskodnunk kell arról, hogy jó tartományba kerüljön az egyensúlya.”

 

Feszültség és a fejlődési plafon

A Red Bull előnyének elolvadása kapcsán többféle elmélet is született. A Mercedesnél úgy látják, a csapat a kínai fejlesztéseivel valójában visszafejlődött. Mások szerint most kezd megmutatkozni a csapaton belüli év eleji nyugtalanság negatív hatása. Christian Horner csapatfőnök személye körül nagy volt a feszültség, Adrian Newey pedig a távozás mellett döntött. Vannak, akik szerint a Red Bull az előnye csökkenése miatt is nyugtalanná vált.

Verstappen másképp látja.

„Nincs feszültség. Mindig jól akarunk teljesíteni, és azt is tudjuk, hogy a többiek közül mindenki gőzerővel dolgozik. Egyszerűen szükségünk van a jó hétvégékre, ahogy mindig. Mondjuk úgy, ha nem mennek a terv szerint a dolgok, nem eshetünk túlzásokba. Csak dolgoznunk kell tovább, jobbá kell válnunk.”

„Még mindig nagyon sok olyan verseny van, ahol sok pontot szerezhetünk, és természetesen igazán jól akarunk teljesíteni.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen szerint a szabályokba kódolva van, hogy egy idő után kiegyenlítetté válik a küzdelem. „A legfontosabb tényező szerintem az, hogy ezeknél a szabályoknál nincs túl sok fejlesztési irány. Az előző szabályoknál csapatként többféle irányt vehettél. A mostaniaknál mintha hamarabb elérnéd a plafont, mint a korábbi autóknál. Egyesek elég jók annak kielemzésében, mit csinálunk, és ezért is látunk egyforma autókat… De ez megszokott az F1-ben. Én is ezt csinálnám, ha le lennék maradva. A legjobb csapatot figyeled, és tanulsz abból, amit ők csinálnak” – mondta Verstappen.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak