Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Alaposan megújult autójával szorongatni kezdené az Aston Martint az RB

Alaposan megújult autójával szorongatni kezdené az Aston Martint az RB

FIA, Auto Motor und Sport
Az orrától a hátsó szárnyáig megújult az RB-csapat autója Barcelonában. Átfogó fejlesztéseik sokat ígérnek – a csapat reményei szerint az Aston Martin mellé léphetnek velük.

Az eddigi versenyeken az F1-es alsóház stabil legjobbjának mutatkozott az RB csapata. Viszonylag rendszeres szereplői a Q3-nak az időmérőkön, és folyamatosan küzdenek a pontszerzésért is, aminek köszönhetően jelentős, 21 pontos előnyben vannak a Haas előtt a konstruktőri tabellán. A hátrányuk az 5. Aston Martinnal szemben azonban szintén jelentős, 30 pont, vagyis jelenleg amolyan völgyhidat képeznek a felső- és az alsóház között tátongó szakadék fölött…

A céljuk, hogy innen előre mozduljanak el, és erre most a barcelonai fejlesztések jelentik a reményüket. A VCARB 01-es autó szinte teljes egészében megújult a spanyolországi hétvégére.

Módosítottak az előrébb nyúló és feljebb emelt oldalsó hűtőnyílásokon, az oldaldoboz agresszívebb rámpás kialakítással próbálja növelni a diffúzor és a hátsó aerodinamikai elemek hatékonyságát, de változott a padlólemez, a Venturi-csatorna bevezető nyílása, a motorborítás és a hátsó szárny is. Náluk több fejlesztése csak a Ferrarinak van Barcelonában.

„Az elsőtől a hátsó gerendaszárnyig lényegében minden új” – kommentálta az egyik mérnökük az átalakulást az Auto Motor und Sportnak.

A lap szerint az új csomagot eredetileg Ausztriában tervezték bevetni, ám annyira simán ment a tervezés és a gyártás folyamata, hogy egy futammal hamarabb elkészültek vele.

A csapat számításai szerint állítólag komoly előrelépés várható, igaz, a versenyzők visszafogottabbak és óvatosságra intenek. Főleg Cunoda Juki. „Nem akarok magas elvárásokat, és nem tudnám megmondani, mennyit hoznak, de a fejlesztés általában véve előrelépést hozhat, legalábbis a szimulátoros tapasztalatok alapján. Nem éreztem változást az autó viselkedésében, csak több leszorítóerőt, ami jó jel. De még ellenőriznünk kell ezt a pályán” – mondta a japán.

Hozzátette, eközben az autójuk eddigi jellemzői alapján nem biztos abban, hogy Barcelona ideális terep számukra. „Az erősségünket inkább a lassú kanyarok jelentik, a gyorsabb kanyarokban több leszorítóerőre van szükségünk, mert jellemzően jobban küszködünk bennük. A most következő pályák elég gyorsak, szóval erre összpontosítunk. Nem vagyunk annyira rosszak, de most szeretnénk jobbak lenni a gyors kanyarokban” – fogalmazott Cunoda.

Ha valóban növelni tudják a leszorítóerőt, a gyors kanyaros előrelépést máris felmérhetik a katalán pályán.

Daniel Ricciardo optimistábban fogalmazott a fejlesztésekről, igaz, megállapította, a többiek fejlesztéseitől is sok függ. „Előrelépést várunk, igen, de hogy a többiekhez képest milyen lesz, az majd kiderül. Barcelonában általában mindenki előáll fejlesztésekkel. Tudom, hogy mi kicsivel gyorsabbak leszünk, de minden relatív, nemde? Szinte minden hétvégén jók voltunk, a csapat pontokat gyűjtögetett, és ezt tervezzük folytatni. De attól függ, hogy miket hoznak a többiek.”

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Ricciardo reméli, hogy a megújult autójukkal közelebb léphetnek az Aston Martinhoz.

„Ez a cél. Kanadában átugrottak minket a versenyen, egy kicsit több volt bennük vasárnap, mint bennünk, de sokkal közelebb vagyunk hozzájuk idén, mint gondoltuk. És igen, úgy vagyunk vele, hogy szeretnénk előrébb jutni, mert szó nincs arról, hogy fix ez a hatodik hely, és nincs benne több.”

„Mindig figyeled az ellenfeleket, de mi előretekintünk. Jó lenne gyakrabban küzdeni az Astonnal, és közelebb is vagyunk hozzájuk. Meglátjuk, milyenek a fejlesztések, és hogy harcban leszünk-e velük a következő versenyeken, illetve az év hátralévő részében” – bocsátotta előre az ausztrál.

Az Aston Martin eközben most nem vet be komoly újításokat. Lance Stroll az RB fenyegetése kapcsán meg is jegyezte: „Nem szeretnék erről hallani. A pontokat tekintve egész szép az előnyünk, szóval az ötödik helyet nem fogjuk egyhamar elveszíteni. De a legjobb persze az lenne, ha a fejlesztéseik nem működnének…”

* Ismétlések és az alsóbb kategóriák eseményeinek közvetítési időpontjai: www.m4sport.hu/musor
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak