Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Jobb a Red Bull, de van még gond: „Csak semmi harakiriakciót!”

Jobb a Red Bull, de van még gond: „Csak semmi harakiriakciót!”

F1, ORF, Motorsport-Magazin
Az előző hétvégékhez képest jobban áll a Red Bull, de még nem érte el a csúcsformát. Max Verstappen és Helmut Marko sem aggódik a nehézségeik miatt.

A problémamentes hétvége fontosságát hangsúlyozta Max Verstappen a Spanyol Nagydíj előtt, melynek előzetesen több ellenfél is a Red Bullt kiáltotta ki a favoritjaként. A barcelonai pálya karaktere papíron kedvez az autójuknak, ám mint arra a holland csütörtökön rámutatott: mindez önmagában kevés, ha nem végeznek elég jó munkát és újra problémákba ütköznek, mint az előző hétvégéken.

Műszaki problémák vagy súlyos kerékvetős gondok ezúttal ugyan nem hátráltatták a csapatot, a hétvégéjük mégsem indult zökkenőmentesen, mivel egyelőre nem találják az autójuk egyensúlyát és ideális beállításait.

Verstappen az első szabadedzést még másodikként zárta, mindössze 24 ezreddel elmaradva Lando Norristól, a második egy órában viszont az 5. helyre esett vissza, miközben 0,240 másodperccel bizonyult lassabbnak Lewis Hamiltonnál. Menet közben hol arra panaszkodott, hogy ingatag az autója, hol arra, hogy nem tudja úgy támadni a kanyarokat, ahogy szeretné.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Csapattársa, Sergio Pérez mindkét edzésen jócskán elmaradt tőle. Az elsőn még a 0,464 másodperces lemaradása is elég volt neki az 5. pozícióhoz, délután viszont már 0,817 másodperc volt a különbség, és csak a 13. hely jutott neki.

Az RB20-as a lassabb kanyarokban erős alulkormányzottságot mutatott, többször előfordult viszont, hogy miközben erre keresték a megoldást, megvadult a hátulja. Verstappen a második tréningen egy másik első szárnyat is próbára tett, de nem lett elégedettebb az autóval – legalábbis egy körön.

„Kipróbáltunk pár különböző beállítást az első és a második szabadedzésen. Próbáljuk kicsit finomhangolni. Maga a nap viszont egy kicsit átlagosabb volt, problémák nélkül. Ebben bíztunk, és most csak próbáljuk kicsit finomítani az autót, de ez teljesen megszokott”

– vette élét a látszólagos problémáiknak Verstappen a nap végén.

A csapat tanácsadója, Helmut Marko az első szabadedzés után vezethetőségi problémákat emlegetett. Az osztrák az ORF-nek mindenekelőtt elárulta, miért töltött még a garázsban is hosszú perceket az autójában Verstappen az első 60 perc után. „Részletesen elmagyarázta az autó viselkedését, hogy hol vannak gyenge pontok, és mik a különbségek a kemény és a puha gumikon. Az előző versenyekhez képest a mostani volt eddig a legjobb péntekünk. Úgy érzem, a probléma, ami hátráltat minket abban, hogy gyorsabbak legyünk, megoldható. Ez csak finomhangolás” – állapította meg, hozzátéve, Verstappen elsősorban az autó kezelhetőségével elégedetlen, a nehézséget pedig mechanikus dolgok okozzák és nem aerodinamikaiak.

Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Ezzel arra célzott, hogy a hétvégére hozott fejlesztéseikkel nincs baj. Verstappen szerint túlzás azokat komoly újításoknak nevezni. „Semmi nagy dologról nincs szó. Mindent normálisnak éreztem” – számolt be a tapasztalatairól.

Marko a második szabadedzés után úgy érezte, jobb a kiindulóhelyzetük, mint az előző hétvégéken.

„Előreléptünk. Még nem találtuk meg az optimális beállítást, de közelebb vagyunk hozzá, és nem szabad harakiriakciókat elkövetnünk. Szerintem Maxszal elöl lehetünk”

– jósolta.

Javulni szerintük főként az egykörös tempóban kell. „Négy csapat lesz elöl. Nem találtuk meg az ideális beállítást egy körre, a hosszú etapokon viszont félig-meddig jók voltunk. Nem titok, hogy nem tekertük még fel teljesen a motort. Max itt még nem tart” – összegzett Marko.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Miközben a háromszoros világbajnok nem aggódik túlzottan, csapattársa már savanyúbb ábrázattal szállt ki az autójából. „Jól indult a nap, de a második edzésre elég komoly változtatásokat hajtottunk végre, és elvesztünk kicsit. Van mit kielemeznünk. Sokat változtattunk, sokat kísérleteztünk az autóval. Remélem, holnapra sikerül összeraknunk.”

Pérez egy 3 rajthelyes büntetéssel érkezett Kanadából, így oda kell tennie magát az elmúlt három versenyen gyenge pontját jelentő időmérőn. „Ez rendkívül fontos lesz. Nem lehet nagyon előzni ezen a pályán, ezért nagyon fontos lesz jó rajthelyezést szerezni ahhoz, hogy vasárnapra jó helyzetbe kerüljünk” – bocsátotta előre.

* Ismétlések és az alsóbb kategóriák eseményeinek közvetítési időpontjai: www.m4sport.hu/musor
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak