Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kiderült, mi állt a Mercedest Hamilton szabotálásával vádoló levélben

Kiderült, mi állt a Mercedest Hamilton szabotálásával vádoló levélben

Daily Mail, Sky Sports, F1
Egy magát Mercedes-dolgozónak valló névtelen forrás súlyos vádakat fogalmazott meg a csillagos csapattal szemben. Kiderült, mi állt a Lewis Hamilton szabotálásáról szóló e-mailben!

Sokat emlegetett szó lett a Spanyol Nagydíj helyszínén a szabotázs kifejezés. Nem a Forma–1-es paddockba az Alpine-nal visszatérő Flavio Briatore miatt. A Mercedes szembesült a vádakkal az utóbbi versenyhétvégék eseményei, Lewis Hamilton gyanakvó monacói kijelentései, valamint egy múlt heti e-mail miatt.

Nem kapott nagy nyilvánosságot, de a barcelonai versenyhétvégén mégis beszédtéma lett belőle, hogy az F1-es közösség számos tagjának, a média képviselőinek és más résztvevőknek a Kanadai Nagydíj másnapján egy névtelen személy szétküldött egy e-mailt, melyben az író azt sugallta, hogy a Mercedes csapatának alkalmazottja, és tudomása van arról, hogy a gárda szabotálja az év végén őket elhagyó Lewis Hamiltont.

A hétszeres világbajnok csütörtökön a sajtónapon azt mondta, nem tud az e-mailről, annak vádját viszont határozottan visszautasította, hogy a Mercedes nem részesíti őt megfelelő bánásmódban. Kiemelte, George Russellt hibáztatni a jó teljesítményéért nem lehet, csapatuknak pedig most nem a negatív hangokra, hanem a biztatásra van szüksége a szurkolók részéről.

Ami a kérdéses e-mailt illeti, egyesek arról számolták be, hogy azon személyeknek küldték el, akik év elején Christian Hornerről is kompromittáló anyagokat kaptak. Ez azonban nem állja meg a helyét, ugyanis volt újságíró, aki jelezte, ő rajta volt a Horner-levél listáján, de a mostani szabotázsos vádakat nem kapta meg.

Fotó: XPB

A Daily Mail munkatársa, Jonathan McEvoy ellenben a címzettek között volt, sőt, mint arról beszámolt, ezt követően még egy hasonló tartalmú WhatApp-üzenetet is kapott a telefonjára, amire reagálva további információkat kért. A feladó nem válaszolt neki.

A brit újságíró kiemelte, a levelezési lista utalhat arra, hogy valaki F1-es körökből küldte az e-mailt, ugyanakkor ezeket a címeket más forrásból is megszerezhette valaki.

McEvoy idézte is a levelet.

„A csapatban közülünk többen is elégedetlenek, hogy szisztematikusan szabotálják Lewist, az autóját, a gumitaktikáját, a versenystratégiáját és a mentális egészségét. Lewist kizárták, és történik pár alattomos dolog, amikről az embereknek tudniuk kell.”

„Tegyék fel a kérdéseket, és az igazság ki fog derülni! Minden adatban ott van, rögzítve van. Bono és a mi kivételünkkel, akik szeretjük Lewist, más személyek veszélyes vizeken eveznek, ami akár életveszélyt is jelenthet Lewis vagy más versenyzők számára, de még a közönség számára is. A hideg gumik taktikája egy halálos ítélet” – idézte a Daily Mail a kétes levelet.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedes határozottan tagadja, hogy hátráltatják vagy nem megfelelően bánnak Hamiltonnal. Erről James Allison technikai igazgató is beszélt a Beyond the Grid podcast héten közzétett részében. A csillagosok emellett azt állítják, semmi jele nincs annak, hogy a kérdéses levél egy csapattagtól származik.

A Sky Sports riportere, Craig Slater elmondta:

„Ellenőriztem ezt a csapattal. Azt mondják, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy ez az alkalmazottak közül származik. Bevonták a rendőrséget, mert komolyan veszik a vádakat.”

A Daily Mail szerint a csapat próbálta visszafejteni, honnan küldhették az e-mailt, de nem járt sikerrel. A lap szerzője megjegyezte: „Az eseményekhez közeli forrás azt mondta nekem a névtelenségbe burkolózva, hogy úgy hiszi, az e-mail tartalma nagyjából pontos, és hogy vannak, akik úgy érzik, hogy Hamiltont hátráltatják.”

A Sky Sports kommentátora, David Croft felvetette: a Mercedesnek nem sok érdeke fűződne ehhez, mivel ha Hamilton bajnoki pontokat veszít, azzal ők is bajnoki pontokat veszítenek, a végelszámolásnál pedig a helyezésekért osztják a pénzeket, vagyis a csapat anyagilag önmagát károsítaná egyik versenyzője hátráltatásával.

Szabotázsgyanúval nem először szembesül a Mercedes, amióta Hamilton náluk versenyez. 2016-ban is megvádolták őket azzal, hogy hátráltatják a britet és segítik az év végén bajnokká koronázott Nico Rosberget. E találgatások alapját Hamilton sűrűbb kiesésen akkor is a versenyző áthallásos, gyanakvó megjegyzései képezték. Hamilton abban az évben folyamatosan nehezményezte például, hogy a télen kicseréltek bizonyos szakembereket kettejük csapatában. A hétszeres világbajnok most Monacóban azt tette szóvá, hogy nem használhatta a csapat új első szárnyát, majd megjegyezte: már nem számít arra, hogy idén bármikor legyőzi Russellt az időmérőn. Kollégája jelenleg 8-1-re vezet ellene.

Hamilton a Mercedes motorhome-jában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón feltűnően kedvetlen és érdektelen volt. A saját kérdéseire rövid, közönyös válaszokat adott, a csapatuk fejlődéséhez szkeptikusan viszonyult, de legalábbis fele olyan lelkes sem volt, mint csapattársa, több közös kérdésnél pedig egyszerűen átpasszolta a válaszolás lehetőségét Russellnek. Kollégája a második ilyennél fel is tette a kérdést: „Akkor most egész idő alatt én fogok beszélni?” Hamilton mosolyogva kontrázott: „Úgyis szívesen beszélsz, szóval jó ez így…”

* Ismétlések és az alsóbb kategóriák eseményeinek közvetítési időpontjai: www.m4sport.hu/musor
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Sam Bloxham)

További tartalmak