Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Norris 24 ezreddel Verstappen előtt az első edzésen

Norris 24 ezreddel Verstappen előtt az első edzésen

Boxutca
A Spanyol Nagydíj első edzésén Lando Norris volt a leggyorsabb, minimális, 24 ezredmásodperces előnnyel megelőzve a bajnoki tabella élén álló Max Verstappent. Harmadikként Carlos Sainz zárt, aki az első két helyezettel ellentétben közepes keverékeken ért el legjobbját.

A Spanyol Nagydíjjal egy roppant zsúfolt időszak vette kezdetét a királykategóriában, a jövő héten ugyanis szünet nélkül következik az osztrák, majd két héttel később, szintén azonnal az előző megmérettetés után a brit hétvége.

Az előttünk álló nagydíjra, illetve az említett triplázásra számos csapat komoly fejlesztésekkel készült, a barcelonai edzésnap tehát kiemelt fontossággal bírt.

Most vitték ugyanis először pályára a már említett alkatrészeket, melyekről a lehető legtöbb adatot akarták gyűjteni, egy olyan pályán, ami hosszú évtizedek óta remek teszthelyszínként van számon tartva. Nem meglepő tehát, hogy gyorsan benépesedett a pálya a zöld jelzés után.

A mezőnyt – és a szurkolókat – szerencsére remek, napos, de nem forró körülmények várták, így nem volt akadálya az adatgyűjtésnek.

A pályán a „megszokott arcok” mellett a Ferrari védence, Oliver Bearman is felbukkant, a Haas ugyanis az imolai hétvége után újra lehetőséget biztosított a fiatal britnek, aki jó eséllyel pályázik a csapat egyik 2025-ös versenyzői ülésére – edzései, ahogy főnöke mondta, afféle „állásinterjúk”.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Az első körök után a címvédő, Max Verstappen állt a lista élén – sok frissítéssel készült a hétvégére a Red Bull is –, a második pozíció pedig a kanadai pole pozíciósé, George Russellé volt.

Carlos Sainz volt a negyedik, majd Lewis Hamilton, Lando Norris, Sergio Pérez, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Cunoda Juki és Lance Stroll volt a sorrend az első tízben. Ami a taktikát illeti, a top10 minden tagja a kemény keverékeken vágott neki az edzésnapnak.

Az élmezőnyből először a McLaren és Oscar Piastri próbálta ki a közepeseket, melyekkel a fiatal ausztrál a hetedik helyre jött fel.

Az ő javítását leszámítva hosszabb ideig nem történt jelentős változás a tabellán, látszott tehát, hogy a csapatok nem feltétlen a leggyorsabb körökért hajtanak pályára, hanem azért, hogy kipróbálják újításaikat – információkat szerezzenek azok pályán nyújtott teljesítményéről.

Röviddel az edzés félideje után több csapat is úgy döntött, közepesekre vagy lágyakra (így tett például a Red Bull, kihagyva a „középső” keveréket) „vált”, ismét átrendeződött tehát a tabella: először Russell, majd Sainz utána pedig Verstappen állt az élre.

A Red Bull után a McLaren gurult pályára lágyakkal, Lando Norris pedig át is vette a vezetést Verstappentől – előnye minimális, 24 ezredmásodperces volt.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Az edzés második felében, rövid időre a piros zászlók is előkerültek, miután Fernando Alonso autójáról leszakadt egy kisebb elem, ezt pedig a beavatkozóknak kellett eltávolítaniuk a pályáról. Eddig a mezőny visszatért a garázsba, a versenyzők örömre viszont a szünet rövid volt.

A pálya az újraindítás után is hamar megtelt, lágy gumikkal viszont csak néhány alakulat próbálkozott, így a tabella is csak néhány helyen módosult az élmezőnyben.

Javított Pérez (a mexikói ötödik volt) és Piastri (ő hatodik), Alonso és Alexander Albon pedig beverekedte magát a legjobb tíz közé.

Komoly változást az utolsó percek sem hoztak, Norris elsőségével indult tehát a spanyol hétvége. Másodikként Verstappen zárt, 24 ezredes hátránnyal. Sainz harmadik volt (közepes keverékeken, három és fél tizeddel lemaradva), majd Russell, Pérez, Piastri és Hamilton jött. Az első tízben Ocon, Alonso és Albon volt még benn a nyitóedzésen.

Az első szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak