Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Russell és a sok hiba: „Csak akarom azt a győzelmet a csapatnak”

Russell és a sok hiba: „Csak akarom azt a győzelmet a csapatnak”

F1
A kanadai bakik után George Russell elmagyarázta, minek köszönhető, hogy hajlamos a hibákra, és arról is beszélt, miért lesz nagyon jó előjel, hogy jól teljesít a Mercedes Barcelonában.

Megvan az első pole pozíció és az első dobogós helyezés, az autó látványosan feljavult, George Russellben mégis volt némi hiányérzet a Kanadai Nagydíj után. A brit versenyző az élről rajtolva a harmadik helyen ért célba a montreali versenyen, melyen több kisebb vezetői hibát is vétett, amik kapcsán úgy érezte, legalább egy második helyet, de talán a győzelem esélyét is eldobta.

Főnöke, Toto Wolff a futam alatt úgy érezte, közbe kell lépnie. Amikor Russell egy hiba miatt pozíciót vesztett, a Mercedes vezére figyelmeztette őt a rádión, hogy koncentrálnia kell. A múltját elnézve ez indokoltnak tűnt: Russell korábban több versenyen is követett el bakikat éles helyzetekben, többször a futam legvégén. Tavaly Szingapúrban és idén Melbourne-ben közvetlenül a leintés előtt esett ki, miközben a pozíciónyerés érdekében a határon táncolt.

George Russell (Fotó: XPB)

Kanadában Lando Norrisnak, majd Lewis Hamiltonnak ajándékozott egy pozíciót pályaelhagyással, ami épp elég időveszteség volt ahhoz, hogy a végjátékban ne legyen esélye a 3.-nál jobb helyezésre.

Barcelonába érkezve Russell elmagyarázta, minek volt köszönhető, hogy ennyit hibázott, és hogyan dolgozta fel mindezt. „Vasárnap este és hétfő reggel nagyon csalódott voltam magam miatt. Miután visszanéztem a versenyt, ez eszembe juttatta, mennyire nehéz volt odakint.”

„Könnyen elkerülhettem volna ezeket a hibákat, ha visszaveszek a kockáztatásból és körönként egy tizeddel lassabban teljesítem a hetven kört, de ha hetven körön át egy tizeddel lassabban megyek, talán nem is kerültem volna abba a pozícióba.”

„2022-ben szerintem nem nyomtam annyira, mint most, és az egész szezon alatt nem követtem el ennyi hibát. Most igazán hajtom magam, mert akarom azt a győzelmet a csapatnak. Ha a bajnoki címért küzdenék, talán nem kockáztatnék ennyit ezeken a versenyeken, de pillanatnyilag nem harcolunk a bajnoki címért, és csak egy fél esélyünk van a győzelemre. Most talán túl messzire mentem az eléréséért”

– indokolta a szezonja tétnélküliségével a kockázatvállalását.

 

A meghatározó erőpróba

A Spanyol Nagydíj kapcsán kérdés, képes-e hasonló produkcióra a Mercedes egy olyan pályán, amely papíron nagyobb kihívást jelenthet az autójának. Russell szerint az elmúlt hetekben bevetett fejlesztések szempontjából igazi erőfelmérő lesz a barcelonai.

„Ez egy nagyon izgalmas hétvége. Kanada előtt a szimulátorban kipróbáltam a fejlesztéseket, és nagy előrelépést jelentettek, de nem igazán hittem el. Kanadában bebizonyosodott, hogy igaz volt, de mivel ott nagyon egyformák a kanyarok, eleve sejtettük, hogy gyorsak lehetünk ott. A mostani egy igazi teszt lehet: ha itt gyorsak tudunk lenni, az jó előjel a szezon hátralévő részére nézve.”

Lewis Hamilton, Oscar Piastri és George Russell (Fotó: XPB)

„Jó lesz visszatérni most Barcelonába, Ausztriába, Silverstone-ba, a hagyományosabb pályákra, hogy kiderüljön, milyen az autó valós tempója. Mi, a Ferrari és a McLaren közelítettünk a Red Bullra idén, de azt is tudjuk, hogy az egyenetlen pályákon nehézségeik voltak. Mindannyian úgy ülünk most itt, hogy azon gondolkodunk, mi lenne, ha annyit javulnánk, amennyit remélünk. Jövő csütörtökön már többet fogunk tudni arról, mit tartogat a szezon hátralévő része” – vélekedett.

Russell meri remélni, hogy ezen a hétvégén is beleszólhatnak a legjobb helyezésekért folyó küzdelembe.

„Nagyon jók a megérzéseim. Jó helyzetben érzem magam, az autót, és nem látom akadályát, hogy újra versenyképesek legyünk. De meglátjuk, mit tud a Red Bull, akik olyan sokáig domináltak és elismerték, hogy rég nem volt olyan nehéz dolguk, mint az utóbbi versenyeken. De így is megnyertek belőle kettőt. Ha egy csapat azt mondja, hogy nagyon nehéz versenye volt, de így is nyerni tud, akkor még van benne tartalék.”

„Nagy ütemben javulunk, és érkezni fog még több a következő versenyeken. Ezen a hétvégén majd meglátjuk. Remélem, száraz lesz a pálya, és kíváncsian várom” – tekintett előre az egyszeres futamgyőztes.

* Ismétlések és az alsóbb kategóriák eseményeinek közvetítési időpontjai: www.m4sport.hu/musor
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak