Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

20 ezredmásodperc döntött – Norris a pole-ban Barcelonában!

20 ezredmásodperc döntött – Norris a pole-ban Barcelonában!

Boxutca
Az edzések után az időmérő is komoly izgalmakat hozott Barcelonában. A pole pozíció sorsáról végül Lando Norris és Max Verstappen csatája döntött – a brit javára, aki mindössze 20 ezreddel volt gyorsabb a címvédőnél. A harmadik rajthelyet Lewis Hamilton szerezte meg.

Három roppant szoros szabadedzés után jött el „az igazság pillanata” Barcelonában, ahol pénteken Lando Norris és Lewis Hamilton vitt egy-egy gyakorlást (mindketten ezredekkel előzték meg közvetlen riválisaikat), szombaton pedig Carlos Sainzé volt az utolsó (az ő előnye is minimális volt).

Favoritot kijelölni ezúttal roppant nehéz volt, hiszen a Red Bull, a McLaren, a Ferrari és a Mercedes is jól teljesített a felvezetés során, nem túlzás tehát kijelenteni, az egyik legjobban várt időmérőt láttuk.

Az időmérő első szakaszában Hamilton futotta meg a leggyorsabb kört, igaz, Charles Leclerc, Max Verstappen, Norris és Sainz négyese nem hajtott ki újabb mért körre az etap végén.

Ők ennek ellenére a második, a harmadik, a negyedik és az ötödik helyen végeztek, tehát könnyedén továbbjutottak a Q2-ben „korai” gyors köreikkel is.

Az első tízbe George Russell, Oscar Piastri, Sergio Pérez, Fernando Alonso és Pierre Gasly verekedte még be magát.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A továbbjutás ezúttal Kevin Magnussennek, valamint a VCARB és a Williams kettősének nem jött össze. Ami a Red Bull második számú alakulatát illeti, nekik valószínűleg fájó volt a kettős búcsú, hiszen komoly fejlesztésekkel érkeztek Barcelonába, melyektől látható előrelépést reméltek.

A második etap leggyorsabb körét Verstappen jegyezte – akárcsak a Q1-ben a holland Norris, Sainz és Lerclerc „társaságában” a garázsban töltötte az utolsó pillanatokat.

A címvédőt a Mercedes kettőse követte Hamilton, Russell sorrendben, majd a két Ferrari és a két McLaren jött.

A sorrend közöttük Norris, Sainz, Piastri és Leclerc volt. Pérez a másik Red Bull-lal csak nyolcadik lett, négy tizedet kapva a csapattárstól, Verstappentől. A legjobb tízbe az Alpine kettőse fért még be, a franciák tehát Q3-as szereplésre váltották a hétvége kezdete óta látható jó formát.

A kiesőzónában ezúttal az Aston Martin és a Sauber kettőse, valamint Nico Hülkenberg rekedt. Nem jutott tehát tovább Fernando Alonso, a hazai közönség kedvence, akinek, amennyiben nem változik a sorrend büntetések miatt, a tizenegyedik helyről kell majd felzárkóznia holnap.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Q3 első körei az előzményeknek megfelelően roppant szoros eredményeket hoztak: az első hat versenyző három tizeden belül volt!

Az élen Verstappen várta a pole pozíció sorsát eldöntő véghajrát, majd Norris, Hamilton, Russell, Sainz és Leclerc jött.

A végjáték is komoly izgalmakat hozott, de „csak” két versenyző között: Verstappen két tizedet javított saját körén, Norris viszont nála is többet gyorsult!

A McLaren versenyzője ha csak 20 ezreddel is, de gyorsabb volt a címvédőnél, ezzel pedig megszerezte idei első pole pozícióját. Verstappennek be kellett érnie a második helyezéssel, a harmadik és a negyedik pozíció pedig a Mercedes kettőséé lett, Hamilton, Russell sorrendben.

A Ferrarinak végül csak egy ötödik és egy hatodik helyezés jutott, hetedikként Gasly végzett, majd Pérez, Ocon és az utolsó körén nagyot hibázó Piastri volt a sorrend az első tízben.

Az időmérő végeredménye:

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak