Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Ez nem lex Antonelli” – nem is a Mercedes lesz az első, aki 17 éves versenyzőt vet be?

„Ez nem lex Antonelli” – nem is a Mercedes lesz az első, aki 17 éves versenyzőt vet be?

F1
Tagadja a Mercedes főnöke, hogy Andrea Kimi Antonelli miatt lazított az FIA a szuperlicencszabályán, de helyesnek tartja a lépést. Lehet, hogy nem az ő 17 évesük lesz az első, aki kihasználja a kiskaput?

A múlt hét végén erősítette meg az FIA, hogy változtatott az F1-es szuperlicenc kiadására vonatkozó előírásain, és mostantól külön elbírálás mellett akár egy 17 éves versenyzőnek is lehetősége nyílhat F1-es eseményen való részvételre. A Max Verstappen miatt 2015-ben bevezetett szabályok eddig kimondták: az F1-es szuperlicenc egyik feltétele a 18. életév betöltése. Mostantól már 17 éves versenyző is kaphat F1-es jogosítványt, ha a szövetség úgy ítéli meg, hogy kellően rátermett és felkészült erre.

Sokan a Mercedes kedvéért hozott változtatásként értelmezték a mostanit, hiszen a csillago

s márka fontolgatja a jelenleg 17 éves tehetsége, Andrea Kimi Antonelli F1-es előléptetését, ráadásul az olasz kapcsán májusban egy kérelmet is benyújtottak az FIA-hoz arra vonatkozóan, hogy tegyenek kivételt Antonellivel.

Kiderült, hogy e kérvényt nem a Mercedes, hanem a Williams nyújtotta be – az Autosport szerint azok után, hogy volt egy kis kommunikációs gubanc Toto Wolff és a grove-iak csapatfőnöke, James Vowles között. A Williams el akarta érni, hogy Antonelli már az augusztusi 18. születésnapja előtt jogot szerezzen az F1-es hétvégéken való részvételre, a Mercedes viszont jelezte, nincsenek ilyen irányú szándékai.

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: XPB)

Az Autosport szerint az FIA végül nem önmagában Antonelli miatt változtatott. A kérelem beérkezése után gondolkodóba estek, egyeztetni kezdtek a csapatokkal, és kiderült, hogy többen is támogatják a szabályok lazítását, így meglépték azt.

A változtatás egyik első haszonélvezője az Autosport szerint nem is a Mercedes, hanem a Red Bull lehet, aki a juniorprogramjából az F3-ban versenyző Arvid Lindbladot emelheti fel és ültetheti akár F1-es autóba szabadedzéseken. Tehetségük csak augusztusban tölti be a 17-et.

Arvid Lindblad (Fotó: Red Bull)

Mercedes: Ez semmin sem változtat

Wolff a Spanyol Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte, a mostani változtatás semmilyen hatással nincs az Antonellivel kapcsolatos terveikre. „Ez semmit sem jelent. Az FIA határozott állást foglalt, azt mondva, hogy nem akar stabil korhatárt megszabni, mert ez jelentheti azt, hogy a kiemelkedő fiatalok nem gyorsíthatják fel a dolgokat. Nem gondolnám, hogy ez Antonellin alapult volna, inkább csak változtattak valamit a szabályokon, amire az elnöknek korábban már eleve volt joga.”

Andrea Kimi Antonelli és Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Számunkra ez nem jelent különbséget. Kimi az F2-ben versenyez, teljesíti a régi autós teszteket, tanul, fejlődik, követ el hibákat, és jelenleg ez az állás. Nem sürgetjük az autóba ültetését” – tisztázta Wolff.

Az F1 riporterének eközben hangsúlyozta:

„Az FIA elnökének mindig megvolt a joga mérlegelni, hogy engedjen egy versenyzőt versenyezni, ha elég jól teljesített. Ez a szabályváltozás nem egy lex Antonelli. Csak biztosítja, hogy versenyzők megfelelő pedigrével, életrajzzal, sikerrel és érettséggel versenyezhessenek a Forma–1-ben, és ne egy születési dátum miatt tegyék. Szerintem emiatt ez helyes döntés volt.”

„A második ülésünket üresen tartjuk. Egyelőre nem akarunk dönteni. Nagyszerű munkát végzett velünk az F1-es teszteken, jól megy neki a Forma–2-ben. A csapattársa a mérce, mi pedig megfigyeljük” – mondta Wolff Antonelliről.

A kérdésre, annak nem örülnek-e, hogy Antonellit akár már most is bevethetik fiatal versenyzőként egy-egy pénteki szabadedzésen, Wolff kiemelte: „Nos, eleve adhatunk neki szabadedzéseket a tizennyolcadik születésnapja után, ami közvetlenül a nyári leállás után jön.”

Nem a koron múlik?

Nem Wolff az egyetlen, aki helyes lépésnek tartja az FIA lazítását. Barátja, a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur szerint pusztán a kor alapján hiba beskatulyázni a versenyzőket. „Ez inkább az érettségről szól, ami az egyénen, nem az életkoron múlik. Vannak nagyon érett versenyzők, és vannak, akik még harmincévesen sem érettek…” – nevette el magát Vasseur.

George Russell – aki akár Antonelli csapattársa is lehet 2025-ben – szintén a helyzetek különbözőségére figyelmeztetett. „Minden versenyző más. Ha visszatekintünk Maxra, vagy akár Kimit vesszük most alapul, ezeket a fickókat igazán remek csapat veszi körül. Kiminek ott a Mercedes, felkészül, tesztel. Max pedig nagyon szerencsés helyzetben volt, mert az apja F1-es versenyző volt, aki tudta, mi kell ahhoz, hogy idáig jusson.”

„Láthattuk Ollie Bearmant, akit tizennyolc évesen a mélyvízbe dobtak, és nagyszerű munkát végzett. Mindenki más, és az egyéntől függ” – érvelt az egyszeres futamgyőztes.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak