Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A fejlesztés jó, a Ferrari nem eléggé – Leclerc és Sainz is ébresztőt fúj

A fejlesztés jó, a Ferrari nem eléggé – Leclerc és Sainz is ébresztőt fúj

Boxtuca, The Race, Motorsport
Egy sor fejlesztéssel állt elő a Ferrari a hétvégére, mégis csalódottan zárta az időmérő edzést. Charles Leclerc szerint az újításaik működnek, az ellenfelek fejlődése viszont nyugtalanító.

A harmadik sorban jutott hely a Ferrariknak a barcelonai rajtrácson. Charles Leclerc három és fél tizedmásodpercre volt a pole pozíciótól, ami pont három és fél tizeddel nagyobb lemaradás, mint amire előzetesen számítottak a csapatttal…

Az elsőségért folyó csatában ezúttal sem jutott nekik szerep. Annak ellenére, hogy a hétvégére senki sem vitt náluk több fejlesztést Barcelonába. A Ferrari abban a reményben hozta előrébb az eredetileg Silverstone-ra szánt újításait, hogy a folyamat felgyorsításával a Red Bullra való felzárkózásukat is gyorsíthatja. E törekvésük egyelőre nem tűnik hatásosnak.

Pedig Leclerc szerint az új csomag hozza, amit kell.

„Bevetettük a fejlesztéseket, amik a jelek szerint megfelelően működnek. A Forma–1 viszont relatív sport, és a többiek talán többet hoztak ennél. De várnék még két-három versenyt az ítélethirdetéssel, mert még tökéletesítenünk kell ezeket a fejlesztéseket”

– mondta Leclerc az M4 Sport mikrofonja előtt.

Charles Leclerc (Fotó: Boxutca)

Működnek a fejlesztések, csak kevésnek bizonyulnak – nehéz eldönteni, hogy ez jó vagy rossz hír-e a Ferrari szempontjából. Az írott sajtónak Leclerc hozzátette: „A fejlesztés úgy működik, ahogy kell. Szép előrelépés. A csomagot még tökéletesíteni kell, de ezt nem szeretném kifogásként használni. Egyszerűen hiányzik a tempó ezen a hétvégén. Jól vezethető volt. A fejlesztés a teljesítmény javítását célozta, nem a vezethetőség javítását. Száz százalék, hogy hozta is. Látjuk a számokat, olyanok, mint vártuk.”

Leclerc szerint a gond nem ezzel van, hanem azzal, hogy az ellenfeleik folyamatosan egyre jobbak lesznek.

„Ha megnézzük a McLaren és a Mercedes közötti különbséget, nagyjából akkora, amekkorára számítasz az elmúlt három verseny után. Ezek inkább mi vagyunk. Nem teljesítünk ezen a hétvégén úgy, ahogyan kellene.”

„Világos tendencia, hogy a McLaren egyre jobb és jobb lesz, főleg egy ilyen pályán – ami arról híres, hogy reprezentatív képet fest az autók egész éves teljesítményéről. Szóval dolgoznunk kell ezen” – hívta fel a Ferrari figyelmét Leclerc.

Érdekesség, hogy csapattársa, Carlos Sainz két szempontból is ellentmond a véleményének. A spanyol csütörtökön hosszasan ecsetelte, hogy már rég nem nevezhető Barcelona reprezentatív pályának, mert egyre több a „rendhagyó” helyszín a naptárban, és egyre kevesebb a „hagyományos”, emiatt a spanyol pálya legfeljebb a hozzá hasonlatos 4-6 pálya kapcsán fest képet az erőviszonyokról.

Carlos Sainz (Fotó: Boxutca)

Emellett Sainz úgy véli, a Ferrarinak éppen az efféle pályák jelentik a gyenge pontját. „Egész hétvégén szenvedünk a gyors kanyarokban. Még mindig itt van nekünk a pattogás jelensége, ami nehézzé teszi a dolgunkat” – fedte fel.

Ez szerinte egyfajta figyelmeztetés is a csapatnak.

„Ez már a szabályok harmadik éve, és még mindig ezzel a nagy tempó melletti delfinezéssel küzdünk a kanyarokban, amikben jön a laterális erőhatás. Egész hétvégén nehéz volt. Próbáltunk szabadulni tőle, de még mindig nem tudtunk. eljövünk egy ilyen pályára, és látjuk, hogy a McLaren és a Red Bull egyáltalán nem pattog. Jó munkát végeznek”

– állapította meg Sainz.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Ha nem is ugyanonnan közelítenek, ez Leclerc és Sainz részéről is egyfajta figyelmeztető kritikának tűnik a Ferrari felé. Oda az év eleji lendület? Egy biztos: az utóbbi 4-5 versenyen összességében nem ők, hanem a McLaren tűnt a Red Bull elsőszámú üldözőjének.

Frédéric Vasseur csapatfőnök szerint abban nincs semmi meglepő, hogy vannak nehézségeik Barcelona elnyújtott kanyarjaiban. És abban sem, hogy a fejlesztéseikkel nem tudtak csodát tenni. Szerinte ebben a küzdelemben nem csak az újítások számítanak, ezen a hétvégén pedig különösen nem.

„Másik is hoznak fejlesztéseket, az ellenfelek sem alszanak. Egy ilyen pályán a gumikezelési probléma sokkal nagyobb hatással bír, mint a fejlesztések. Fontos, hogy legyen benned további két tized, ez mindig nagy lökést jelent, de végső soron abból kell dolgoznunk, amink van, jó versenyt kell futnunk, pontokat kell szereznünk.”

„Tudjuk, hogy ez az év ilyen lesz: hullámzásokkal teli. Lesznek hétvégék, amikor elöl leszünk, és lesznek, amikor a harmadik sorban, és ezeken csak hoznunk kell a pontokat” – sugárzott higgadtságot a francia.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Boxutca)

További tartalmak