Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Alonso: Ez most fájdalmas időszak

Alonso: Ez most fájdalmas időszak

Boxutca, Formu1a.uno
Fernando Alonso örül a 11. rajthelynek, mert ez több, mint amire számított Barcelonában. Fájó hétvégék fogják követni egymást a jóslata szerint.

Nem juttatott autót a legjobb tízbe az Aston Martin a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén – szemben az Alpina-nal, amely mindkét versenyzőjével odaért a Q3-ba. Fernando Alonsónak a 11. rajtkocka jutott a hazai hétvégéjén. A Q3-ba kerülése 0,019 másodpercen múlt – ennyit kapott Esteban Ocontól.

Lance Stroll eközben csak a 14. lett, Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg is közé és Alonso közé ékelődött.

Alonso az M4 Sport kérdésére elmondta, ő tulajdonképpen örül a 11. helyének. És ez sokat elmond az Aston Martin helyzetéről…

„Elégedett vagyok a tizenegyedik hellyel. A második szabadedzésen tizennegyedikek voltunk, szenvedtünk a mai harmadik edzésen, és még arról sem voltunk meggyőződve, hogy továbbjutunk a Q1-ből. A tizenegyedik hely innen nézve egy jó eredmény.”

„Őszintén szólva elégedett vagyok. Az előrejelzéseink ennél pesszimistábbak voltak ma reggel. Amikor megláttam a tizenegyedik helyet, boldog voltam, de aztán láttam az ötödikhez képesti különbséget, ami kevesebb volt, mint egy tized, amire azt mondtam: rendben, ez nagyon szoros volt!”

„Tudtuk ezt, nehéz hétvége volt eddig. Még nem találtuk meg a tempót. Meglátjuk holnap. Egy helyre vagyunk a pontszerzéstől. Meglátjuk boldoggá tudjuk-e tenni a szurkolókat” – mondta Alonso.

Elmondása szerint számítottak a nehézségekre. „Az egyik autónkkal három szett gumit használtunk a Q1-ben, ami jelzi, hogy nem voltunk valami magabiztosak.”

Elismerte, az Aston Martin pillanatnyilag nem áll jól, és ez nem mostanában fog megváltozni. „Jelenleg ezt tudja az autó. Muszáj javulnunk, gyorsulnunk kell egy kicsit. Sajnos ez bele fog telni pár versenybe.”

A kétszeres világbajnok az írott sajtónak előrebocsátotta, a triplahétvége mindhárom helyszínén nehézségekre számít.

„Az Alpine előttünk volt Monacóban, nagyon közel Kanadában, és itt fél tizeddel előttünk állnak. Egyre jobb lesz, míg mi talán egyre rosszabbak. A kettő együtt nem túl jó. Vannak dolgok a tarsolyunkban, amik a helyes irányba terelhetnek minket. Fájó lesz az itteni, fájó lesz Ausztria és Silverstone is.”

„Továbbra is pontokat kell szereznünk. Akár a nyolcadik, a hetedik, a kilencedik hellyel, a lényeg, hogy nem adhatjuk fel, pozitívnak kell maradnunk a nehéz időkben.”

Fernando Alonso és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Alonso bevallotta, az AMR24-essel ma több a problémájuk, mint az idei első verziójával volt. „A nyújtott kanyarokban minden autó másképp viselkedik. Bahreinben nagyon másképp viselkedett, aztán az első csomagunk változtatott az autó karakterén. A beállításokkal kicsit tudjuk ezt ellensúlyozni, és egyre jobban megértjük. De mire kiismersz egy csomagot, máris ott a következő, és kezdhetsz mindent elölről. De van egy tervünk. Meglátjuk, hogy javít-e az eredményeken. Magabiztosabbak vagyunk, mint az előző hónapokban.”

Megkérdezték, mikorra várhatóak a javulást hozó fejlesztéseik. „Remélhetőleg a nyári szünet előtt. A csapat szerintem nagyon pontosan látja, mi ment jól és mi ment félre, nemcsak idén, már a tavalyi év második felében is. Mint minden csapat, mi is egyre extrémebbé válunk a fejlesztésben. Az autókat egyre nehezebb vezetni. Már van pár elképzelésünk arról, mi hozhat teljesítményjavulást, de a következő három-négy versenyen muszáj lesz fájó időszakokon átverekednünk magunkat” – vetítette előre a rövidtávú jövőt.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak