Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Égett szagot éreztünk” – így élte meg Norris a McLaren tűzesetét

„Égett szagot éreztünk” – így élte meg Norris a McLaren tűzesetét

F1, Autosport
Füstöt érzett, oltókészüléket ragadott, aztán költözhetett – Lando Norris pole-szerzését nem megszokott izgalmak vezették fel szombaton Spanyolországban. A brit a tűzesetről mesélt.

Tüzes szombatja volt a McLarennek Barcelonában. Miközben Lando Norris egy pazar pole-kört pörkölt oda a katalán aszfaltra, csapatának a motorhome-ja szó szerint pörkölődött a délelőtt folyamán. Déltájban jött a riasztás: füst kezdte el megtölteni a sok embert vendégül látó kétemeletes mobilépületet, melyből az eset miatt a két versenyzőnek is ki kellett végül költöznie.

A McLaren egy dolgozóját elővigyázatosságból kórházba is kellett szállítani, ahonnan késő délután végül kiengedték.

A csapat motorhome-ját az intézkedő szervek körbekerítették, a tüzet előidéző – vélhetően elektronikai – problémát sikerült semlegesíteniük, a visszaköltözés azonban nem jöhetett szóba. Lando Norrist és Oscar Piastrit egy mérnököknek fenntartott helyiségben szállásolták el.

Tűz a McLaren Motorhome-jában (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Norris a nap végén pole pozícióval kárpótolta csapatát a riadalomért, majd részletesen mesélt a történtekről is. „Először is: a legjobb dolog, hogy mindenki biztonságban van, mindenki jól van. Egy embert vittek kórházba, csak hogy elvégezzenek pár vizsgálatot, de amúgy minden rendben van” – mondta Norris.

„Egy kicsit megijedt az egész csapat, és ez sosem klassz dolog. Egy kicsivel feszültebb volt a nap, mint szerettem volna. Elvesztettem a cipőimet. Ez volt a legrosszabb, ami ért! Nem a megszokott szobámban voltam, nem pihenhettem és lazulhattam úgy, ahogy általában szoktam. Sokaktól kaptam ajánlatot, ami nagyszerű volt. Sok csapat volt velünk nagyon kedves, ami jólesett.”

A McLaren a közelmúltban felújította és átalakította a motorhome-ját, mivel szerette volna csökkenteni a logisztikai költségeket és fenntarthatóbbá tenni a szállítást és üzemeltetést. Jelenleg nem az a kérdés, használatba vehetik-e az épületüket Barcelonában, hanem az, mihez kezdenek a triplahétvégén, melyen a motorhome-ot Spanyolországból Ausztriába, majd Angliába vitték volna. „Kár érte, hogy nem használhatjuk ma vagy holnap. Nem hinném. Talán a jövőben sem fogjuk. De egyelőre erről nem tudok semmit” – mondta Norris.

Tűz a McLaren Motorhome-jában (Fotó: Rew / XPB Images)

A tűz a hírek szerint a konyhánál ütötte fel a fejét.

„Kezdtünk szagokat érezni a levegőben, mintha égett műanyag lett volna. Aztán amikor lementem egy poroltóval, a McLaren pár embere mondta, hogy épp most használták a sajátjukat. Van belőle nálunk, és én vittem magammal egyet. Bementem, próbáltam segíteni, és azt láttam, hogy füst száll fel a konyhából. Pár perc múlva már jöttek a tűzoltók. Csak hagytuk őket dolgozni, de a füst eléggé erős volt, és több tűz is volt, elég sok.”

„Szerencsére senki sem sérült meg, és csak pár ember volt tudomásom szerint, akik belélegeztek némi füstöt, de rendben lesz, minden rendben van” – mondta a versenyző.

Norris a motorhome alsó szintjén található szobájában nemcsak készülni szokott a bevetésre, ott tárolja a versenyzéshez szükséges felszerelését is. Megkérdezték, rászorult-e kölcsöneszközökre a történtek után. „Egy kicsit zavaros volt. Van egy-két szettem mindenből, és sikerült kihozniuk pár dolgot, de ezek közül nem mindet jó ötlet használni, mert eléggé büdös lett a tűztől…”

Tűz a McLaren Motorhome-jában (Fotó: Charniaux / XPB Images)

„Kihoztam pár dolgot, de szeretem hallgatni a zenémet. Oscar sokat panaszkodik is, hogy túl hangos a zene… Ezúttal ez nem volt meg, és most én a mérnöki irodában vagyok fent, Oscar pedig a kamionban lent. Zak irodáját vettem át, szóval most Zak egy kissé elégedetlen…”

„Őszintén szólva semmi sem volt probléma. Sosem voltam az a fajta fickó, aki panaszkodik ilyesmik miatt. Talán holnap kicsit nagyobb hatással lesz rám, mert nem lesz annyi nyugalmam, mint szeretném. De ez nem a világ vége, szóval nem fogok panaszkodni miatta” – mondta Norris.

Borítókép: Tűz a McLaren Motorhome-jában (Fotó: Charniaux / XPB Images)

További tartalmak