Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Az Alpine nyomozza, miért volt versenyképes

Az Alpine nyomozza, miért volt versenyképes

F1i
Noha sok riválissal ellentétben az Alpine nem vitt komoly fejlesztéseket Spanyolországba, a csapat múlt vasárnap megismételte idei legjobb eredményét: mindkét versenyzőjük pontot szerzett. A vezetőség jelezte, örül az eredménynek, és már nyomozza, mitől voltak most versenyképesek.

Nagyon nehezen indult a francia alakulat 2024-es éve, részben azért, mert maga a versenyautó is „nagyon nehéz” volt, legalábbis a riválisokhoz képest túlsúlyos az év első megmérettetésein. A nehézségeket látva többször jelezték, mindent megtesznek majd azért, hogy javítsanak pozíciójukon, az előző hetekben pedig az eredmények azt igazolják, munkájuk nem volt hiábavaló.

Miami óta egy hétvége (Imola) kivételével minden helyszínen összejött nekik a pontszerzés, Barcelonában pedig Kanada után zsinórban másodszor mindkét autóval a legjobb tízben zártak: Pierre Gasly kilencedik, Esteban Ocon tizedik lett.

Pedig a hétvége előtt maga Gasly jelezte, nagyon nehéz futamra számít, hiszen ők nem hoztak fejlesztéseket Spanyolországba, míg több közvetlen ellenfél új csomaggal készült. Nem meglepő tehát, hogy kicsit az Alpine-t is meglepetésként érte, hogy versenyképes volt a hétvége során. Csapatfőnökük, Bruno Famin jelezte, már nyomozzák a pontos okokat.

„Örülök, hogy ismét sikerült két autóval pontot szerezni és annak is, hogy az előző három nagydíj mindegyikén összejött legalább egy pont” – kezdte értékelését a szakember. „Ez egy pozitív tendencia, amit a csapatnak folytatnia kell.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Ezen a pályán jobbak voltunk, és ki kell elemeznünk az okait annak, hogy miért annak érdekében, hogy tovább tudjuk fejleszteni az általános csomagunkat. A versenyzők is jó munkát végeztek, különösen a gumikezelés, az energiagazdálkodás és az üzemanyaggal való spórolás terén. A cél az, hogy folytassuk ezt a pozitív pontszerző sorozatot” – tette hozzá.

„Ez volt a legjobb futamunk az évben, szóval ilyen téren nagyon elégedett vagyok” – fogalmazott Gasly. „Az időmérő jó volt, ez pedig előkészítette a jó eredményt. A futam is jól sikerült a két kiállásos taktikával. Csak a végén maradtunk le, de erős autók voltak előttünk, szóval ez most tényleg pozitív volt a csapat számára. Folytatni kell a pontszerzést!”

„Jó, hogy zsinórban másodszor is összejött a kettős pontszerzés. Az egyensúly szempontjából kihívást jelentő futam volt és volt pár trükkös etap, de ennek ellenére sikerült pontot szerezni, ami elégedettséggel tölt el” – magyarázta Ocon.

„A végén szoros volt a csata Nicóval (Hülkenberg), de tartottuk a tempót és megszereztük az utolsó pontot. Van pár dolog, amit ki kell elemzni, például azt, miért éreztem nehezebbnek a vezethetőséget a futamon. De még így is sokkal versenyképesebbek voltunk ezen a futamon. A cél a pontszerző sorozat folytatása Ausztriában, ahol erre két lehetőség is lesz” – utalt a sprintfutamra.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)
Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak