Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Határozott, nem babrál” – a győzelmet hozó előzés, amit Verstappen megcsinált, Norris nem

„Határozott, nem babrál” – a győzelmet hozó előzés, amit Verstappen megcsinált, Norris nem

Sky Sports
A döntő pillanatokban döntő határozottság – Christian Horner szerint ez jelentette Max Verstappen újabb győzelmének kulcsát. No meg az ismét a helyzet magaslatán álló csapat.

Az év tizedik versenyén az idei hetedik győzelmét aratta Max Verstappen. Az összkép alapján ezt vélhetnénk a korábbi dominancia folytatásának is, ám az elmúlt három-négy verseny alapján egyértelművé vált, hogy e dominancia már a múlté. Ezt maga a címvédő is kimondta a Spanyol Nagydíj időmérő edzése után, amikor 2 századmásodperccel lemaradt a pole pozícióról Lando Norris ellen.

A McLaren versenyzője vasárnap is gyorsabbnak bizonyult nála, ám a győzelmet így is Verstappen szerezte meg. Elsősorban a jó rajtjával, a korai élre állásával és az első etapon szerzett egérútjával, amivel aztán a verseny további részén profin gazdálkodott.

Christian Horner csapatfőnök nem győzte dicsérni a bajnokát a leintés után. Szerinte nemcsak Norris lerajtolásának volt köszönhető a sikerük, hanem annak is, hogy miután George Russell mindkettejüket átugrotta, Verstappennek sikerült egyből megelőznie a mercedesest, míg Norris egy teljes első etapra beragadt mögé.

Max Verstappen és George Russell csatája a 3. körben (Fotó: XPB)

„Max briliáns versenyt futott ma, és taktikailag jól csináltuk. Az optimális versenyidőt választottuk, és ez kifizetődött. Tisztában voltunk vele, hogy a McLaren a verseny végén vissza fog zárkózni a gumielőnyével, de pont elég volt az előnyünk.”

„Az első kör döntő volt. Meghatározó. Aztán az előzés George ellen még fontosabb. A rajt volt az egyik tényező, a másik pedig a George elleni gyors előzés. Aztán kezelésbe vette a gumikat. El nem tudom mondani, mennyire nehéz ez, mivel egyfelől azt mondod a versenyzőnek, hogy csak körözgessen és óvja a gumit, másfelől megpróbálta és megcsinálta az előzést. Tökéletes versenyt rakott össze.”

„Elég távolról is érkezett. A nehezebb úton csinálta, kívülről. Szoros, kemény, de sportszerű küzdelem volt ez közöttük, és megkönnyebbülés volt látni, hogy megcsinálta” – hangsúlyozta Verstappen érdemeit.

A háromszoros világbajnok nem először ellensúlyozta a tempóhiányt némi bravúrral. Két hete Kanadában is elsősorban az ő megingathatatlanságának és összeszedettségének tudta be a csapat a McLaren és a Mercedes felett aratott sikert.

Max Verstappen és George Russell csatája a 3. körben (Fotó: XPB)

Horner rámutatott, Verstappenre jellemző, amit Russell ellen is láttunk: nem habozik, azonnal cselekszik, amikor kell, és rendszerint érvényesíti az akaratát.

„Annyira határozott. Nem babrál. Átmegy a forgalmon, nagyon-nagyon határozott. És ez az ő egyik meghatározó képessége: tudod, hogy ha ott van, megpróbálja. És a többi versenyző is tudja.”

Verstappen komolynak mondható előnyt épített ki azok után, hogy az élre állt Russell ellen. Míg a brit feltartotta Norrist, ő meglóghatott, és ez az egérút volt akkora, hogy a mclarenes később az eltolt kiállásai révén nyert gumielőnyével se tudjon támadási pozícióba kerülni ellene.

Horner szerint a hajrában már kézben tartottak mindent. „Éreztük, hogy annyira jó munkát végez a gumik kezelésével. Lando csak egy kanyarban volt gyorsabb nála, az elsőben, a többiben tartotta vele a lépést. Tudtuk, hogy közelíteni fog a gumikülönbség miatt, de végig hittük, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel elég lesz neki.”

Max Verstappen és George Russell csatája a 3. körben (Fotó: XPB)

 

Norris lekéste az esélyét

Norris önkritikusan nyilatkozott a verseny után. Azt mondta, a rajton úszott el a győzelme, és hogy a csapatával ellentétben ő rossz munkát végzett. Különbség volt azonban közte és Verstappen között az is, hogy Russellt csak a holland tudta lendületből megelőzni.

Utóbbi kapcsán Norris azzal érvelt, hogy hosszabb távban gondolkodott, nem akarta rontani a stratégiájukat az agresszív támadással és a gumik elhasználásával. A nagy esélyét pedig ő lekéste. „Nagyon zavaros a levegő. Az etap első három körén meg tudod csinálni, mert a gumik annyira jók. Az etap elején jó voltam, és képes voltam rá, de az Max lehetősége volt George megelőzésére. Megcsinálta. Utána viszont a gumik annyira felmelegszenek, hogy már nem tudsz más íveket autózni, nem tudsz kijönni a zavaros áramlatból, majd vissza. Nem tehettem semmit, mindenki csak sorban követte egymást.”

„Az etap végén aztán próbálsz másképp csinálni dolgokat, de ez összetett, mert ha nagyon nyomom és próbálom megelőzni, a saját versenyem teszem tönkre azzal, hogy túlzottan nyomom. Muszáj volt a nagyobb képet szem előtt tartanom. Szerintem pontosan azt tettem ma, amit tennem kellett” – vélekedett Norris.

Borítókép: Max Verstappen előzi George Russellt a Spanyol Nagydíj 3. körében (Fotó: Formula1/X)

További tartalmak