Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Norris: Az F1 valaha volt egyik legjobbja ellen megfizetsz, ha valami nem tökéletes

Norris: Az F1 valaha volt egyik legjobbja ellen megfizetsz, ha valami nem tökéletes

F1 | Szerző: Rozmán Zoltán
A legmagasabb ligába lépett a McLaren, és be kell látnia Lando Norris szerint, hogy itt olyan apróságokkal is foglalkozniuk kell, amikre az évek során ügyet sem vetettek. Az autójukkal már megtették, most itt az ideje csapatként és szemléletmódban is utolérniük a Red Bullt.

Évek óta tudhatjuk: Lando Norris nagy bosszankodó. És a McLaren egyebek mellet ezt szereti benne. Önkritikáért sosem kellett a szomszédba mennie, és az is jellemző rá, hogy általában inkább félig telinek látja a poharat. Vannak, akik szerint túlzásba viszi az önostorozást, ám valójában ez az a szemléletmód, amely folyton mozgásban tartja: ezzel törekszik folyamatosan arra, hogy jobbá és még jobbá váljon.

Egy hete Barcelonában azért bosszankodott, mert másodikként ért célba egy versenyen, amit a mezőny leggyorsabbnak bizonyuló autójával teljesített, és aminek a pole pozícióból vágott neki. Szerinte azon múlt, hogy a rajtnál a harmadik helyre esett vissza, majd az első etapjára beragadt George Russell mögé, amit kihasználva Max Verstappen akkora egérutat épített ki magának, amekkorát ő már a gyorsabb McLarennel sem tudott később ledolgozni.

Norrist ezek tükrében az Osztrák Nagydíj csütörtökjén az F1 riportere szembesítette a kérdéssel: az elmúlt három versenyre visszagondolva úgy érzi, hogy megszereztek három dobogós helyezést, vagy inkább úgy, hogy elvesztettek három győzelmet?

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Attól függ, honnan nézed” – mondta mosolyogva Norris. „Őszintén szólva mindkét oldalról nézhetjük ezt. Nagyon sok pontot gyűjtöttünk, és csapatként rendkívül jól teljesítettünk, de versenyzőként, aki nyerni van itt, amikor tudom, mi lett volna elérhető és mi nem, akkor igen, én mindig arra fogok gondolni, mi volt az elérhető legjobb, és nyerhettünk volna versenyeket. Ez viszont csak egy lehetőség.”

Norris tisztában van vele, hogy e lehetőségek kihasználásához még tovább kell javulniuk.

„Arra a szintre jutottunk, ahol mindennek tökéletesnek kell lennie. A Forma–1 történetének valaha volt egyik legjobb versenyzője az ellenfelünk, aki hihetetlenül magas szinten teljesít. Ha bármi nem tökéletes – mint az én rajtom a múlt hétvégén –, azért megfizetsz, ez ilyen egyszerű.”

A kérdésre válaszolva megállapította: „Úgy vélem, egy potenciális győzelmet veszítettünk el, a múlt hétvégit. De ez olykor megesik. Sokan vesztettek már egy kis hiba miatt úgy is, hogy akár gyorsabb volt az autójuk. Elég egyetlen apróság, a többi már hiába tökéletes, ez már nem hozhatja vissza a versenyt.”

Lando Norris és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Kiemelte, nem szabad csak a rosszra gondolni, meg kell becsülniük azt is, amit eddig elértek. „A gondolkodásmódodtól, a mentalitásodtól függ. Én úgy látom, elbuktam egy győzelmet, de a pozitív oldalára is gondolni kell, hogy mennyi minden volt jó, mennyi mindenben voltunk a szükséges szinten. Ez most kilencvenkilenc százalék volt, szóval összességében így is elégedett vagyok.”

„Le vagyok sújtva, mert versenyezni és nyerni vagyok itt, erre vágyom, erre vágyunk mind a McLarennél, ezért, amikor nem sikerül, az fáj, frusztrálttá tesz. Összességében viszont jobbak voltunk, mint tizennyolc másik autó a mezőnyben, aminek azért örülni kell.”

„Három nagyon jó hétvégénk volt, de többet akarunk, ennél magasabbak a célkitűzéseink” – mondta.

 

A legjobbal küzdeni egy nagyító a kis hibák elé…

Hogy mennyit számítanak a nüanszok, és mennyit jelent, hogy valaki már egy sokat megélt világbajnok (versenyzőként és csapatként), arra a barcelonai tökéletes példa volt. Nem csak a rajt számított. Verstappennek sikerült agresszíven és azonnal végrehajtani az előny kiépítéséhez szükséges kulcselőzést Russell ellen, míg Norrisnak nem ment ugyanez, holott létfontosságú lett volna, hogy lőtávolon belül maradjon. De említhetnénk a Red Bull 1,9 másodperces leggyorsabb kerékcseréjét is, vagy azt a tényt, hogy előre gondoltak rá, hogy a verseny végén többet profitálhatnak a friss lágy gumiból, mint ha a rajtnál tennék fel azt. A McLaren fordítva csinálta, és a rajtnál semmit sem nyert vele, helyette Russell mögött rostokolta végig a friss gumis etapját.

Említhetnénk azonban a montreali döntő szempontokat is. Például amire Norris is felhívta a figyelmet: egy csapat nem takarózhat azzal, hogy csak pár másodperce van dönteni egy biztonsági autó alatt megejtett kerékcseréről. Utólag ők is elismerték: előre látniuk kellett volna a biztonsági autó lehetőségét, és fel kellett volna rá készülniük, hogy akár még a boxbejáratnál járva is hívni tudják Norrist.

Lando Norris és Max Verstappen rajtja (Fotó: XPB)

A brit szerint csak most jönnek elő ezek a kis hiányosságaik, hogy a mezőny élére kerültek és a tökéletes gépezetként működő Red Bullhoz mérik magukat.

„Elgondolkodsz apróságokon. Olyan dolgokra is gondolsz, amikre nem kellett gondolnod öt éve, két éve, de még egy éve sem, mert a lista alján voltak. Most még úgy is a lista tetejére kerültek, hogy csak kis dolgokról van szó. Át kell tehát szervezni dolgokat, átdolgozni őket, gondolni ezekre az apró különbségekre.”

„Tudom, sokan beszélnek ezekről az apró nyereségekről. A rajtom a múlt hétvégén nem volt rossz rajt, csak nem annyira jó, mint kellett volna. Emiatt lehet ezt úgy is interpretálni, hogy rossz volt, de nem arról volt szó, hogy elkövettem egy nagy hibát. A rajt elment, de mivel hatszáz méter vezetett az első kanyarig, ez többe került nekem, mint a pályák kilencvenöt százalékán, mivel ez a második leghosszabb út az első kanyarig a naptárban.”

„Lehet tehát így is gondolni. A csapattal szeretnénk dolgozni ezen. Nem állok azon a szinten, amin szeretnék, de jó szinten állok, és a csapat is nagyon erős szinten áll. Ha viszont egy olyan versenyző ellen küzdünk, aki több bajnokságot is nyert már, egy csapat ellen, amely több bajnokságot is nyert már, ők már ismerik ezeket az apró dolgokat, és képesek jól is csinálni őket, sokkal huzamosabb ideig, mint mi tettük.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Nekünk muszáj felzárkóznunk, mégpedig gyorsan. És meg is tesszük. A csapat elképesztő munkát végez, és én is minden tőlem telhetőt megteszek ezen felül. Fogunk elkövetni hibákat, nem fogunk tökéletesen működni, de minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy elérjük ezt” – ígérte Norris.

A Red Bull már megedzették a győzelmek, a McLarent egyelőre a vereségek edzik. Ám ez csak a győzelmek felé vezető út része. És ha valaki olyan szemléletmóddal rendelkezik, mint Norris, nehezen téríthető le erről az útról.

Borítókép: Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak