Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Verstappen, Norris: ez egy szép barátság végének kezdete?

Verstappen, Norris: ez egy szép barátság végének kezdete?

Sky Sports, F1, Autosport, Crash
A barátságuk eddig is a pályán kívül maradt – de befurakodik-e a barátságukba, ami a pályán történt? Lando Norris bocsánatkérést vár, Max Verstappen nyugodt körülményeket. Közben meg egymást vádolják és magukat mentegetik…

Van abban valami ironikus, hogy a brit Sky Sports éppen az Osztrák Nagydíj előtt készített egy interjút Lando Norrisszal, melyben arról kérdezte a McLaren versenyzőjét, meg tudják-e tartani a baráti kapcsolatukat úgy is, hogy mostanság egyre keményebb csatát vívnak egymással a mezőny élén.

Az Osztrák Nagydíj 64. körében történt balesete, az azt megelőző manőverek és az azok kapcsán tett kijelentések tükrében Norris válasza egészen más fénytörést kap…

„Megvan a kellő tisztelet. Tudjuk, hogy a paddockban csinálhatunk, amit akarunk. Nevetgélhetünk, viccelődhetünk egymással. Viszont amikor az autóban ülünk, nem foglalkozunk ezzel.”

„Őt nem érdekli, mit csináltunk előző este vagy mi volt a hétvégén, amint felkerül a sisak, nem foglalkozik ezzel. Nem érdekli őt. Csak róla szól, teljesíteni akar, megmutatni, hogy ő az első számú. És minden mást elfelejtesz. Nem foglalkozol a többivel. És velem ugyanez a helyzet”

– felelte Norris.

Válaszából kiderül, hogy a barátságot nem viszik magukkal a versenypályára. Hogy így van, arra a vasárnapi események jelentik a legjobb bizonyítékot.

A történtek után most viszont az a nagy kérdés, magukkal viszik-e a versenypályán történteket a való életbe…

Fotó: XPB

 

Beszélnek, ha lehiggadnak

Az F1-ben már számos példát láthatunk arra, hogy ez utóbbit elkerülni a nehezebb feladat. Nem is kell nagyon messzire mennünk, elég csak Lewis Hamilton és Nico Rosberg 2014-től 2016-ig tartó birkózására gondolni. Gyerekkori barátokból ősellenségek lettek. De bizonyára Pierre Gasly és Esteban Ocon is tudna mesélni erről egyet s mást…

Vajon Verstappent és Norrist is fenyegeti ennek veszélye?

A két versenyző a futam után egyelőre próbálta jegelni a kérdést. Verstappen inkább nyugodtabb körülmények között beszélné meg ellenfelével a történteket.

„Beszélni fogunk róla, de nem most. Nem ez a megfelelő pillanat. De versenyzők vagyunk. Lando és köztem van egy kis korkülönbség, ezért nem igazán versenyeztünk soha egymás ellen az alsóbb kategóriákban, ellentétben pár másik itteni versenyzővel. De túl fogjuk tenni magunkat rajta”

– világított rá, mi lehet az egyik oka annak, hogy most nem fértek meg a pályán.

Lando Norris és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Ezt persze  meg is lehet fordítani: lehet, hogy eddig azért is lehettek ekkora barátok, mert sosem konfrontálódtak a pályán olyan módon, mint most?

Verstappen szerint jogosan dühösek mindketten. „Természetesen nem akartok összeütközni egymással, de amikor a vezető pozícióért harcoltok, és nagyon szoros csatákat vívtok, ez megesik. Ma megtörtént, amiért természetesen nagy kár. Én bosszús vagyok, ő bosszús, és szerintem ez jogos is” – mondta.

 

Norris bocsánatkérést vár

A továbbiak kapcsán meghatározó lehet, hogy Norris elvárja, Verstappen tegye meg az első lépést. „Nem nekem, neki kell mondania valamit. Nem tettem semmi rosszat, ő volt az, aki a rossz oldalon állt, szóval neki kell mondania valamit, nem nekem” – állapította meg.

A barátság és a megbocsátás kérdése kapcsán pedig megjegyezte:

„Attól függ, mit fog mondani. Ha azt fogja mondani, semmi rosszat nem tett, akkor nagyon elveszíti a tiszteletemet. Ha beismeri, hogy egy kicsit hülye volt és belém jött, hogy gondatlan volt, akkor visszanyeri egy kis részét a tiszteletemnek.”

Innen nézve nem teszi egyszerűbbé a helyzetet, hogy sérelmei Verstappennek is vannak, és ő sem feltétlenül érzi magát felelősnek.

Lando Norris (Fotó: Boxutca)

Ami a Norris által felhozott féktávon mozgást illeti, a holland feltette a kezeit. „Nem mozogtam féktávon, mert valahányszor mozdultam, nem fékeztem. Természetesen kívülállóként úgy tűnhet, de szerintem elég jól tudom, hogy mit kell tennem ilyen helyzetekben.”

A 10 másodperces időbüntetésével szintén nem tudott egyetérteni. „A tíz másodperc kissé súlyos volt, mert nem éreztem úgy, hogy nagyon… hogy igazán agresszív dolog történt volna abban a pillanatban.”

 

„Csak bevetődött, remélve, hogy a másik félrekormányozza”

Verstappen magáról a balesetről az F1 riporterének már óvatosabban nyilatkozott. „Vissza fogom nézni, mi történt, mert most könnyű bármit is mondani. Jobb visszanézni a felvételeket, hogy lássam, mi siklott pontosan félre. Eléggé furcsa szögből ütköztünk, volt benne valami nagyon furcsa. Mindketten defektet kaptunk miatta, igazán rossz volt.”

Hozzátette, Norris bizonyos manőverei ugyanígy megkérdőjelezhetők.

Max Verstappen és Lando Norris csatája az 59. körben (Fotó: Formula1/X)

„Több esetben egészen késői bevetődés volt. Csak beküldte belülre, remélve, hogy a másik fickó félrekormányozza. Nem így szokás versenyezni, de szerintem ez a kanyar kínálja is magát erre. Voltam már a másik oldalon is, amikor meg kell próbálnod, és a kanyar kialakítása ilyen.”

„Egyszerűen csak későn áll bele, remélve, hogy a másik félrekormányozza és ő meg tudja csinálni a kanyart, de nem így történt. Lehet azt mondani, hogy mozogtam a féktávon – bár nem így volt, mert nem fékeztem, amikor mozdultam. De ugyanúgy elmondható, hogy távolról csak beküldte belül – ami nyilván jól néz ki, és én magam is szeretem –, de van, hogy sikerül, máskor nem. És úgy vélem, ma nem sikerült. Aztán jött az ütközés, ami nagy balszerencse.”

„Arra a manőverre, aminél összeértünk, nem számítottam. Persze láttam őt, ezért kicsit védekeztem belül, de aztán a féktávon összeértek a hátsó gumik, és mindketten defektet kaptunk, amit az ember próbál elkerülni.”

Az álláspontok egyelőre távolinak tűnnek. Ezek alapján érdekes lesz látni, mire jut egymással a két versenyző Silverstone-ig. Egy biztos, ha a barátságuk rossz irányt vesz, onnantól nehéz lesz már úgy elkülöníteni a két világot, ahogyan az Osztrák Nagydíj előtti Norris szerint eddig sikerült nekik…

Borítókép: Lando Norris és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak