Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Ha ringbe lépsz egy medve ellen…” – Norris még nem volt rá felkészülve. Mostanáig?

„Ha ringbe lépsz egy medve ellen…” – Norris még nem volt rá felkészülve. Mostanáig?

Formula For Succes, Sky Sports
Lando Norris egyszerűen nem volt még felkészülve egy könyörtelen Max Verstappen elleni csata megnyerésére? Több szakértő is úgy látja, ezen múlt az ausztriai baleset, ami viszont csak jobb versenyzővé teheti a britet.

Sok szó esett a múlt vasárnapi Osztrák Nagydíj óta eltelt napokban Max Verstappen féktávon mozgásairól, a 2021-es balhékról és arról, a McLaren szerint milyen módon kéne megrendszabályoznia az FIA-nak a piszkos játszmákat űző címvédőt. A verseny 64. körében történt balesetnek vannak azonban más vetületei is, amik eleinte kevesebb figyelmet kaptak.

Lando Norris az ausztriai sprintfutamon önmagát ostorozta, amiért a sikeres előzése után egy kanyarral egyből elveszítette a vezető pozíciót (és a második helyet is), mert nyitva hagyott egy ajtót. „Amatőr hiba”, „hülye voltam” – mondta önkritikusan a brit.

A vasárnapi baleset kapcsán közvetlenül a futam után viszont nem fogalmazott meg efféle kritikát, sőt, valójában kijelentette: „Én mindent tökéletesen csináltam.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az érdekes kérdés az lesz, Norris pár nap távlatából elkezdi-e másképp látni ezt, és újra teret enged-e a híres önkritikus énjének. Ha így lesz, talán megfogalmazza a kérdést maga felé: hogy nem jutott túl Verstappenen „tökéletes munkával”, és tehetett volna-e bármit másképp, hogy túljusson akár egy féktávon mozgó, „gondatlan” és „sportszerűtlen ellenfélen is ütközés és sérülés nélkül?

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint Norris Verstappent megváltoztatni nem fogja tudni, legfeljebb alkalmazkodhat hozzá és a stílusához. Több szakértő is osztja ezt a véleményt.

A Formula For Succes podcast házigazdája, a korábbi csapatfőnök Eddie Jordan igen egyenesen és szemléletesen fogalmazta meg Norris Verstappen-problémáját.

„Max egy harcos. Egy medve. És mielőtt ringbe szállsz egy medve ellen, meg kell győződnöd róla, hogy fel vagy rá készülve. Egyik oldalról a másik oldalra menni és ezt játszani… Magát a tényleges balesetet annyira könnyű lett volna elkerülni!”

„Ha védekezel és az élen állsz, az semmiben sem különbözik az utcai szabályoktól: az elöl lévőnek van joga az úthoz. Maga vívta ki a jogot arra, hogy az élen legyen. Vagy az időmérővel, vagy ravaszsággal, vagy versenytempóval, de ő vezeti a versenyt. A mögötte lévőnek kell módot találni az elé kerülésre” – hívta fel a figyelmet az ír.

Max Verstappen és Lando Norris incidense az Osztrák Nagydíj 64. körében (Fotó: XPB)

Hasonlóan vélekedett a szintén agresszív stílusáról ismert Michael Schumacher korábbi csapattársa és főnöke, Ross Brawn. A Sky Sportsnak nyilatkozva ő arra is rámutatott: a mostani eset csak jobb versenyzővé fogja tenni Norrist, és jobban fel fogja őt készíteni „egy medve elleni ringbe szállásra”.

„Egy versenyző génjeit nem tudod megváltoztatni. Lando szerintem csak versenyképesebbé fog válni, mert már tudni fogja, hogyan kéne kezelnie ezt. Arra ugyanis nem számítok, hogy Max változni fog. De ez nagyszerű a sport számára, szórakoztató, és nekem tetszett”

– mondta mosolyogva Brawn.

Verstappent az FIA vétkesnek találta az ominózus ütközésben. A McLaren most a szabályokra hivatkozik, sőt a szabályok megváltoztatását vagy legalábbis a szigorúbb betartatását követeli. Ez azonban még nem fog futamgyőzelmeket hozni Norrisnak. Legalábbis Verstappen ellen. Ahhoz, hogy túl tudjon járni a holland eszén és rendszeresen felül tudjon kerekedni rajta, neki is jobban ki kell ismernie magát a Verstappen-szabályokon belül…

 

A rossz szempontra koncentrált?

A Red Bull tanácsadó, Helmut Marko kiemelte: neki kimondottan ellenszenves volt, hogy Norris a csatájuknak már az első pillanatától a rádiós panaszkodással volt elfoglalva. „Max Verstappen és Lando Norris csatája a Red Bull Ringen egy körökön át tartó, intenzív párharc volt, színtiszta versenyzés. Igazi élvezet volt. Nálam ezt az kezdte elrontani, hogy Norris túl sokat siránkozott a rádión, és elkezdett panaszkodni, hogy Max ezt csinálja, Max azt csinálja. Eddig nagyon sokra tartottam Lando Norrist, de számomra ez most nagy csalódás, hogy a küzdelem során a rádióban siránkozik” – kritizálta a britet a Speedweeken vezetett rovatában.

A nyilvánvalóan elfogult Marko véleményében az lehet érdekes, hogy rávilágít: szerinte Norrisnak nem panaszkodnia kellett volna, hanem felvenni a kesztyűt.

Max Verstappen és Lando Norris csatája az 59. körben (Fotó: Formula1/X)

A korábbi versenyző, Karun Chandhok Jordan és Brawn álláspontját visszhangozva rámutatott: az F1 legnagyobbjai között több hasonló stílusú versenyzőt is láthattunk, és a közös bennük az volt, hogy ellenük külön „szabályok” léptek életbe a csatázás során. Átvitt értelemben.

„Az évek során kiderült, hogy Max egy kemény versenyző, aki nem ismer megalkuvást. Olyan, amilyen Michael Schumacher vagy Ayrton Senna volt korábban. Szerintem Lando észben fogja tartani ezt” – mondta.

Chandhok kiemelte: a közelmúlt is hozott ugyanilyen jeleneteket az ausztriai 3-as kanyarban (még féktávon mozgással együtt is), azok mégsem vezettek balesethez.

„Nem kétséges, hogy az adott balesetnél Max mozgott és az íven kívül tette. Balra mozdult. De nem ő volt az első, aki ezt tette. Láttuk már ezt az előző évben Carlos Sainz és Max között (2023-ban, a szerk). Akkor ő volt a külső íven. Láttuk Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között is. És ők elkerülték az ütközést.”

„Az igazat megvallva ez egy ügyetlen ütközésnek tűnt. Max próbálta kifelé szorítani Landót, hogy ne tudja megkerülni őt a következő kanyarban. Szerintem ez történt valójában. Maxot lehet hibáztatni érte, és megérdemelte a büntetést, de úgy vélem ez ott lesz majd Lando fejében a következő kerék a kerék elleni csatájuk során. Ad majd több helyet Maxnak, mint másoknak?” – tette fel a kérdést.

Vajon az a tény, hogy ennyire „ügyetlen” véget ért egy küzdelem, amihez hasonlót már korábban is láthattunk a pálya ezen kanyarjában, lehet annak eredménye, hogy Norris még új a Verstappen-szabályok világában?

Lando Norris (Fotó: XPB)

 

Verstappen a fejedben – felkészültél rá?

Chandhok kiemelte, egy ilyen versenyző ellen más szellemiségben kell csatába vonulni, Norris számára – aki az alsóbb kategóriákban sem vívott soha a pár lépéssel mindig feljebb járó Verstappennel – viszont ez újdonság.

Ám legközelebb már nem lesz az, mert Norris fejében ott lesz Ausztria.

„Több versenyzőtől is halljuk – beleértve Lewis Hamiltont is –, hogy másképp gondolkodsz, amikor Max ellen versenyzel. Ahogy mondtam, a Sennák, Schumacherek, a nagyságok ezt tették: próbálnak az ellenfeleik fejébe férkőzni már azelőtt, hogy egymás mellé kerülnek, kerék a kerék ellen.”

A kérdés az, ki képes beleállni egy ilyen csatába, és ki vág neki már eleve feltett kézzel. Norris van akkora kaliber, hogy képes legyen beleállni, és legközelebb talán már nem nyúl egyből a rádiógombhoz, hogy panaszkodjon, mert pontosan tudni fogja, mit várhat a másik féltől.

Jó példa lehet számára, ami 2019-ben Charles Leclerc-rel történt. A ferraris akkor ugyanezen pálya ugyanezen kanyarjában bukott el egy győzelmet. Az FIA órákig ült az ügyön, majd Verstappennek ítélte a győzelmet. Leclerc reakciója: ha így, hát legyen így! Pár héttel később egy olyan ultraagresszív Leclerc-t láttunk küzdeni Silverstone-ban Verstappen ellen, aki még a hollandot is elbizonytalanította.

Az akkor olyan volt, mint amikor egy anyamacska kerget meg egy dán dogot, aki meglepettségében képtelen mit kezdeni az eddig játékszernek nézett állat újszerű vakmerőségével…

Lando Norris (Fotó: Boxutca)

A választás a brité. Chandhok a 2021-es párhuzam kapcsán elmondta: a mostani esetet nem érdemes a Verstappen, Hamilton ütközéshez hasonlítani. „Ez más volt szerintem, mint amit Lewis csinált 2021-ben Silverstone-ban. Ott ő betette az orrát és azt mondta, nem hátrálok. Ennél az esetnél szerintem egyszerűen furcsa módon találta magát a pálya ugyanazon részén, és ez egy ügyetlen összekoccanása volt a hátsó kerekeknek” – emelte ki.

A hatás viszont szerinte lehet ugyanaz, mint három éve Hamiltonnál. A hétszeres bajnok akkor Silverstone-ban keményen beleállt a küzdelembe a sprintes csatavesztése után. (Az eredmény mondjuk egy nagy baleset lett…) „Szerintem ez egy kicsit más volt, Lando viszont komoly kihívó volt a győzelemért az elmúlt három versenyen, és nem nyerte meg ezt a három versenyt. A hazai versenyén, a Brit Nagydíjon egy Maxszal szembeni kerék a kerék elleni csatában szerintem jobban ki fogja tenni a könyökét” – jósolta.

Norrisnak talán már van egy győzelme, de továbbra is csak tanulja a győzelem tudományát. Főleg a Verstappen elleni győzelemét. Ezt ő maga is elismerte az elmúlt hetekben, amikor folyamatosan magát ostorozta. Még az ausztriai sprint után is.

És bár most okkal lehet dühös, ám ahogy Ross Brawn mondta, hosszú távon még nagyon is hasznára válhat mindaz, ami Spielbergben történt…

További tartalmak