Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Horner figyelmeztette Pérezt: Ez így nem fenntartható, és ő tudja ezt

Horner figyelmeztette Pérezt: Ez így nem fenntartható, és ő tudja ezt

Sky Sports, Racefans, F1
Egy újabb verseny pontok nélkül – főnöke szerint Sergio Pérez tisztában van vele, hogy ez így nem maradhat. Nő a nyomás a mexikóin.

Eleve nem várhatott csodákat Sergio Pérez a vasárnapi Brit Nagydíjtól azok után, hogy az időmérő edzést a Q1-ben befejezte, ám a 17. helye így is óriási csalódást jelentett. Az esős időjárás és a kavarodás lehetőséget kínált a nagy felzárkózásra, ám ezzel nem sikerült élniük. Valójában éppen azért, mert kockáztattak a nagyobb haszonért.

Amikor az első esőhullám érkezett, a boxutcából rajtoló, aztán a 16. helyen megrekedő Pérez köztes esőgumikra váltott. Mire azonban visszatért, az eső alábbhagyott, így 7 körön át rengeteg időt vesztett a slicken maradókkal szemben. Ekkor került körhátrányba is. Később már nem tudták helyrehozni a baklövést, így ért célba végül utolsó előttiként, majd’ két kör hátrányban…

„Megpróbáltuk, kockáztattunk egy kicsit a köztes gumival, remélve, hogy több eső érkezik. Nem jött. Végül újra kiálltunk, mert a gumi teljesen tönkrement, aztán csinálhattuk megint. Nagyon sajnálatos, de megpróbáltuk, és egyszerűen nem voltunk szerencsések, nem vált be” – mondta egykedvűen a mexikói a futam után.

Hozzátette:

„Abban a helyzetben, amiben voltunk, muszáj volt kockáztatnunk.”

Ezzel a lényegre tapintott: a fő problémát az jelentette, hogy ismét „abban a helyzetben” volt, amiből csak kockázatvállalással lehetett volna kitörniük. Ezt a helyzetet pedig a Q1-es hibája, a kavicságyban ragadása eredményezte.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

 

Ez így nem fenntartható…

Péreznek az elmúlt öt versenyt tekintve ez már a harmadik nullázása volt. A mostani egy olyan időszakban jött, amikor a Red Bull már hatványozottan felhívta a figyelmét, szükségük van a konstruktőri pontokra. Silverstone előtt Christian Horner állítólag el is beszélgetett vele, és tudatosította benne, hogy a nyári szünetig javulnia kell.

A mostani verseny után a brit csapatfőnök újabb figyelmeztetést adott Péreznek. „Természetesen frusztráló, amikor nem teljesít mindkét autód megfelelően. Frusztráló volt, hogy Checót már a Q1-ben elvesztettük Kihagyta az első szabadedzést Isack Hadjar tesztje miatt. Erős második edzést produkált. Talán úgy hatodiknak kellett volna lennie, de aztán elvesztettük az autót a Q1-ben, ami nagyon bosszantó volt.”

„Ezen a hétvégén semmi sem alakult jól számára. Kockáztattunk a versenyen. A kemény gumin rajtolt, szépen előretört az elején. Aztán érkezett az eső, a tizenötödik-tizenhatodik helyen volt éppen, és ilyenkor kockáztatsz, mint tették azt Leclerc-ék is. A köztest választottuk. Ha az eső erősödött volna, mi lettünk volna a hősök. Nem így lett, szóval extra kerékcsere jött, és a köztes gumin a száradó pályán agyvérzés, mennyi időt veszített. Szóval van mit elemezni a hétvégével kapcsolatban.”

„Tudja, hogy nem fenntartható, hogy nem szerez pontot. Pontokat kell szereznünk, és ő tudja ezt. Tudja, mi a feladata, a célja, és senki sem akar jobban talpra állni Checónál”

– jelentette ki Horner.

Hozzátette, a McLaren ezúttal faragott a hátrányából. „Most hét pontot hoztak rajtunk. Pontosan tudatában vagyunk ennek. Ahhoz, hogy megnyerjük a konstruktőri bajnokságot, mindkét autónkkal pontokat kell szereznünk” – szögezte le Horner.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

 

Messze a kritériumoktól, fenyegető tesztek

A pletykák szerint a Red Bullnak módjában áll idő előtt felbontani Pérez szerződését, amennyiben a nyári szünetig 100 pontnál és 5 bajnoki pozícióval többel marad el Max Verstappentől. Egyelőre egyik feltételnek sem felel meg: Silverstone-ban 137 pontra nőtt a hátránya, és visszacsúszott a 6. helyre, miközben csapattársa az éllovas. Már csak két futama van változtatni ezen.

A Red Bull a héten egy filmes napon az idei RB20-asban küldi pályára Liam Lawsont – a találgatások szerint azért, mert Daniel Ricciardóval együtt őt is potenciális jelöltnek tartja Pérez ülésére. Emellett vár rá egy gumiteszt is az RB-csapattal. Helmut Marko tanácsadó a hétvégén egyértelmű utalást tett rá, hogy a nyári szünetben terveznek döntéseket hozni versenyzőkérdésben. Nehéz nem ennek részeként tekinteni Lawson mostani tesztjére.

Horner igyekezett élét venni a silverstone-i gyakorlásnak. „Nézzék, ezeket a teszteket már tervezzük egy ideje, több hónapja. Liam a mi teszt- és tartalékversenyzőnk, ez a feladata” – fogalmazott. „Ha sokat akarnak belelátni ezekbe a dolgokba, valójában én magam is fogok teljesíteni egy kört Silverstone-ban az RB8-assal csütörtökön… Szóval sosem tudhatod…” – viccelődött Horner, aki ezzel bizonyára a Goodwoodi Sebességfesztiválon való Red Bull-os bemutatójára készül.

„Checo természetesen nyomás alatt áll.”

„Ez megszokott a Forma–1-ben. És amikor nem teljesítesz megfelelően, ez a nyomás nő. Ezzel ő is tisztában van. Tudja ezt, és a mostani hétvégén egyszerűen semmi sem alakult jól számára” – tette hozzá a csapatfőnök

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak