Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Megható apa-fia pillanat: „Én csak ott akartam lenni Lewisnak”

Megható apa-fia pillanat: „Én csak ott akartam lenni Lewisnak”

F1, Sky Sports
A verseny utáni megható apa-fia pillanatról, az elmúlt évek kétségeiről, és az idegőrlő versenyen érzett magabiztosságáról mesélt Lewis Hamilton büszke édesapja.

Ő ott van mellette, amikor kell. Ismerős képsor volt: Lewis Hamilton egy verseny leintése után, édesapja vállára borulva. Amikor véget ért a számukra rossz emlékű 2021-es Abu-dzabi Nagydíj, Anthony Hamilton volt az első, aki vigaszt, menedéket nyújtott fiának, miközben úgy érezte, rászakadt a világ. Akkor még egyikük sem tudta, hogy az a pillanat egy 56 versenyen és 945 napon át tartó keserves, nyeretlen időszak kezdete lesz.

Bő két és fél évvel később Lewis újra győztesen szállhatott ki a Mercedeséből, hazai közönség előtt, és az első akinek vállára borulva kiadhatta magából e hosszú időszak Abu-Dzabi óta gyűlő minden feszültségét, kétségét és bánatát, most is az édesapja volt.

„Mindig a legjobbat akarod a gyerekeidnek és a családodnak. Én csak ott akartam lenni Lewisnak” – mondta idősebb Hamilton a megható, zokogós ölelkezésükről az F1 TV-nek. „És szép volt ott lenni a megfelelő pillanatban. Nagyon sok érzés tört elő belőle, és biztosra veszem, hogy én vagyok az egyetlen ember, akivel erre képes volt. Szóval nagyszerű volt mellette lenni.”

Fia a futamot követően elismerte, az elmúlt két és fél évben nem egyszer megfogalmazódott benne a kérdés, hogy elég jó-e még, nem egyszer elgondolkodott azon, nyerhet-e még egyáltalán valaha is. És azt is kimondta, hogy voltak pillanatok, amikor e kétségek miatt megfordult a fejében, érdemes-e folytatnia.

Anthony és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Apja szerint e démonokkal való küzdelmet egyedül vívta meg, benne ugyanakkor fel sem merült, hogy fia már nem képes elérni a céljait.

„Ezt ő maga csinálta. Nyilván megkérdőjelezi önmagát, ahogyan mindannyian tesszük olykor. Felteszed a kérdést, hogy elég jó vagy-e, elég fiatal vagy-e, elég erős vagy-e. Jól ismerem Lewist, és tudom, hogy még minden megvan benne, ami kell ahhoz, hogy az élen legyen. Néha csak emlékeztetni kell rá. De tudja ő, hogy megvan benne. És a mai egy óriási önbizalomlöket volt.”

Maga a verseny pedig egy kiszámíthatatlan, idegtépő érzelmi hullámvasút. Fia számára, de számára is, aki ezúttal a helyszínen izgulta végig mindezt. „Ez mindig idegőrlő, hiszen a gyerekeidnek a legjobbat akarod, a legjobbat Lewisnak, mert tudom, mennyire keményen dolgozik mindenért. Ez egy érzelmi hullámzás volt, de meg voltam győződve róla, hogy bármi is lesz, ő a legjobbját fogja nyújtani. És ha Lewis a legjobbját nyújtja, akkor normál esetben megszerzi a győzelmet” – mondta Anthony Hamilton.

A Sky Sportsnak elismerte, Lewis számára csapás volt a szombati időmérős vereség George Russell-lel szemben, ám ebből is csak erőt merített.

„Az időmérő után Lewis csalódott volt mkagában. Tudta, hogy ennél többre képes. Hazament, összeszedte magát, visszatért, és tudtad róla, hogy mindent előre kiszámított. Várta, hogy változzon a közeg. És amikor változnak a körülmények, ő akkor van elemében.”

A apa arról is beszélt, hogy a hajrában, amikor előbb Lando Norris, aztán Max Verstappen kezdte üldözni a fiát, ő magabiztos volt. „Csak meg kellett nézni az időeredményeket. Egy tized itt, egy tized ott. És teljesen mindegy volt, mi történik, Lewis teljesen ura volt mindennek. Egyáltalán semmi esély nem volt arra, hogy a jelenlegi autóval hagyni fogja veszni ezt a brit közönség előtt! És ez volt az, ami hajtotta.”

Fia titkát egyébként szerinte éppen a közönség és a silverstone-i hangulat jelenti ezen a pályán: ennek köszönhető, hogy sorozatban 12. alkalommal állt ott dobogóra, noha az elmúlt két évben az autói miatt egyáltalán nem volt magától értetődő e sorozat fenntartása.

Anthony Hamilton (Fotó: XPB)

Most 2021 után újra egy győzelmet tudott hozzátenni ehhez. Az legérzelmesebbet. Amit megoszthatott apjával. Mert ő mindig ott van mellette, amikor kell.

A verseny után maga Hamitlon is hangsúlyozta ennek jelentőségét. „Folyamatos kihívás a családdal töltött idő. Ezen a hétvégén itt voltak nekem. Mindig ott vagyunk egymásnak, a távolból is, de most itt voltak, és látni őket, osztozni velük ebben az élményben… Itt akartak lenni az utolsó versenyemen, az utolsó Mercedesszel teljesített Brit Nagydíjamon. A Mercedes tizenhárom éves korom óta támogat. Sokat jelentett ma, hogy itt voltak és osztozhattam velük ebben” – mondta a futamgyőztes.

További tartalmak