Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Alonso elégedett: Kritikus időszakban jön a nagy erősítés az Aston Martinhoz

Alonso elégedett: Kritikus időszakban jön a nagy erősítés az Aston Martinhoz

Formu1a.uno, Motorsport Week
Fernando Alonso örül, hogy a 2026-os szabályváltozások és Hondával való együttműködés meghatározó szakaszában csatlakozik az Aston Martinhoz a korábbi Mercedes-uralom egyik megalapozó kulcsfigurája.

Nem megy mostanság az Aston Martin csapatának a versenypályán, ám azon kívül vannak pozitív fejlemények náluk. A csapat a héten jelentette be, hogy októbertől az az Andy Cowell lép Martin Whitmarsh ügyvezető igazgató helyébe, aki 2013-tól a domináns hibrid erőforrást gyártó Mercedes-motorközpont vezetője volt. Nem túlzás azt mondani, hogy Cowell a 2014-től 2020-ig tartó Mercedes-uralom egyik legmeghatározóbb figurája volt, hiszen ő szervezte hatékony gépezetté a brixworth-i motorrészleget, ami évekre behozhatatlan előnyhöz juttatta a csillagosok gyári csapatát.

És úgy tűnik, Cowell csak az első az újabb neves szerzemények sorában, az Aston Martin ugyanis a Ferrari technikai igazgatóját, Enrico Cardilét is megszerezte, miközben Adrian Neweyt is győzködik, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A csapathoz magát legalább 2026 végéig elkötelező Fernando Alonso örül Cowell érkezésének, aki szerinte meghatározó figura lesz az Aston Martin és a Honda gyári együttműködésének előkészítésében. „Én csak Andy Cowellről tudok mit mondani, a többiekről csak pletykák vannak” – nyilatkozta Alonso még Cardile bejelentése előtt.

„Az egyetlen pletyka, amiről a sajtó nem írt hónapok óta, Andy Cowell volt, ezért mindenki számára meglepetésként jött.”

 

„Nyilván nagyon boldog vagyok. Nem ismerem őt személyesen, és csak ellenfélként tiszteltem eddig, de már nagyon várom, hogy találkozhassak és beszélgethessek vele a csapatról alkotott nézeteiről.”

Andy Cowell (Fotó: Aston Martin)

„Lawrence (Stroll tulajdonos) nagyon bízik benne. Martin is, akinek amúgy szeretnék köszönetet mondani azért, amit az Aston Martinért tett. Amikor Martin csatlakozott a csapathoz, éppen átalakulóban volt a csapat Aston Martinná, és nagyon sokat tett a csapatért szervezeti szinten. Remélem, hogy mielőtt Martin távozik, még sikerül nyújtanunk valamit a pályán, amivel örömet okozhatunk neki.”

Ami a Honda 2026-os érkezését és a gyári csapattá válást illeti, Alonso szerint a motorfronton nagy tapasztalattal rendelkező Cowell a lehető legjobbkor érkezik.

„Így gondolom. A hátterével és tapasztalatával egy döntő időszakban érkezik, amikor jön a Honda, saját váltónk lesz, saját üzemanyagunk az Aramcóval, és nem kell osztoznunk más csapatokkal, sem más Honda-motoros csapatokkal. Igen komoly kihívások ezek a csapat előtt, és az ilyen emberek, az ilyen nagyszerű mérnökök és tervezők mindenképpen segíteni fognak ebben”

– állapította meg a kétszeres világbajnok.

Alonso szerint Cowell érkezése a bizonyítéka annak, hogy bárhogy is megy nekik jelenleg a pályán, az Aston Martin projektje vonzza a nagy neveket. „Ez izgalmas. Az Aston Martiné egy nagyon izgalmas projekt. Tudatában vagyunk annak, hogy a hétvégéken elért eredményeink nem elég jók. Jobbnak kell lennünk. Először is képesnek arra, hogy minden hétvégén a legjobb tízben küzdjünk a pontokért. Aztán a dobogókért és a győzelmekért, ahogy tavaly is. Egyelőre nem vagyunk ebben a helyzetben, szóval most nehéz elmagyarázni, mennyire motivált és izgatott mindenki a csapaton belül.”

„Továbbra is vonzzuk a tehetségeket, mint az látható Andy esetében, illetve abból, hogy milyen nevekkel hoznak minket összefüggésbe. Új létesítményeink vannak. Valahányszor jövök szimulátorozni, az épületek mindig egyre nagyobbak lesznek. A kettest és a hármas már majdnem befejezték, és év végén érkezik az új szélcsatorna is. Ezek sokak számára vonzóak a paddockban, sok nagyszerű mérnök számára.”

„Remélem, hogy a csapat jó formában van, és csak hoznunk kell az eredményeket vasárnap, ami a legnehezebb része.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak