Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Egy apai tanács, ami megváltoztatta Sainz életét és pályafutását

Egy apai tanács, ami megváltoztatta Sainz életét és pályafutását

El Hormiguero, AS, Marca
Carlos Sainz elmesélte, hogyan segítette őt a híres raliversenyző apjától kapott tanács abban, hogy naiv jófiúból rámenős versenyző lett belőle, aki a családnév terhétől szabadulva előredolgozta magát a Forma–1-ig.

Ha valakiben kétségek merültek volna fel annak kapcsán, mekkora harcos Carlos Sainz, annak meggyőző érveket sorakoztatott fel a 2024-es idény. A spanyol versenyzőnek először azzal kellett szembesülnie, hogy a Ferrari már a bajnokság rajtja előtt jelezte, Lewis Hamilton érkezik a helyére 2025-re. Aztán jött a vakbélgyulladás Szaúd-Arábiában, melyből egy ausztráliai győzelemmel tért vissza.

A hazai versenye, a Spanyol Nagydíj előtt az El Hormiguero műsornak adott interjúban élete azon meghatározó pillanatáról mesélt, ami kemény és ellenálló versenyzővé tette őt, aki képes boldogulni a kétszeres ralivilágbajnok apja hírneve által jelentett nyomással is.

„Emlékszem egy tanácsra, ami egy kicsit megváltoztatta az életem. Én mindig amolyan ártatlan gyerek voltam, és gyerekként az én hibám is volt, hogy ilyen ártatlan és jó voltam. Az hittem, hogy mindenki a barátom, hogy mindenki szeret. De az autóversenyzés világa könyörtelen.”

„Tíz-tizenegy éves voltam, és amikor gokartversenyekre mentem a tizenegy-tizenkét-tizenhárom éves gyerekek ellen, azt gondoltam, hogy mindenki barátja vagyok.”

„Megérkeztem a pályára, felvettem a sisakom, és mindenki pokollá tette az életemet. Nem tudom, talán azért, mert én voltam Carlos Sainz fia, de mind még jobban le akartak győzni. Ezt meg is értem, hiszen ebben a korban próbálsz kitűnni, és a szüleik talán megmondták nekik, hogy ő Carlos Sainz fia, ha legyőzöd, akkor nagyon jó vagy, még jobban kitűnhetsz. Emiatt pokollá tették az életemet. Hátulról ütöttek ki, kitettek a pályáról. Nem tudtam nyerni” – mesélte a ferraris.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A fordulatot édesapja tanácsa hozta el.

„Egy nap apám leült velem, és azt mondta nekem: »Carlos, az élet kemény, és ez a sport még inkább az. Vagy te ütsz, vagy téged ütnek meg, és jelenleg ők ütnek téged, nehézzé teszik az életedet. Tudom, hogy jó gyerek vagy, szeretsz barátja lenni mindenkinek, barátkozni, focizni más versenyzőkkel, de itt vagy ütsz, vagy téged ütnek. Ha felveszed a sisakod, gondoskodj róla, hogy te legyél, aki üt.« Attól a pillanattól azt mondtam: Össze fogjátok ***ni magatokat!”

„Eltartott egy darabig, mire változtattam, és jó gyerekből én lettem az, akinek ha le kell szorítania valakit a pályáról, akkor le is szorítja. Nem félhetek attól, hogy azt mondják, piszkosan játszom a pályán, csak mert valaki fia vagyok. Talán féltem attól, hogy mindenki jobban figyelni fog rám, és azt fogják mondani, hogy Carlos Sainz fia egy piszkos versenyző. Sokan tekintenek rád valaki fiaként, és ilyenkor talán óvatosabb vagy. De azt mondtam: ***tek meg! És elkezdtem hozni az eredményeket.”

A Sainz név terhe

Sainz rámutatott, egy híres apa egyszerre áldás és átok is. „Nagyon őszinte leszek: gyakorlati szinten előny, hogy valaki fia vagy. Apám anyagilag jó helyzetben volt szerencsére, volt pénzünk fizetni a gokartos pályafutásomat, vannak kapcsolatai, szponzorai, segítettek a költségvetéssel. Volt tapasztalata, amivel tanácsokat adhatott. Gyakorlatban ez nagyszerű. Személyes szinten viszont azzal, hogy ott jár a fejedben, hogy Carlos Sainz fia vagy, extra nyomás nehezedik rád az autóban, és ez azt jelenti, hogy te vagy a világ ellen, ami nem könnyű.”

„Büszke vagyok, hogy valaki fia vagyok, de nem becsülöm alá, hogy ez mikkel jár, hogy megvan a folyamatos összehasonlítás. »A fickó csak a családneve miatt van ott.« Ezt a mondatot folyton hallom még ma is, amikor Ferrari-versenyző vagyok, és akkor is, amikor szerződtetett a Red Bull. Ettől a bélyegtől talán sosem fogok szabadulni, de ez a kijelentés csak motivál, és ennek köszönhetem az F1-es győzelmeimet is, és hogy meg akartam mutatni mindenkinek, hogy nem csak azért vagyok itt, mert valaki fia vagyok. Most már nevetek rajta, már nem érdekel” – vallott a név terhéről és a fejlődési folyamatáról Sainz.

Borítókép: Carlos Sainz és édesapja (Fotó: XPB)

További tartalmak