Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sajtó: Visszatérhet a Toyota

Sajtó: Visszatérhet a Toyota

RN365, Formula
Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Toyota a Forma–1-es visszatérésen dolgozik és már partnercsapatát is megtalálta! A japánok a Haasszal foghatnak össze: először szponzori majd egy folyamatosan bővülő technikai partnerség keretén belül.

Péntek este a RacingNews365 és a Formula is arról írt, a királykategóriából 2009 végén távozó Toyota tizenöt év után keményen dolgozik azon, hogy visszatérhessen a rajtrácsra. A japánok állítólag már felkeresték a Haast, hogy egy esetleges együttműködésről tárgyaljanak, amelynek keretén belül a gyártó lépcsőzetesen térne vissza a Forma–1-be.

Kezdetben egy szponzori együttműködés lépne életbe, ami legjobban az Alfa Romeo és a Sauber együttműködéséhez hasonlítana. Eközben persze a technikai oldalon is közelednének egymáshoz a felek: elképzelhető, hogy már a 2026-os szabályváltozások előtt.

Felmerült, hogy a Toyota segítené a Haast a különböző karosszéria-elemek gyártásában (ezen most a Dallarával dolgoznak). Ennek a tervnek része az is, hogy a csapat használhatja a Toyota kölni szélcsatornáját, amit a japánok távozása után hosszú ideig a McLaren bérelt, napjainkban pedig az F1-es debütálásra hajtó Andretti dolgozik benne.

Jarno Trulli a 2008-as Toyotában (Fotó: XPB)

A Toyota állítólag más csapatok szponzorálását is fontolóra vette és az sem zárható ki, hogy a jövőben saját motorprogramot is indít (ami a Haast illeti, ők 2028-ig kötelezték el magukat a Ferrari-erőforrások használata mellett).

A 2023 után komoly javulást produkáló amerikai csapat tehát úgy tűnik, mindent elkövet azért, hogy a pályán kívül is nagyobb előrelépést tegyen, az ugyanis kétségtelen, hogy egy gyártó támogatása minden téren (anyagilag, a használható eszközöket, a technológiai tudást, amit kaphatnak illetve a kapcsolatokat illetően) hasznos lenne az istálló számára.

Az, hogy a Toyota visszatérhet a királykategóriába, 2023 őszén is felmerült. Akkor a McLarennel hozták szóba a gyártót, annak képviselői viszont cáfolták, hogy együtt kívánnak működi a csapattal és az F1-es visszatérésre is nemet mondtak, igaz hozzátéve: pillanatnyilag gondolják így…

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak