×

Tiger Woods megkapja a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetést

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy Elnöki Szabadság Érdemrenddel tünteti ki Tiger Woods golfozót.

Mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök, aki többször is golfozott már Woodsszal, közölte: telefonon felhívta a sportolót, hogy személyesen is gratuláljon neki „a nagyszerű győzelemhez” és tudassa vele, hogy kitünteti őt „hihetetlen sikeréért”. 

Donald Trump már vasárnap este gratulált Woodsnak, aki – tizennégy évvel legutóbbi sikere után – ötödször is megnyerte a US Masterst, a golfozók idei első Major-viadalát. „Igazán nagy bajnok”– írta Trump, méltatva a 43 éves sportoló teljesítményét. Mint fogalmazott: „micsoda fantasztikus visszatérés egy nagyszerű fickótól”. 

Hétfői bejegyzésében az elnök arról nem tett említést, hogy Woods mikor veheti át a kitüntetést.

A volt világelső Woodsnak ez volt a 15. Major-diadala, az előzőt még 2008-ban aratta, azóta viszont magánéleti és egészségi problémák nehezítették a karrierjét, és az elmúlt években úgy tűnt, krónikus hátfájdalmai miatt be kell fejeznie pályafutását. Három gerincműtét után aztán tavaly sikeresen tért vissza a legjobbak közé, és szeptemberben megnyerte a Tour Championshipet, ami öt év után az első tornagyőzelme volt.

Az Elnöki Szabadság Érdemrend a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetés, amelyet 1945-ben még Harry Truman elnök alapított a második világháborúban teljesített civil szolgálat elismeréseként. A hagyományt John Kennedy elnök erősítette meg 1963-ban, és azóta minden évben a kiemelkedő teljesítményt felmutató személyiségeket - köztük politikusokat, sportolókat, egyházi kiválóságokat - jutalmaznak az érdemrenddel.